Pošto vidim da mnogi nisu shvatili "poruku" (čitaj: poentu) moje prethodne poruke, da pojasnim.
Navedeni "projekat" (koji u stvari i nije nikakav projekat) nema nikakve veze sa open-sourceom direktno. Naime, ono što ste dali kao primer (IBM instalira Red Hat na mašine koje prodaje) nema nikakve veze sa onim što će se ovde raditi (ubeđen sam u to, a vi me ispravite ako grešim). Kao prvo, IBM je pravio i sklapao računare i pre nego što su počeli da instaliraju Linux na njihove mašine. Kao drugo, IBM neće da kaže korisniku "to što imate u vašoj mašini koju ste kupili od nas nije kompatibilno sa Linux-om, već ćemo Vam mi prodati novo", već će se malo pomučiti, modifikovati kernel po potrebi i to objaviti kao open-source. Zbog toga, korisnici IBM-a će moći da se pouzdaju u to da će i kada pređu sa Windows platforme na Linux moći da koriste njihov hardver bez izmene. Ovde to sigurno nije slučaj, pošto postoji veoma mali broj ljudi koji su u stanju da razvijaju drajvere i modifikuju Linux kernel na našim prostorima (što znači da ga već dovoljno poznaju). Sledeće, ovi ljudi to ne bi ni radili bez pravilne novčane nadoknade (kakvu im IBM može ponuditi, a koju ne mogu dobiti od bilo koje domaće firme "u cilju promovisanja open-source").
Naravno, pored ovoga, mora se i primetiti da IBM ne spada u najznačajnije firme što se tiče open-sourcea. Naime, zvanična politika IBM-a je "podržavanje open-source-a". To je iz prostih, veoma komercijalnih razloga: IBM je društvo koje se bavi proizvodnjom elektronskih računara koje koriste računarski profesionalci (divan izraz) i zaljubljenici u računare, a ti isti njihovi korisnici su ili i sami razvijali open-source softver, ili postali stalni korisnici istog. Prema tome, IBM nudi podršku za još neke platforme, ali prevashodno Linux (jasno je da im je on prvi na listi prioriteta što se tiče podrške open-source softvera), a ne FreeBSD ili tako nešto. Nema tu podrške open-source-u, već samo onom operativnom sistemu koji ima dovoljno uticaja na samo tržište. Ponešto korisno za open-source i izađe odatle, ali to je samo posredno.
Problem sa zamišljenim "projektom" kod nas je u tome što bi i ovakva posredna korist bila veoma malo iz jednostavnog razloga što niko kod nas ne može i/ili neće da uloži u open-source koji nije suviše profitabilan.
Dalje, "integracijom u svet" nećemo samo morati da plaćamo punu cenu Microsoft proizvoda, već ćemo možda i računare (hardver) dobijati po nešto nižim cenama, pa bismo i dalje ostali na istom. Microsoft ne daje bez razloga OEM verzije svojih proizvoda, pa to ne bi imalo efekta na trenutno stanje.
I na kraju, ukoliko i dalje vlada mišljenje da ovo nema nikakve veze sa temom, kratka konstatacija: navedeni projekat je, osim toga što i nije projekat, besmislen i ne pomaže open-source-u nimalo, uz gornju i raniju argumentaciju.
Toliko. �to je Debian... jednom komand
Možda se moje mišljenje promenilo, ali ne i činjenica da sam u pravu.