Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

pokretanje programa pod Linux-om?

[es] :: Linux :: pokretanje programa pod Linux-om?

[ Pregleda: 6787 | Odgovora: 16 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

mrki
radnik
Sombor

Član broj: 1050
Poruke: 580
62.108.126.*

Jabber: mrki@elitesecurity.org
ICQ: 58816584


Profil

icon pokretanje programa pod Linux-om?24.08.2002. u 21:42 - pre 240 meseci
Sta se u Linuksu podrazumeva pod standardnim ulazom, tj. recimo napravim program za resavanje kvadratne jednacine, i potrebno je, kada startujem program da unesem vrednosti za koeficjente A B C. Pod win 9.x aktivira mi se dos prompt, pa lepo unesem potrebne vrednosti preko tastature. Kada pokrenem program u linuksu, nista se ne desava bar mi se tako cini, dali je potrebna neka posebna naredba prilikom startovanja programa ili nesto moram ukljuciti u kod kako bi se otvorio zaseban prozor za unos potrebnih vrednosti.


Nekad sam bio mlad ;)
 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: pokretanje programa pod Linux-om?24.08.2002. u 23:13 - pre 240 meseci
verovatno si program pokrenuo pod x-om iz gnome-a ili kde-a cistim klikom... e pa ne moze tako... moras da kliknes desnim, pa open with pa onda start in console ili pokreni u terminalu. Onda ces dobiti shell sa stdin. Druga varijanta je da pozoves konzolu i da izvrsis program sa ./ime_programa, naravno dok si u dir-u gde je program.
http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

tOwk
Danilo Šegan
Zemun/Beograd

Član broj: 94
Poruke: 2743
*.dial.InfoSky.Net

ICQ: 9344053
Sajt: alas.matf.bg.ac.yu/~mm011..


+2 Profil

icon Re: pokretanje programa pod Linux-om?25.08.2002. u 01:50 - pre 240 meseci
Probaj i [CTRL]+[ALT]+[F1] i onda kucaj šta ti treba


*
Možda se moje mišljenje promenilo, ali ne i činjenica da sam u pravu.
 
Odgovor na temu

mrki
radnik
Sombor

Član broj: 1050
Poruke: 580
62.108.126.*

Jabber: mrki@elitesecurity.org
ICQ: 58816584


Profil

icon Re: pokretanje programa pod Linux-om?27.08.2002. u 12:34 - pre 240 meseci
Citat:
Go! X:
verovatno si program pokrenuo pod x-om iz gnome-a ili kde-a cistim klikom... e pa ne moze tako...



E, a otkud ti to da ne mozes pokrenuti program sa 'cistim' klikom na misa pod X-om, jesi li probao? Pa koji je smisao X-a onda? Imam X i Gnome ali sam takodje program pokusao pokrenuti iz konzole ili terminala. Znaci
[[email protected] user] cd /directorijum/ime_programa
dobijem samo:
[[email protected] direktorijum]
ali nista se ne desava, program je i dalje ne aktivan.

Evo koda programa:

#include <stdio.h>
#include "quadric.h"

int main()
{
double A,B,C;
int count;
double x0,x1;

scanf("%lf%lf%lf",&A,&B,&C);

count=quadric(A,B,C,&x0,&x1);

printf("%d\n", count);

switch (count)
{
case 1:
printf("%f\n",x0);
break;

case 2:
printf("%f\n",x0);
printf("%f\n",x1);
break;
}
return 0;
}

Program je uzet kao primer, znaci potrebno je uneti vrednosti za A,B,C
a mene jos uvek interesuje kako da obezbedim ulazne i izlazne metode za rad sa ekranom.
Nekad sam bio mlad ;)
 
Odgovor na temu

mrki
radnik
Sombor

Član broj: 1050
Poruke: 580
62.108.126.*

Jabber: mrki@elitesecurity.org
ICQ: 58816584


Profil

icon Re: pokretanje programa pod Linux-om?27.08.2002. u 12:36 - pre 240 meseci
Citat:
tOwk:
Probaj i [CTRL]+[ALT]+[F1] i onda kucaj šta ti treba


