Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

cisti pocetak...

[es] :: C/C++ programiranje :: C/C++ za početnike :: cisti pocetak...

[ Pregleda: 3340 | Odgovora: 17 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

stonerider
Varaždin
Varaždin(Croatia)

Član broj: 64670
Poruke: 20
*.adsl.net.t-com.hr.

ICQ: 348376555
Sajt: www.area85.net


Profil

icon cisti pocetak...05.09.2005. u 20:38 - pre 183 meseci
€vo na internetu sam skinuo Borland C++ Editor.

u jednom tutorialu kojeg sam skinuo pise ovako:

From the main menu, choose File | New. C++Builder displays the Object Repository.
Curiously enough, the Object Repository’s title bar says New Items, but don’t be thrown by
that. The Object Repository contains predefined projects, forms, dialog boxes, and other
objects you can add to your applications or use to begin a new project. I will discuss the Object
Repository in detail on Day 9, “Creating Applications in C++Builder.” For now, click on the
New tab in the Object Repository and double-click Console App to start a new console
application project. C++Builder creates the project and displays the Code Editor so that you
can enter code for the program. Figure 1.4 shows the Code Editor as it appears when starting
a new console-mode application.


e sad kad ja stisnem File > New nigdje nema "New tab in the Object Repository and double-click Console App to start a new console"

to nemogu naci nigdje. kod mene ima samo : Aplication, CLX Aplication, Data module, form, frame , unit, Other...
pretrazio sam i Other ali ni tamo nema toga.

ako sam mozda nesto krivo preveo...
pa bih vas zamolio da mi prevedete taj dio teksta. :)
Ljubi djecu žene svoje možda je koje tvoje
 
Odgovor na temu

itf
Zagreb

Član broj: 59794
Poruke: 993
*.bar.novatv.hr.



+9 Profil

icon Re: cisti pocetak...05.09.2005. u 20:58 - pre 183 meseci
Sve ovisi da li je taj tutorial baš za tu verziju Borlanda...
 
Odgovor na temu

stonerider
Varaždin
Varaždin(Croatia)

Član broj: 64670
Poruke: 20
*.adsl.net.t-com.hr.

ICQ: 348376555
Sajt: www.area85.net


Profil

icon Re: cisti pocetak...05.09.2005. u 21:02 - pre 183 meseci
a nezam.

moze mi netko reci kako otvoriti Console editor? (ili kak se vec zove)

ja sam skinuo borland sa sajta najnoviju verziju.
Ljubi djecu žene svoje možda je koje tvoje
 
Odgovor na temu

IDE

Član broj: 53403
Poruke: 586
*.crnagora.net.



Profil

icon Re: cisti pocetak...05.09.2005. u 21:06 - pre 183 meseci
pa, cini mi se da si u pravu, da nema u tom spisku pod "New" "Console Application"

ne znam tacno, ne pravim konzolne aplikacije u borlandu, ali mi se cini da imas neki Console Wizard pod "other", cini mi se da bi to moglo biti to...
u svakom slucaju pogledaj-nije na odmet

a zasto konzolne aplikacije ne pravis u necem drugom? npr. Dev C++ ti nije velik za skinuti (mnooogoo manji od Borlanda) a super je za te stvari (a pri tom i besplatan)
there's something out there
waiting for us,
and it ain't no man...
 
Odgovor na temu

stonerider
Varaždin
Varaždin(Croatia)

Član broj: 64670
Poruke: 20
*.adsl.net.t-com.hr.

ICQ: 348376555
Sajt: www.area85.net


Profil

icon Re: cisti pocetak...05.09.2005. u 21:11 - pre 183 meseci
tutorial ide tim redom da prvo kao konzolne aplikacije naucim pa onda predje na windows.

ne znam ima ko za preporuciti neki dobar tutorial za neko upoznavanje s c++?

pa onda poslije nesto naprednije itd.

ono fakat sam pocetnik. :)
Ljubi djecu žene svoje možda je koje tvoje
 
Odgovor na temu

stonerider
Varaždin
Varaždin(Croatia)

Član broj: 64670
Poruke: 20
*.adsl.net.t-com.hr.

ICQ: 348376555
Sajt: www.area85.net


Profil

icon Re: cisti pocetak...05.09.2005. u 21:17 - pre 183 meseci
Citat:
fucking voodoo: pa, cini mi se da si u pravu, da nema u tom spisku pod "New" "Console Application"

ne znam tacno, ne pravim konzolne aplikacije u borlandu, ali mi se cini da imas neki console Wizard pod "other", cini mi se da bi to moglo biti to...
u svakom slucaju pogledaj-nije na odmet

a zasto konzolne aplikacije ne pravis u necem drugom? npr. Dev C++ ti nije velik za skinuti (mnooogoo manji od Borlanda) a super je za te stvari (a pri tom i besplatan)


probao sam ali to nije to.



