Citat:
StORM48: Druga stvar koja nije na mestu u toj priči je automatska regulacija napona. Ti tvrdiš da ona "ide isključivo preko baterija", što NIJE navedeno u specifikacijama, a osim toga - to nije princip rada LI UPS-a. Line-interactive svoju regulaciju napona poverava dvosmernom inverteru koji, dok ima struje, puni baterije i istovremeno napajanja računar regulisanom strujom. Kada stabilnost napajanja bude narušena (bilo deformacijama/smetnjama, bilo potpunim nestankom), inverter prestaje da puni baterije (što je logično) i njihovu struju preusmerava na izlaz. Ovaj put - bez regulacije, pošto ista nije potrebna pri napajanju iz galvanskog elementa.
Ili je po sredi nesporazum ili ja tu stvar ne razumem dovoljno. Kada sam rekao regulacija napona "ide isključivo preko baterija" mislio sam (valjda logično) na situaciju u kojoj je TAKVA REGULACIJA POTREBNA (čemu regulacija napona ako je napon u okviru tolerancije?), to jest da kada dođe do nestabilnosti napona regulacija ne ide preko posebnog trafoa (kao kod Inform guarda), već da se uključuje baterija. Valjda se u tome slažemo? Iz specifikacije MUSTEK-a (po svoj prilici) tako ispada /ima regulaciju napona, a nema poseban trafo/.
Naravno, ni ja nisam otvarao ni jedan ni drugi. Bilo bi dobro da neko ko ima MUSTEK-a isti otvori i konačno reši ovu misteriju.
Pošto sam i sam u dilemi koji od ova dva modela da kupim (takav mi je budžet) još uvek ne znam na čemu sam. Šta mi ti preporučuješ?
P. S. Čini se da Inform guard ima bolju bateriju, ima osim toga i green funkcije i cold switch, ali je jasno da (ako kod MUSTEK-a i ima mesta za nagađanje) isti definitivno nije line interactive.
Ako sam dobro shvatio Inform guard se pravi u Turskoj, a MUSTEK u Nemačkoj?