*



A kojim shortkey-om ponovo da se vratim u X?
Nekad sam bio mlad ;)
 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: pokretanje programa pod Linux-om?27.08.2002. u 14:24 - pre 240 meseci
ctrl+f7 ili f5

pa mozes u x-u da klikom pokrenes program, ali program koji ima gui! ne mozes klikom da pokrenes program koji ceka konzolu. (mozes preko terminal emulatora)...
http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

alex
Aleksandar Radulovic
Senior Software Engineer, Spotify
Stockholm, Sweden

Član broj: 71
Poruke: 2194
*.itn.is

Jabber: alex@a13x.info
ICQ: -1
Sajt: www.a13x.info


+1 Profil

icon Re: pokretanje programa pod Linux-om?27.08.2002. u 15:36 - pre 240 meseci
Citat:
mrki:
[[email protected] user] cd /directorijum/ime_programa


cd - change directory!!! Naravno da nece nista da se dogodi!

Code:

$ cd /direktorijum
$ ./ime_programa


Preporuka: Procitaj malo neke HOWTO-e ili Help-ove o Linuxu, a ne bi bilo lose da nabavis neku generalnu knjigu o UNIX sistemima, sa posebnim osvrtom na C programiranje i shell okruzenja!

Poz,
alex.

Alex: My favorite site is http://localhost/
R.J. Oppenheimer: "I am become death, destroyer of worlds" (1945 AD)
tweet.13x ||
linkedin.13x
 
Odgovor na temu

Dejan Lozanovic
Dejan Lozanovic
Beograd

Član broj: 691
Poruke: 2325
*.beograd-3.tehnicom.net

Jabber: null@elitesecurity.org
Sajt: speedy-order.com


+75 Profil

icon Re: pokretanje programa pod Linux-om?27.08.2002. u 16:13 - pre 240 meseci
Citat:
mrki:
Sta se u Linuksu podrazumeva pod standardnim ulazom, tj. recimo napravim program za resavanje kvadratne jednacine, i potrebno je, kada startujem program da unesem vrednosti za koeficjente A B C. Pod win 9.x aktivira mi se dos prompt, pa lepo unesem potrebne vrednosti preko tastature. Kada pokrenem program u linuksu, nista se ne desava bar mi se tako cini, dali je potrebna neka posebna naredba prilikom startovanja programa ili nesto moram ukljuciti u kod kako bi se otvorio zaseban prozor za unos potrebnih vrednosti.


Pa najprecizniji odgovor na ovo pitanje bi bio standardni ulaz je fajl deskriptor 0, standardni izlaz je fd 1, i standardni izlaz za greske je fd 2. i ta 3 fajldeskriptora su vezana za kontrolni terminal gde je podeseno sa standarndi ulaz bude tastatura a standardni izlaz monitor.

recimo ako dodas ovaj mali deo koda na pocetku svog programa promenices standardni izlaz sa monitora na datoteku.
Code:

#include <unistd.h> /*dup2*/
#include <stdio.h> /*printf*/

/*ova tri zaglavlja su zbog open funkcije */
#include <sys/types.h>
#include <sys/stat.h>
#include <fcntl.h>

main()
{
int fd; /*fajl deskriptor */

fd = open("zdravo.txt",O_WRONLY | O_CREAT |  O_TRUNC);

close(1); /*zatvaramo standardni ulaz */
dup2(fd,1); /* kopiramo fajl deskriptor fd na standradni izlaz */
close(fd); /* Ovo nam u principu vise ne treba jer cemo za pristup datoteci zdravo.txt da koristimo standardni izlaz*/

printf("Cao svete\n");

}



i kasnije kada pogledas pojavice ti se datoteka zdravo.txt koja ce imati sadrzaj sa standardnog izlaza. Sada smo programerski uradili redirekciju kao kada bi u shelu uradi a.out > zdravo.txt

Primetices da smo umesto FILE strukture koristili najobicniji integer. tj takoreci low-level koji je specifican za unixe. Medjutim ti i dalje mozes da koristis FILE strukturu za rad sa svojim programima ako zelis.Opet ako zels da se tvoj izlaz vidi iz X window sistema, onda nebi bilo lose da napravis redirekciju > na fajl /dev/pts/0
i tada ce se samo standardni izlaz ispisivati u zasebnom prozoru, a ako si napravio ikonicu, onda bi trebalo da ukljucis opciju da se program startuje u terminalu. Gde se to podesava zavisi od grafickog okruzenja koje koristis, npr. kod KDE-a to se nalazi u tabu Execute postoji opcija Run in terminal.
 
