Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

poglavlje sa if i case

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: poglavlje sa if i case

[ Pregleda: 3742 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

dimnicar
dimnicar

Član broj: 48094
Poruke: 493
*.17.eunet.yu.



+5 Profil

icon poglavlje sa if i case21.07.2005. u 21:12 - pre 209 meseci
Evo jos jedan problemcic u paskalu
napisati program koji od korisnika zahteva da upise broj sati odradjenih u sedmici

i zaradu po satu(satnicu).program treba da izracuna bruto sedmicnu platu.ako je

broj odradjenih sati veci od 40,prekovremeni sati se placaju 1,5 puta vise.Ako

upisani broj sati nije izmedju 0 i 60,program treba da prikaze poruku o gresci.
ovako sam pokusao ali nestima.


program Project1;

{$APPTYPE CONSOLE}

uses
SysUtils;
const
satnica = 50 ;
prekovremeno = 75;
var
brojsati,dodatnisati,zarada,ukup_zarada:currency;
begin
writeln('molim upisite broj sati provedenih na poslu za sedmicu : ');
readln(brojsati);
if brojsati<=40
then
zarada:=brojsati*satnica;
writeln('zarada za sedmicu je : ',zarada:5:2)

if (brojsati>40 ) and (brojsati<=60)
then
dodatnisati:=brojsati-40
readln(dodatnisati);
ukup_zarada:=zarada+(dodatnisati*prekovreemeno);
writeln('ukupna zarada je : ',ukup_zarada:5:2);
readln;
else
if brojsati>60
then
writeln('U pitanju je greska jer ne mozete po zakonu raditi vise od 60 sati

sedmicno');
readln;



end.
 
Odgovor na temu

Toyo

Član broj: 45193
Poruke: 227
*.kovnet.co.yu.



+1 Profil

icon Re: poglavlje sa if i case21.07.2005. u 21:54 - pre 209 meseci
izbaci readln(dodatnisati)

iza then ide begin naredbe... end; sto ti ocito nemas ni u jednom if then, a koliko vidim trebalo bi da bude u prva 2 if-a.
 
Odgovor na temu

peromalosutra
Ivan Rajkovic
Software engineer
Luxoft
Berlin

Član broj: 54774
Poruke: 854
*.dialup.blic.net.



+144 Profil

icon Re: poglavlje sa if i case21.07.2005. u 23:12 - pre 209 meseci
Kao sto rece Toyo, evo tvog koda prepravljenog:
Code:

program Project1;

{$APPTYPE CONSOLE}

uses SysUtils;
const satnica = 50 ;
        prekovremeno = 75;
var
brojsati,dodatnisati,zarada,ukup_zarada:currency;

begin
writeln('molim upisite broj sati provedenih na poslu za sedmicu : ');
readln(brojsati);
if brojsati<=40
  then
  begin
  zarada:=brojsati*satnica;
  writeln('zarada za sedmicu je : ',zarada:5:2);
  end
 
else

if (brojsati>40 ) and (brojsati<=60)
  then
  begin
   dodatnisati:=brojsati-40;
  readln(dodatnisati);
  ukup_zarada:=zarada+(dodatnisati*prekovremeno);
  writeln('ukupna zarada je : ',ukup_zarada:5:2);
  readln;
  end

  else if brojsati>60
      then
      begin
      writeln('U pitanju je greska jer nemozete po zakonu raditi vise od');
      writeln ('60 sati  sedmicno');
      end;
readln;
end. 

Nedostajalo je par tacka-zareza, a jednom si i pogresno upisao naziv varijable. Sad bi trebalo raditi.

 
Odgovor na temu

dimnicar
dimnicar

Član broj: 48094
Poruke: 493
*.40.eunet.yu.



+5 Profil

icon Re: poglavlje sa if i case22.07.2005. u 14:25 - pre 209 meseci
Hvala na pomoci.Sad sam naucio gde se stavlja begin i end.
Nego program lepo pokaze kolika je zarada do 40 sati nedeljno [(npr 20 sati *50 din =1000 dinara nedeljno),do 40 sati satnica je konstanta 50 dinara].
,preko 60 sati kaze da nije dozvoljeno zakonom raditi vise od 60 sati,
AAAli ne mogu nikako da ga nateram da mi prikaze tacu satnicu za prekovremen rad [(npr 50 sati rada = (40 sati *50 dinara) + (10 sati prekovremeno * 75 dinara) =2750 dinara.]

Evo kako trenutno izgleda :

{$APPTYPE CONSOLE}

uses
SysUtils;
const satnica = 50 ;
prekovremeno = 75;
var
brojsati,dodatnisati,zarada,ukup_zarada:currency;

begin
writeln('molim upisite broj sati provedenih na poslu za sedmicu : ');
readln(brojsati);
if brojsati<=40
then
begin
zarada:=brojsati*satnica;
writeln('zarada za sedmicu je : ',zarada:5:2);
end
else
if
(brojsati>40 ) and (brojsati<=60)
then
begin
dodatnisati:=brojsati-40;
readln(dodatnisati);
ukup_zarada := zarada + (dodatnisati * prekovremeno);
readln (ukup_zarada);
writeln('Nedeljna zarada je',ukup_zarada:5:2);
readln;
end
sad kad sam kopirao video sam else posle enda.mozda je tu bio problem provericu
pozdrav
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: poglavlje sa if i case

[ Pregleda: 3742 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.