Srodne teme
23.05.2001. Kad smo vec kod... :)
20.08.2001. CD Lock
07.09.2003. Savet oko .htaccess fajla
08.03.2004. Tacno prebrojavanje
01.10.2003. num lock pod X-om
10.01.2004. num lock u x-u..
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

table lock

[es] :: PHP :: table lock

[ Pregleda: 4743 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

darkoPOKLONCIC
zg

Član broj: 5186
Poruke: 121
*.hrt.hr



Profil

icon table lock06.09.2002. u 10:10 - pre 234 meseci
koristite li i kako?

koliko je to vazno? --mysql

i drugo pitanje: sta je bolje -- fileove/slike/ cuvati u bazi ili u bazu spremati url do slika /ili servers path/?

ispricavam se ako su pitanja prejednostavna il tako nesto...al eto......molio bih nekog...

hvala
pozdrav

e...da...da li sql_queries nesto vracaju? znaci neki query (npr. UDATE table SET a='2' WHERE b='8')...da li vraca ikakve vrijednosti?
 
Odgovor na temu

RAZZLEDAZZLER
Tora Bora

Član broj: 27
Poruke: 543
*.beg.sezampro.yu



Profil

icon Re: table lock06.09.2002. u 14:25 - pre 234 meseci
Table lock ti se uglavnom koristi kada povecavash broj nechega u bazi, a moguce je da istovremeno tom jednom istom polju pristupe 2 ili vishe osoba. Npr broj poseta, neki ukupan broj svih postova na forumu i sl.
To se radi da bi se izbeglo netachno brojanje [npr budu dva update-a u isto vreme, a zabelezi se samo jedan ili se baza zaglupi pa ko zna koliko doda/oduzme].
Sve u svemu, vazno ti je koliko ti je i vazan taj broj i tachnost uopshte.

Secam se kada sam trazio kako se ubacuje slika ili tako neki fajl u bazu, da je u svakom tutorialu i/ili forumu bilo objashnjeno kako se to radi, ali da je praktichno na kraju svakog tog odgovora bila rechenica tipa: "Eto tako se to radi, ali nemoj tako da radish, bolje je da stavljash samo putanju do slike".
To je najvishe zato shto se ubacivanjem slika u bazu prilichno uspori cela baza, a onda se gubi poenta MySQLa koji bi trebao da predstavlja jednu od najbrzih baza.
Ima prilika kada ubacivanje slika u bazu olakshava neke stvari [npr passwordom zashticeni deo sajta, koji mogu samo memberi da gledaju], ali i za to uvek postoji alternativa [chuveni htaccess i josh sto chuda]

Najkorisniji podatak koji ti UPDATE vraca ti je broj promenjenih redova u bazi. To ti kazem za UPDATE zato shto si to naveo kao primer. Inache na ovo tvoje "da li sql_queries nesto vracaju? " ... ako mislish uopshteno svi querys, ... naravno da vracaju.
Pa cela poenta SELECT upita je da neshto vrati
 
Odgovor na temu

darkoPOKLONCIC
zg

Član broj: 5186
Poruke: 121
*.hrt.hr



Profil

icon Re: table lock06.09.2002. u 14:52 - pre 234 meseci
'Najkorisniji podatak koji ti UPDATE vraca ti je broj promenjenih redova u bazi. To ti kazem za UPDATE zato shto si to naveo kao primer. Inache na ovo tvoje "da li sql_queries nesto vracaju? " ... ako mislish uopshteno svi querys, ... naravno da vracaju.
Pa cela poenta SELECT upita je da neshto vrati'


:) da da, jasno. neprecizan sam valjda. i php funkcija 'mysql_query' nešto vraća, ali to nešto je TRUE|FALSE...iako je njena svrha dobivanje podataka iz baze kasnijim fech_row om il cime vec.....

kontas na sta mislim sa 'vraca'? /ali, odgovorio si mi za UPDATE - to me zanimalo najvise -

~hvala ti~

.:pozdrav:.
 
Odgovor na temu

-zombie-
Tomica Jovanovic
freelance programmer
ni.ac.yu

Član broj: 4128
Poruke: 3448
*.rcub.bg.ac.yu

Sajt: localhost


+4 Profil

icon Re: table lock07.09.2002. u 06:00 - pre 234 meseci
sto se tice lockovanja tice, pa treba malo pogledati po mysql dokumentaciji, jer ne postoji generalan odgovor na ovo pitanje.

uglavnom se ne koristi, za prostije sajtove. cak sta vise, skoro sam siguran da ovaj ceo forum, sa nekoliko (desetina) hiljada mysql upita dnevno ne koristi lock (to bi ga josh dodatno usporilo).

ali sve zavisi od kontexta. recimo, dva ovakva update-a u isto vreme nikako ne mogu da pokvare podatke ili da pogresno izbroje: "update tabela set broj=broj+1".

ali ako imash skript koji recimo jednim select query-jem dovlaci neke podatke iz baze (recimo onaj broj odozgo sa "select broj from tabela"), i onda obradjuje taj broj nekako (recimo povecava ga u php-u sa "$broj++") i onda drugim query-jem vrsi izmenu u bazi (recimo sa "update tabela set broj=$broj") onda je definitino vrlo moguce da ovakva dva skripta, startovana (skoro) istovremeno jedan drugome poremete loncice...

a i uvek mozes da koristish "delayed" update-ove. opet, pogledaj mysql man...
 
Odgovor na temu

darkoPOKLONCIC
zg

Član broj: 5186
Poruke: 121
*.hrt.hr



Profil

icon Re: table lock10.09.2002. u 12:17 - pre 234 meseci
molim još malo pomoći ako je moguće...

nije neki problem, više je nedostatak iskustva. Htio bih da mi netko odgovori na slijedeće:

imam bazu podataka tekstova. svaki zapis sastoji se od npr. timestamp.a , ID-a autora, url-a slike i samog texta. Text je veličine recimo 2000 znakova. E sad, interesira me priča o pretraživanju baze. Pretraživanje bilo kojeg unešenog pojma i to po sadržaju teksta.

znaci, user u search field unese automobil, a skripta (sa SELECT * ....... WHERE sadrzaj LIKE '%automobil%') napravi search. koliko se ovo koristi u vecim bazama? /ovdje pod vecim mislim na recimo bazu reda velicine 20 000 ovakvih zapisa. i kako se ta baza pod ovakvim uvjetima ponasa? znaci koliko bi joj trebalo za jedan takav upit?...

kako se to inace radi ako ne tako? /s tim da govorim o postojecim upisima, ne mogu za svaki dodati novi field='kljucne_rijeci'

je li ovo moguce i kako ako ne ovako?...

ako ima neki savjet, hvala unaprijed
 
Odgovor na temu

dwarf
Beograd, Srbija

Član broj: 1328
Poruke: 336
*.yubc.net



Profil

icon Re: table lock10.09.2002. u 16:33 - pre 234 meseci
Link:
http://www.elitesecurity.org/tema/13351

Tamo je cove slicno pitao, pa pogledaj i upotrebi.
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: table lock

[ Pregleda: 4743 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Srodne teme
23.05.2001. Kad smo vec kod... :)
20.08.2001. CD Lock
07.09.2003. Savet oko .htaccess fajla
08.03.2004. Tacno prebrojavanje
01.10.2003. num lock pod X-om
10.01.2004. num lock u x-u..
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.