Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

ODBC vs dbExpress

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: ODBC vs dbExpress

[ Pregleda: 4628 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

sojic
Dalibor Sojic
Makedonija

Član broj: 7051
Poruke: 796
62.162.241.*

Sajt: right-sock.net


+1 Profil

icon ODBC vs dbExpress26.06.2005. u 23:46 - pre 194 meseci
Sta je bolje dbExpress ili (Ado)ODBC
routing protocols enable routers to route routed protocols!
 
Odgovor na temu

Ruka
Milan Rukavina
Niš

Član broj: 5772
Poruke: 54
*.pat-pool.ni.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: ODBC vs dbExpress27.06.2005. u 08:55 - pre 194 meseci
Sve je bolje od ODBC-a :)
Ali nemoj da mesas ADO i ODBC. ADO je odlican za pristup access-u i mssql-u.
 
Odgovor na temu

sasas
Saša Slavnić
radim za neke švabe

Član broj: 35478
Poruke: 617
*.zaslon-telecom.si.



Profil

icon Re: ODBC vs dbExpress27.06.2005. u 09:46 - pre 194 meseci
Zavisi kojoj bazi pristupaš. Recimo, ako ideš na MySQL bilo šta od toga da izabereš - pogrešio si :)

ss.
When something is hard to do, then it's not worth doing.
 
Odgovor na temu

ivan jeremic
Bgd

Član broj: 51138
Poruke: 48
80.93.234.*



Profil

icon Re: ODBC vs dbExpress27.06.2005. u 14:26 - pre 194 meseci
Ja koristim dbExpress (Delphi 7.1) u kombinaciji sa MySQL-om (4.1.19) i zadovoljan sam. Da bi aplikacija radila na klijentskoj mashini ti trebaju 3 DLL-a (dbexpmysql.dll, libmySQL.dll od nekog MySQL-a verzije 4.0.x , midas.dll ) i to je to ... Jedini problem je kombinacija DLL-ova. Posto radim u Delphi7-ci imao sam malo problema dok nisam uklavirio koj dll radi sa kojim dll-om ali sada mi stvarno sve radi skroz ok i dosta brzo.
 
Odgovor na temu

tamnicar
sremska mitrovica

Član broj: 54010
Poruke: 67
*.beotel.net.



Profil

icon Re: ODBC vs dbExpress27.06.2005. u 14:40 - pre 194 meseci
ajd da ne otvaram drugi thread, a valjda necu puno spam-ovati ovaj :D !!
po vasem misljenju koji je najbolji tip tabele da odaberem kada pravim bazu u Database desktop-u? ili da se drzim Access-ove mdb? pa sa ADO da radim konekciju!!!
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Software architect
Tap medical
Beograd, Srbija

Član broj: 32202
Poruke: 4383
*.yu1.net.

Sajt: https://avramovic.info


+45 Profil

icon Re: ODBC vs dbExpress27.06.2005. u 21:09 - pre 194 meseci
Citat:
ivan jeremic: Ja koristim dbExpress (Delphi 7.1) u kombinaciji sa MySQL-om (4.1.19) i zadovoljan sam. Da bi aplikacija radila na klijentskoj mashini ti trebaju 3 DLL-a (dbexpmysql.dll, libmySQL.dll od nekog MySQL-a verzije 4.0.x , midas.dll ) i to je to ... Jedini problem je kombinacija DLL-ova. Posto radim u Delphi7-ci imao sam malo problema dok nisam uklavirio koj dll radi sa kojim dll-om ali sada mi stvarno sve radi skroz ok i dosta brzo.


jel mozes malo da mi pojasnis rad sa MySQL-om iz delphi-ja... skinuo sam mysql.pas odavde http://www.fichtner.net/delphi/mysql.delphi.phtml i tu ima neki primer i propratni dll-ovi i sve to radi, ali ja opet ne umem da napravim ishta normalno kad krenem sam da pisem app

do sad sam mysql koristio iz PHP-a i tu mi je sve logicno i prosto... ali kako iz delphija koristiti to???

p0z
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

ivan jeremic
Bgd

Član broj: 51138
Poruke: 48
80.93.234.*



Profil

icon Re: ODBC vs dbExpress28.06.2005. u 13:03 - pre 194 meseci
Pa imas dbExpress jezicak na paleti i na njemu ti u sustini treba samo 1 komponenta kroz koju mozes sve da radis a to ti je SimpleDataSet.

Preko SQLConnection property-ja podesis konekciju ka serveru

SimpleDataSet.ConnectionName = 'MySQL' (izabere se iz padajuce liste)
i tu jos treba da podesis user name i pass kao i IP servera

Kroz Internel dataset property kazes komanda je text ili table i unseses upit ili ime tabele recimo

SimpleDataSet.CommandType = ctTable
SimpleDataSet.CommandText = 'EMPLOYEE'
ili
SimpleDataSet.CommandType = ctText
SimpleDataSet.CommandText = 'select * from EMPLOYEE'
...

Posle samo stavis obican dataset sa palete DataControls i neki grid pa sve to lepo ispovezujes ... DataGrid za DataSet za SimpleDataSet i kazes SimpleDataSet.Active = True (imas i property u editoru)

Mislim .. Lako se radi samo je pitanje da li znas da koristis database komponente u Delphi-ju. Ako neznas skini neku knjizicu .. mislim da rad sa data komponentama imas objasnjen u svim knjizicama ..