Odgovor na temu

Dejan Lozanovic
Dejan Lozanovic
Beograd

Član broj: 691
Poruke: 2325
*.beograd-3.tehnicom.net

Jabber: null@elitesecurity.org
Sajt: speedy-order.com


+75 Profil

icon Re: pokretanje programa pod Linux-om?27.08.2002. u 16:18 - pre 240 meseci
Citat:
Go! X:
ctrl+f7 ili f5

pa mozes u x-u da klikom pokrenes program, ali program koji ima gui! ne mozes klikom da pokrenes program koji ceka konzolu. (mozes preko terminal emulatora)...


Moze i obicnim klikom samo medju properties treba kliknuti na opciju startuj u terminalu i sve ce raditi kao i decku na windowsima.
 
Odgovor na temu

Dejan Lozanovic
Dejan Lozanovic
Beograd

Član broj: 691
Poruke: 2325
*.beograd-3.tehnicom.net

Jabber: null@elitesecurity.org
Sajt: speedy-order.com


+75 Profil

icon Re: pokretanje programa pod Linux-om?27.08.2002. u 16:23 - pre 240 meseci
Citat:
alex:
Citat:
mrki:
[[email protected] user] cd /directorijum/ime_programa


cd - change directory!!! Naravno da nece nista da se dogodi!

Code:

$ cd /direktorijum
$ ./ime_programa


Preporuka: Procitaj malo neke HOWTO-e ili Help-ove o Linuxu, a ne bi bilo lose da nabavis neku generalnu knjigu o UNIX sistemima, sa posebnim osvrtom na C programiranje i shell okruzenja!

Poz,
alex.

ili sve to bez cd komande samo kratko i elegantno /directorijum/ime_programa
 
Odgovor na temu

mrki
radnik
Sombor

Član broj: 1050
Poruke: 580
62.108.126.*

Jabber: mrki@elitesecurity.org
ICQ: 58816584


Profil

icon Re: pokretanje programa pod Linux-om?29.08.2002. u 23:01 - pre 240 meseci
Citat:
alex:







cd - change directory!!! Naravno da nece nista da se dogodi!





Code:



$ cd /direktorijum


$ ./ime_programa








Preporuka: Procitaj malo neke HOWTO-e ili Help-ove o Linuxu, a ne bi bilo lose da nabavis neku generalnu knjigu o UNIX sistemima, sa posebnim osvrtom na C programiranje i shell okruzenja!












Hvala na preporuci, procitao sam ih dosta :) i jos uvek procitam kad zatreba, u pitanju je sintaksa, ne verujem da bi dosao do C-a i Linuxa da ne znam sta znaci - cd. U stvari hteo sam da napisem:

$ cd /direktorijum

$ ime_programa

ili

$ /direktorijum/ime_programa -> startovanje programa u konzoli navodjenjem kompletne putanje.

Kada ukucam ime_programa dobijam:

bash: ime_programa: command not found

Kada ukucam ime_programa sa prefiksom ./ tj. kao sto ti rece ./ime_programa, program pocinje da radi. HVALA! Eto, priznajem da nisam znao da se program pokrece i na ovaj nacin, sta mu ustvari znaci taj prefiks, ./?
Nekad sam bio mlad ;)
 
Odgovor na temu

MoHicAn

Član broj: 43
Poruke: 1893
*.yubc.net



Profil

icon Re: pokretanje programa pod Linux-om?30.08.2002. u 00:56 - pre 240 meseci
Taj prefix znaci da se program koji pozivas nalazi u trenutnom direktorijumu. Ako ne navedes ./ ispred on taj program trazi u PATH-u.

E sad ako ti nije jasno zasto ./
uradi ls /home ili tako nesto i pogledaj output u konzoli videces

.
..
neki_tamo_dir
neki_tamo_drugi_dir

itd itd ... E sad ova jedna tacka oznacava trenutni direktorijum a dve tacke oznacavaju direktorijum ispod da ne kazem parent direktorijum.
 
