1.Ja trenutno koristim pptpconfig program.
http://pptpclient.sourceforge.net/
Treba detaljno pratiti upustva za instaliranje ovog programa a kod suse linuxa treba editovati firewall2 kako pise u upustvu.Vrlo verovatno je da na gui nerade opcije pa ih moramo menjati rucno u options.pptp ili drugom conf fajlu u zavisnosti od distroa.
2.Takodje mozemo napraviti konekciju skriptom pptp-command.Ja trenutno nemogu da pokrenem tu konekciju zato sto trazi server auth iako je iskljucena ta opcija.
3.Mozemo pokrenuti konekciju i komandom u konzoli
#pptp vpn.server.com debug user vase_user_ime remotename vpn.server.com defaultroute mtu 1452 mru 1452 noauth
Ako imate srece da vas sistem posle ove komande promeni default route na ppp0 onda treba samo dodati jos jednu route komandom
#route add [ip_dns_servera] via [ip_rutera] dev eth0 src [ip_vase_lan_karte]
*eth0 ili vasa kartica (eth1,eth2...)
Onda bi ovo trebalo da radi.
Problem je u tome sto jos nisam naso kojom komandom mozemo promeniti default route sa eth na ppp0 a da konekcija nepukne.
Route tablu mozemo videti komandom
# route -v
Pre nego sto pokrenemo komandu pptp treba editovati pap i chap secrets a takodje i options ili .conf fajl
Kako nam je konfigurisan ppp mozemo videti komandom
#grep -v ^# /etc/ppp/options | grep -v ^$
Trenutne network interfejse mozemo videti komandom
#ifconfig
Trenutno koristim suse 9.2 dok ne izadje 10 a mozda je na 9.3 lakse napraviti vpn konekciju
Ovo je sto mi trenutno pada na pamet i sto znam a ako nadjem bolja resenja napisacu kako
Vpn konekcija je nestabilnija od konekcije gde ruting ide preko samo preko eth.Meni oce da se zaglupi a nije do mog kompa vec do neta i dns servera (puca isto ponekad i na windowsu)
Ako neko zna komandu za menjanje defaul route neka mi napise zato sto bi onda mogao da napravim init.d skript za moju konekciju