Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

gui u c++ - seminarski rad pomoc

[es] :: C/C++ programiranje :: gui u c++ - seminarski rad pomoc

[ Pregleda: 7124 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

desolator
Fehim Babic

Član broj: 65086
Poruke: 4
217.75.206.*



Profil

icon gui u c++ - seminarski rad pomoc14.08.2005. u 17:24 - pre 184 meseci
Postovanje.. imam zadatak da za fakultet uradim kratki seminarski rad o izradi GUIja u C++u... ako ima neko od iskusnijih kolega da mi da neki tip, link ili mozda neki rad kao referencu bio bih jako zahvalan
 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
..31.216.81.gus.vf.siwnet.net.

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: gui u c++ - seminarski rad pomoc14.08.2005. u 21:00 - pre 184 meseci
"Izrada GUI-ja u C++-u" je jako sirok pojam, desolatore. Moras biti malo koncizniji i reci sta tacno zelis/treba da uradis. Da li zelis da radis obicnu, cistu Windows (pretpostavljam da je Windows ciljni OS, jer vidim da si na njemu bio kada si poslao svoj tekst) aplikaciju koja ima prozore, menije, tastere? Ili pak zelis da radis neku framebuffer grafiku, ili da koristis OpenGL (koristeci GLUT recimo) ili DirectX?
Sa druge strane, ako ciljni OS nije samo Windows, onda te mozda interesuje neki multiplatformski GUI toolkit, ili (opet) framebuffer ili OpenGL na toj ciljnoj platformi...
Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

[email protected]
Zarko Bulatovic
H1 Telekom, UNIX Systems Engineer
Split, Spinut

Član broj: 29849
Poruke: 443
*.cmu.carnet.hr.



+25 Profil

icon Re: gui u c++ - seminarski rad pomoc19.08.2005. u 19:41 - pre 183 meseci
postoji vise biblioteka pod windowsima za izradu guia, a naravno i ona iz samih windowsa. ako ti je seminarski rad o izradi gui programa pod windowsima, orijentiraj se na onu podrsku koju daje windows API i microsoftov MFC. za vise informacija pogledaj :

http://www.relisoft.com/win32/index.htm

i naravno spomeni neke druge biblioteke za izradu guia, poput borlandovog VCL-a, wxWidgetsa, QT-a i drugih.
[12:33am] <alek> deca od 3-5 godina prvi spoznaju ljubav bozju :)


Q: HSP56 Micromodem nece da radi kompjuter ga prepozna a kad treba da se konektujem nece ne daje ni znaka zivota. u cemu je problem.

A: Crko mozda od grmljavine mozda od spanaca. Uglavnom baci ga u WC solju jako povuci vodu. Skupi 5e i uzmi drugi i ne postuj temu na pogresno mesto.
 
Odgovor na temu

Goq

Član broj: 12091
Poruke: 79
*.ppp-bg.sezampro.yu.



Profil

icon Re: gui u c++ - seminarski rad pomoc19.08.2005. u 21:38 - pre 183 meseci
Moj zivotni san je nekada bio da isprogramiram GUI "od nule", znaci da se program koji napravim oslanja samo na neku "PutPixel" biblioteku. Strukturalnim programiranjem se ne moze daleko dogurati u toj oblasti, pa si verovatno zato i pomenuo C++. Ne znam na koji bih ti nacin mogao pomoci. Licno sam poceo da radim jedan objektno orijentisani GUI koji bih jednog dana mogao za nesto da iskoristim. Verovtno je za nekoga to gubljenje vremena, ali je ipak ogromna satisfakcija kada ti kao programer drzis sve konce u rukama i ne oslanjas se na neki tamo FLTK...

GUI je fenomelan razlog da naucis objektno programiranje. Prvo napravis osnovnu klasu "window", a kasnije uz "par" linija koda izmisljas nove komponente kakve ti dusa pozeli... Potrebno je dosta fanatizma u svemu ovome, pa ko voli nek izvoli.

Ono sto sam ja poceo da radim je samo kostur GUI-a sa par klasa kao sto su Prozor, Dugme, FileOpener, EditPolje... cisto radi nekakvog testiranja. Inace, program je takav da u principu svaka komponenta moze da ima neogranicen broj "podkomponenti", npr. prozor u prozoru a u njemu menu... Za sada sam napustio rad na njemu ali nastavljam cim malo bolje "dokumentujem" u svojoj glavi za sta cu ga koristiti. Biblioteka koju sam koristio je SDL (iskljucivo za PutPixel-ing). Evo screenshot:



[Ovu poruku je menjao Goq dana 19.08.2005. u 22:39 GMT+1]
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

itf
Zagreb

Član broj: 59794
Poruke: 993
*.bar.novatv.hr.



+9 Profil

icon Re: gui u c++ - seminarski rad pomoc19.08.2005. u 23:27 - pre 183 meseci
I ja sam na faksu imao takav seminarski za napisati:

http://www.zpm.fer.hr/courses/...ele/2004/kovacevic/Sucelja.doc
 
Odgovor na temu

desolator
Fehim Babic

Član broj: 65086
Poruke: 4
217.75.206.*



Profil

icon Re: gui u c++ - seminarski rad pomoc25.08.2005. u 20:05 - pre 183 meseci
zahvaljujem vam svima na pomoci... mnogo mi je pomoglo ovo sto ste napisali.. posebno ce mi koristiti ovaj rad pomocu kojeg cu uraditi uvod, a od asistenta sam dobio preporku da obradim wxWidgets, na njihovim stranicama imam dobru dokumentaciju pa cu iskombinovati neko rjesenje... sve u svemu hvala mnogo
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: gui u c++ - seminarski rad pomoc

[ Pregleda: 7124 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.