Odgovor na temu

mrki
radnik
Sombor

Član broj: 1050
Poruke: 580
62.108.126.*

Jabber: mrki@elitesecurity.org
ICQ: 58816584


Profil

icon Re: pokretanje programa pod Linux-om?30.08.2002. u 02:54 - pre 240 meseci
Citat:
Dejan Lozanovic:

Citat:
mrki:

Sta se u Linuksu podrazumeva pod standardnim ulazom, tj. recimo napravim program za resavanje kvadratne jednacine, i potrebno je, kada startujem program da unesem vrednosti za koeficjente A B C. Pod win 9.x aktivira mi se dos prompt, pa lepo unesem potrebne vrednosti preko tastature. Kada pokrenem program u linuksu, nista se ne desava bar mi se tako cini, dali je potrebna neka posebna naredba prilikom startovanja programa ili nesto moram ukljuciti u kod kako bi se otvorio zaseban prozor za unos potrebnih vrednosti.





Pa najprecizniji odgovor na ovo pitanje bi bio standardni ulaz je fajl deskriptor 0, standardni izlaz je fd 1, i standardni izlaz za greske je fd 2. i ta 3 fajldeskriptora su vezana za kontrolni terminal gde je podeseno sa standarndi ulaz bude tastatura a standardni izlaz monitor.



recimo ako dodas ovaj mali deo koda na pocetku svog programa promenices standardni izlaz sa monitora na datoteku.

Code:


#include <unistd.h> /*dup2*/

#include <stdio.h> /*printf*/



/*ova tri zaglavlja su zbog open funkcije */

#include <sys/types.h>

#include <sys/stat.h>

#include <fcntl.h>



main()

{

int fd; /*fajl deskriptor */



fd = open("zdravo.txt",O_WRONLY | O_CREAT |  O_TRUNC);



close(1); /*zatvaramo standardni ulaz */

dup2(fd,1); /* kopiramo fajl deskriptor fd na standradni izlaz */

close(fd); /* Ovo nam u principu vise ne treba jer cemo za pristup datoteci zdravo.txt da koristimo standardni izlaz*/



printf("Cao svete\n");



}







i kasnije kada pogledas pojavice ti se datoteka zdravo.txt koja ce imati sadrzaj sa standardnog izlaza. Sada smo programerski uradili redirekciju kao kada bi u shelu uradi a.out > zdravo.txt



Primetices da smo umesto FILE strukture koristili najobicniji integer. tj takoreci low-level koji je specifican za unixe. Medjutim ti i dalje mozes da koristis FILE strukturu za rad sa svojim programima ako zelis.Opet ako zels da se tvoj izlaz vidi iz X window sistema, onda nebi bilo lose da napravis redirekciju > na fajl /dev/pts/0

i tada ce se samo standardni izlaz ispisivati u zasebnom prozoru, a ako si napravio ikonicu, onda bi trebalo da ukljucis opciju da se program startuje u terminalu. Gde se to podesava zavisi od grafickog okruzenja koje koristis, npr. kod KDE-a to se nalazi u tabu Execute postoji opcija Run in terminal.



Dali bi mozda bilo dovoljno da umesto zdravo.txt ubacim /dev/pts/0 pa da izlaz dobijem u X-u. Nisam stigao da proverim
Nekad sam bio mlad ;)
 
Odgovor na temu

Dejan Lozanovic
Dejan Lozanovic
Beograd

Član broj: 691
Poruke: 2325
*.beograd-3.tehnicom.net

Jabber: null@elitesecurity.org
Sajt: speedy-order.com


+75 Profil

icon Re: pokretanje programa pod Linux-om?30.08.2002. u 11:34 - pre 240 meseci
Da naravno da mozes, u tome i jeste otprilike sva snaga unixa i razlog zasto kazu da je Unix raj za programere ;).
 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: pokretanje programa pod Linux-om?30.08.2002. u 12:06 - pre 240 meseci
gde je ovde moderator da briše ovo, a i ti bi mogao da baš ne kopiraš ceo post da bi napisao jednu rečenicu.