Jedina mana, ako je to mana uopste posto je po meni prednost (sprecava te da pravis gluposti), je sto su ove komponente unidirectional sto znaci da ces morati da pises sam update-ove, inserte i sve te stvari u posebnim upitima jer neradi live editing.
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Software architect
Tap medical
Beograd, Srbija

Član broj: 32202
Poruke: 4383
*.yu1.net.

Sajt: https://avramovic.info


+45 Profil

icon Re: ODBC vs dbExpress28.06.2005. u 13:24 - pre 194 meseci
Citat:
Jedina mana, ako je to mana uopste posto je po meni prednost (sprecava te da pravis gluposti), je sto su ove komponente unidirectional sto znaci da ces morati da pises sam update-ove, inserte i sve te stvari u posebnim upitima jer neradi live editing.


to je ok...

a od knjiga imam "Mastering Delphi 6" od Cantu-a i "Delphi/Kylix Programiranje baza podataka" od Harmon-a... i opet nisam skontao... a kad sam u PHP-u pocinjao da radim baze, relativno lako sam skontao...

nadam se da cu uspeti uz ovo tvoje objasnjenje... ne deluje *toliko* komplikovano
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

Riste Pejov
Team Leader/Senior Software Developer @
Ein-Sof ltd Skopje
Skopje, Macedonia

Član broj: 128
Poruke: 571
62.162.208.*

Jabber: richie@bagra.net.mk
ICQ: 154236769
Sajt: riste.softver.org.mk


Profil

icon Re: ODBC vs dbExpress29.06.2005. u 11:10 - pre 194 meseci
Citat:
Ruka: Sve je bolje od ODBC-a :)
Ali nemoj da mesas ADO i ODBC. ADO je odlican za pristup access-u i mssql-u.


ADO je odlican za svakojaki pristup svake baze za kojoj imas pravi driver. ADO je jedno nivo iznad ODBC-a u hierarhiji pristupa baze. Znaci preko ADO pristup ide ovako:

ADO <-> OLE DB Client Lib <-> RDBMS,
ako se uz ado-a koristi OLE DB driver, sto je skoro isto direktnom pristupu RDBMS-a.
Znaci ako imas OLE DB driver, onda mozes direktno pristupati kojem god zazelis RDBMS.

Sto ti je odprilike isto i kad koristis DBExpress:

DBExpress <-> DB Client Lib <-> RDMB
uz to sto ti je razlika da ADO zna koristiti _samo_ oledb client library, a dbexpress je dizajniran da zna upravljati sa nativnim db client library-ja preko posebnog layera koji je onaj drugi dll koji moras distribuirati pored client liba (dbexp*.dll, gde je * ime baze, primer za dbexpmysql.dll)

U principu ADO->OLE DB->RDBMS ili dbExpress->Client Lib->RDBMS je prilicno isto sa manjim prednostima i negativnostima na obe strane. Jedino je to sto za ADO MS trazi da client lib bude prema nekoj standardu (OLE DB) a za dbExpress Borland sam uradi adaptaciju preko novog nivoa translacije clientskim pozivima.

E sada, here comes ODBC. ODBC kao standard je samo nacin da se unificira pristup prema bazama i prema tome imas jos nekoliko nivoa apstrakcije koje uzput usporavaju pristup. Znaci ako imamo za pristup RDBMS-a ADO+ODBC onda

ADO <-> ODBC Driver Manager<-> ODBC Client Lib <-> RDBMS
ali ipak i DB Express mozemo ovako pretstaviti:
DBExpress <-> Borland DB interfejs <-> DB Client Lib <-> RDMB

Prema ovome, u zavisnosti od RDBMSa, ali ipak generalno pravilo je da je pristup cisto preko client liba najbrzi. T.j za SQL Server OLE DB/ADO, za Interbase IBX, za MySQL valjda ZeOS ili neki drugi koji podrzava mysql client direktno.

ODBC je sporiji za neki procenat u zavisnosti od RDBMS-a od 10-15% do 30%.

Tako da prema svoje potrebe odaberes i nacin pristupa baze :)
People who think they know everything tend to irritate those of us who do.
 
Odgovor na temu

tokajac

Član broj: 93240
Poruke: 123
*.dynamic.sbb.co.yu.



+5 Profil

icon Re: ODBC vs dbExpress25.10.2007. u 19:51 - pre 165 meseci
U Borland Builder-u 6 C++ hocu da koristim dbExpress za rad sa MySql bazom.

Prilikom testiranja konekcije komponente TSQLConnection javlja mi se greska:


Failure to connect: unable to load libmysql.dll

Kako da uvucem .dll-ove u projekat?


Hvala unapred!


P.S.

Pokusavao sam Project->Add to Project i implib....


 
Odgovor na temu

sojic
Dalibor Sojic
Makedonija

Član broj: 7051
Poruke: 796
79.125.162.*

Sajt: right-sock.net


+1 Profil

icon Re: ODBC vs dbExpress05.11.2007. u 18:51 - pre 165 meseci
Stavi dll fajl u project folderu.
routing protocols enable routers to route routed protocols!
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: ODBC vs dbExpress

[ Pregleda: 4628 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.