[Ovu poruku je menjao stonerider dana 05.09.2005. u 22:20 GMT+1]
Ljubi djecu žene svoje možda je koje tvoje
 
Odgovor na temu

IDE

Član broj: 53403
Poruke: 586
*.crnagora.net.



Profil

icon Re: cisti pocetak...05.09.2005. u 21:30 - pre 183 meseci
pa onda nadji i instaliraj Visual Studio C++ ili Dev C++, oni su prava stvar za rad sa konzolnim aplikacijama (mislim, i borland je OK, ali ako te on zeza oko toga, a ono ovdje ces se sigurno lako onda snaci...)

samo kad ih pogrenes, moras prvo odabrati sta zelis napraviti ("New", pa "win 32 console application"), dati ime projektu i reci u koji folder da se sacuva to , i sacuvati...(sto nije slucaj u borlandu),pa strikirati empty project (kod visual studija), pa onda opet "New", pa c++ source file, i spremno je da pises kod...

znaci vjerovatno malko rezlicitija procedura kod zapocinjanja projekta, ali sve je ovo krajnje lako, i siguran sam da ce ti se svidjeti programi....

there's something out there
waiting for us,
and it ain't no man...
 
Odgovor na temu

IDE

Član broj: 53403
Poruke: 586
*.crnagora.net.



Profil

icon Re: cisti pocetak...06.09.2005. u 00:41 - pre 183 meseci
evo sad nesto cackah, pa reko' da pogledam u borlandu gdje je konzolna aplikacija...
pa to ti je ono "Console Wizard" sto ima...
znaci pokreni to, strikiraj c++ i izaci ce ti polje za upis koda...

evo npr kako je to kod mene izgledalo....


//---------------------------------------------------------------------------

#include <vcl.h>
#pragma hdrstop

//---------------------------------------------------------------------------

#pragma argsused
#include<stdio.h>
int main(int argc, char* argv[])
{
printf("cao stonerider-e!!\n\n\n");
system("pause");
return 0;
}
//---------------------------------------------------------------------------

mislim..kod je totalna glupost, nego samo da vidis gdje se to upisuje....

OK?
there's something out there
waiting for us,
and it ain't no man...
 
Odgovor na temu

_VampiR_
Dejan Menges
Sarajevo, BiH

Član broj: 51402
Poruke: 83
217.199.128.*



Profil

icon Re: cisti pocetak...06.09.2005. u 09:32 - pre 183 meseci
Za konzolne aplikacije probaj sa Borland C++BuilderX, ja ga takodje koristim posto mi je sav kod konzolni, a C++Builder 6 za Win aplikacije.
:: Don't drink contaminated water - drink beer ::
 
Odgovor na temu

stonerider
Varaždin
Varaždin(Croatia)

Član broj: 64670
Poruke: 20
*.adsl.net.t-com.hr.

ICQ: 348376555
Sajt: www.area85.net


Profil

icon Re: cisti pocetak...06.09.2005. u 12:45 - pre 183 meseci
hvala vam!! :)

naucio sam malo interface borlanda i neke osnove a sad krecem sa kodom :)
Ljubi djecu žene svoje možda je koje tvoje
 
Odgovor na temu

stonerider
Varaždin
Varaždin(Croatia)

Član broj: 64670
Poruke: 20
*.adsl.net.t-com.hr.

ICQ: 348376555
Sajt: www.area85.net


Profil

icon Re: cisti pocetak...06.09.2005. u 17:20 - pre 183 meseci
e. jos jedno pitanjce u vezi borland c++

mogu li kako sloziti da dok sam u programu ne vidim desktop ili koji je vec prozor otvoren nego bijelu povrsinu(ili koje vec boje) kao u drugim programima :
Ljubi djecu žene svoje možda je koje tvoje
 
Odgovor na temu

itf
Zagreb

Član broj: 59794
Poruke: 993
*.bar.novatv.hr.



+9 Profil

icon Re: cisti pocetak...06.09.2005. u 18:43 - pre 183 meseci
Pritisneš Alt+Enter kad se program pokrene (ako je riječ o konzolnoj aplikaciji)
 
Odgovor na temu

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

SuperModerator
Član broj: 15100
Poruke: 4876
*.nat-pool.po.sbb.co.yu.

Jabber: xfiles@elitesecurity.org


+628 Profil

icon Re: cisti pocetak...07.09.2005. u 07:04 - pre 183 meseci
Citat:

e. jos jedno pitanjce u vezi borland c++
mogu li kako sloziti da dok sam u programu ne vidim desktop ili koji je vec prozor
otvoren nego bijelu povrsinu(ili koje vec boje) kao u drugim programima :


Da li govoris o konzolnim aplikacijama?

Ako pricas o tome, mozda je najbolje resenje da nabavis NORTON COMMANDER za
DOS, koji moze da ti radi u pozadini dok razvijas svoje konzolne programe... Tada
mozes da EXE-e pozivas direktno iz DOS-a.

Ako ti je to previse posla, onda prihvati predlog itf-a: ALT+ENTER.
 