Inače ja imam drugi problem sa pokretanjem programa. Koristim QT biblioteku za pravljenje cross-platform aplikacija i koristim QFile za otvaranje fajla. Kada program izvrsim iz emulacije konzole pod x-om (./ime_programa) QFile("file.txt") otvara fajl koji se nalazi u istom dir-u kao i ime_programa, medjutim kada na ime_programa kliknem u kde-u, QFile otvori fajl koji se nalazi za jedan direktorijum nize (../file.txt umesto ./file.txt). Na windowsu je sve ok, tj otvara se fajl iz tekuceg direktorijuma. Stvarno mi nije jasno, kao da KDE startuje program za tekucim direktorijumom za jedan stepen nize u stablu... Ima li neko slican problem?
http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

random
Vladimir Vrzić
Beograd

Član broj: 85
Poruke: 3866
*.rcub.bg.ac.yu

Sajt: www.last.fm/user/vrza


+4 Profil

icon Re: pokretanje programa pod Linux-om?31.08.2002. u 00:37 - pre 240 meseci
Citat:
E sad ova jedna tacka oznacava trenutni direktorijum a dve tacke oznacavaju direktorijum ispod da ne kazem parent direktorijum.


Ajde, i ja ću da se nadovežem, pa da objasnim i onima koji malo više znaju kako taj mehanizam funkcioniše „ispod haube”.

Naime, pri kreiranju novog praznog direktorijuma komandom mkdir(1) (ili, preciznije, korišćenjem mkdir(2) sistemskog poziva), on zapravo i nije prazan. U njemu se stvaraju dva fajla, „.” i „..”. E sad, ono što mnogi možda ne znaju je to da ovi fajlovi nisu nikakva posebna vrsta fajlova, nikakvi imaginarni ili nepostojeći fajlovi, u pitanju su najobičniji „hard" linkovi na tekući direktorijum i direktorijum ispod. Ovo možemo lako empirijski proveriti (switch „-d” služi da ne bi prikazali sadržaj ako je argument direktorijum):

Code:

[email protected]:~$ mkdir prazan
[email protected]:~$ ls -ld prazan
drwxr-xr-x    [b]2[/b] random   None            0 Aug 30 23:51 prazan
[email protected]:~$


Obratite pažnju na drugu kolonu u ispisu komande ls -l, u pitanju je kao što znamo, broj hard linkova na dati fajl. Naravno, jedan hard link uvek mora da postoji, to je pokazivač na fajl u roditeljskom direktorijumu, i u slučaju regularnih fajlova, ovaj broj je najčešće 1, ali u slučaju direktorijuma (ne zaboravimo da je i direktorijum ništa drugo nego posebna vrsta fajla), inicijalno je 2 — pokazivač na dotični poddirektorijum u roditeljskom direktorijumu (prazan) i pokazivač na samog sebe u dotičnom direktorijumu (.).

Odvedimo sad ovo za korak dalje: ako pogledamo neki direktorijum koji sadrži puno poddirektorijuma:

Code:

[email protected]:~$ ls -ld /usr
drwxr-xr-x   15 random   None            0 Jul 19 01:57 /usr
[email protected]:~$


U ovom slučaju, na /usr direktorijum postoji čak 15 hard-linkova — u pitanju su pokazivač iz roditeljskog direktorijuma (usr), pokazivač na samog sebe (.), i pokazivači na roditeljski direktorijum (..) iz njegovih 13 poddirektorijuma.

Ova cifra, naravno, nije uvek jednaka 2 + broj poddirektorijuma, ovaj broj može da se poveća kreiranjem „hard” linkova na dotični direktorijum komandom ln(1). Doduše u praksi se obični linkovi ređe koriste, jer simbolički imaju par prednosti nad njima, ali o tome u idućoj epizodi ;o).

Vezano za temu, ako u direktorijumu imamo izvršni fajl, recimo „a.out”. U shellu kucamo

$ ls a.out
a.out
$ a.out
a.out: not found

Problem je u tome što kada u komandi nemamo nijedan znak „/”, shell pretražuje redom listu direktorijuma u PATH promenljivoj (sadržaj iste možemo videti komandom „echo $PATH”) i pokušava da izvrši komandu <dir>/a.out, gde je <dir> jedan od direktorijuma iz PATH promenljive. Stoga, ako tekući direktorijum nije u PATH promenljivoj (a obično nije), komanda neće biti nađena. Ako program pozovemo sa ./a.out, time smo eksplicitno naznačili putanju do fajla, pa će ga shell pronaći.

Ovakvo ponašanje shell-a možemo promeniti dodavanjem pokazivača na tekući direktorijum na kraj PATH liste:

export PATH=$PATH:. (u Bourne shellu)
tj.
setenv PATH $PATH:. (u C shellu)

Stavite ovo u ~/.profile i dobićete ponašanje slično DOS-u, izvršavanje fajlova iz tekućeg direktorijuma navođenjem samo imena.

Ovo ću da stavim u Linux FAQ... Mada je zapravo za UNIX FAQ.

int rand(void);

Those who do not understand Unix are condemned to reinvent it, poorly.

Upali lampicu — koristi Jabber!
 
Odgovor na temu

Dejan Lozanovic
Dejan Lozanovic
Beograd

Član broj: 691
Poruke: 2325
*.beograd-3.tehnicom.net

Jabber: null@elitesecurity.org
Sajt: speedy-order.com


+75 Profil

icon Re: pokretanje programa pod Linux-om?31.08.2002. u 12:58 - pre 240 meseci
Da u pravu si, mada mislim da u sustini skripi cela stvar ljudima zbog inoda, inode je u sustini fizicko mesto na samom fajl sistemu gde ce podaci biti zapisani.

E sada da biste videli inode za svaki fajl otkucajte ls -i i pojavice vam se vrednost i noda, e sada mozete da proverite celu pricu oko direktorijuma i linkovanja tako sto cete napraviti neki direktorijum i pogledati njegov inode , a zatim udjete u taj direktorijum i otkucate ls -la i pogledate inode za "." pa cete primetiti da su isti.

E sada kada pravite link u nekom direktorijumu, proces kreiranja je isti kao kada pravite novi fajl, samo novom fajlu se dodeli prazan inode, dok kod linka se pokaze na vec postojeci inode. nakon povezivanja broj linkova na inode se poveca za 1. I vi kada otvarate fajl sa funkcijom open ili fopen takodje pravite link na inode. Vazno je jos napomenuti kada broj linkova padne na 0 fajl se brise. Ovo recimo mozete da proverite tako sto cete u jednom terminalu sa npr komandom less otvoriti neki fajl. zatim u drugom terminalu otkucajte df i obratite paznju na broj aviable i used blokova. nakon toga obrisite fajl u drugom terminalu. i ponovo pokrenite komandu df. i videcete da se nista nije promenilo. ako otkucate komandu ls videcete da fajl ne postoji. Pogledajte prvi terminal i videcete da fajl koji ste otvorili i dalje mozete da citate bez problema, po izlasku iz programa less (tacnije nakon poziva funkcija close ili fclose) broj linkova se zmanjio za jedan. i tek tada se detoteka obrisala sa diska. i tek tada ce komanda df pokazati pravo stanje.

Kao sto smo videli hard linkovi se vezuju za sam inode sto je ogranicenje, jer mozete da pravite linkove samo na fajlove unutar jedne particije. Takodje vecina UNIXa ne dozvoljava pravljenje hard linova na direktorijume jer tako mozete ozbiljno ostetiti sistem( zamislite sledeci slucaj u vasem home direktorijumu napravite direktorijum test, zatim u testu napravite novi direktoriujm npr problem zatim napravite link na ~/test/problem, zatim kada biste rekli rm -rf ~/test obrisali biste direktorijum test i sve sto je u njemu sem direktorijuma problem koji ne bi bio fizicki obrisan jer njegov broj linkova nije pao na nulu , medjutim problem nastaje kada biste usli u direktorijum preko linka i probali da odete u direktorijum .. koji ne postoji i tada biste narusili integritet fajl sistema). Sa druge strane simbolicki linkvo ne pate od ovih problema jer se ono nasta pokazuju razresava, tek u vreme pristupa. Opet sa druge strane sa hard linkovima vi imate predstavu kao da se radi o dva razlicita fajla i mozete im zasebno menjati prava pristupa, vlasnika i grupu.


PS ova tema se mnogo udaljila od samog programiranja, mozda bi neki supermoderator mogao da ju prebaci u neki UNIX forum

 
Odgovor na temu

[es] :: Linux :: pokretanje programa pod Linux-om?

[ Pregleda: 6787 | Odgovora: 16 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.