Odgovor na temu

stonerider
Varaždin
Varaždin(Croatia)

Član broj: 64670
Poruke: 20
*.adsl.net.t-com.hr.

ICQ: 348376555
Sajt: www.area85.net


Profil

icon Re: cisti pocetak...07.09.2005. u 12:51 - pre 183 meseci
ne nisam na to mislio.

znate kako u wordu imate iz a "papira" onako sivu boju.
e toga u borlandu nema. mozes vidjeti ikonice na desktopu i sliku i kad stisnes tamo minimizira s borland.
Ljubi djecu žene svoje možda je koje tvoje
 
Odgovor na temu

kefalo
Banjaluka, RS, BiH

Član broj: 18959
Poruke: 263
193.170.53.*

ICQ: 178873696
Sajt: home.blic.net/mozlas


+6 Profil

icon Re: cisti pocetak...07.09.2005. u 13:33 - pre 183 meseci
hoces da kazes da ti se borlandov prozor sastoji od gornjeg panela, sa toolbarom i komponentama, i da lijevo imas sa preferncama komponenti a da ti je sredina i donji desni dio ekrana prazan i da se vidi pozadina?
e to ja josh nisam skontao da moze nekako da se izbjegne... nisam smatrao potrebu za tim... jer kad krenes da radis nesto onda ces automatski tu povrsinu da iskoristis za forme i code editor
 
Odgovor na temu

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

SuperModerator
Član broj: 15100
Poruke: 4876
*.nat-pool.po.sbb.co.yu.

Jabber: xfiles@elitesecurity.org


+628 Profil

icon Re: cisti pocetak...07.09.2005. u 13:42 - pre 183 meseci
Da, to MOZE DA SE IZBEGNE, ali tada postoje neki problemcici, rekao bih...

Svaki od Borland-ovih prozora je DOCKING, pa prema tome mozete:
Object TreeView i Object Inspector da prevucete u polje editora i nalepite ih
uz levu ivicu (ili bilo koju drugu).

Postavku Desktop-a mozete snimiti: ikonica sa desne strane glavnog menija
i combobox-a: Save Current Desktop...

Ja sam takodje voleo takvu postavku, medjutim imao sam i par nezeljenih pojava:

1) CTRL+C (Copy), CTRL+V (Paste), mi ne radi u Object Inspectoru. Molio bih da
ovo neko verifikuje na svom PC-ju. Umesto toga rade mi CTRL+INSERT (Copy),
SHIFT+INSERT (Paste) !!!???

(na primer, probajte da selektujete naziv komponenete u Object Inspector-u,
recimo Label1, pritisnite CTRL+C i probajte u editoru da li je kopirano... Isto to
probajte sa CTRL+INSERT/SHIFT+INSERT)

2) Kada je vidljiva forma, svaki prelazak misem u polje Object Inspector-a (sto je
vrlo uobicajeno), sakriva formu. Vrlo nezgodno! A nigde nisam video neku stavku
menija 'Stay on Top'...

To je to...



[Ovu poruku je menjao X Files dana 07.09.2005. u 14:44 GMT+1]
 
Odgovor na temu

kefalo
Banjaluka, RS, BiH

Član broj: 18959
Poruke: 263
193.170.53.*

ICQ: 178873696
Sajt: home.blic.net/mozlas


+6 Profil

icon Re: cisti pocetak...07.09.2005. u 13:59 - pre 183 meseci
pa ctrl+insert i shift+insert su ti standardne komande za copy paste... i ne samo da rade tu vec u svim drugim programima! ne znam sta je tu cudno, mozda jedino sto ne radi ctrl+c i +v ali to je mozda zbog drugih precica koje su nakacene na tu kombinaciju ili.......
 
Odgovor na temu

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

SuperModerator
Član broj: 15100
Poruke: 4876
*.nat-pool.po.sbb.co.yu.

Jabber: xfiles@elitesecurity.org


+628 Profil

icon Re: cisti pocetak...07.09.2005. u 14:09 - pre 183 meseci
Znam da su CTRL+INSERT/SHIFT+INSERT i CTRL+C/CTRL+V standardne precice
za Copy/Paste, i obe rade svuda i u svim programima. rade i u BCB-u ali SAMO KADA IDE NIJE DOCKABILAN.

Ali kada IDE spakujes da bude onako kako covek trazi onda ova sa C i V ne radi!!!

Pa ako je covek (kao sto sam ja) navikao da radi sa njima, ima da pop***i dok
se ne uvezba...

Ja brzo programiram i cesto polazim od pretpostavke da sam nesto 100% tacno
uradio - kad ono...


P.S. CTRL+C/V su standardne precice i nema teorije da je Borland u docking
rezimu nesto na njih nakacio :) To ne rade ni amateri... mislim da se radi o
nekom bug-u...


[Ovu poruku je menjao X Files dana 07.09.2005. u 15:11 GMT+1]
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: C/C++ za početnike :: cisti pocetak...

[ Pregleda: 3340 | Odgovora: 17 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.