Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

visuelni IDE za WINAPI programe

[es] :: C/C++ programiranje :: visuelni IDE za WINAPI programe

[ Pregleda: 3740 | Odgovora: 11 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Pera_Anarhista
Autonomija

Član broj: 3473
Poruke: 113
195.252.103.*



Profil

icon visuelni IDE za WINAPI programe07.08.2002. u 14:37 - pre 229 meseci
Jel postoji nesto kao Visual c++ ili Borland Builder, ali koji samo generise WinApi kod, koji cu ja posle moci da menjam kako hocu ? Cisto mi tako nesto treba, da bih skratio posao, a opet hocu da imam potpunu kontrolu nad mojim programom... Znaci, ne treba nista da kompajlira itd., samo da mogu direktno da vidim kako ce program da izgleda i da izaberem evente, koje ce on onda odmah ubaciti...
Hvala na odgovoru.
nema mira, nema pravde

http://www.anarchy-serbia.tk
 
Odgovor na temu

kobrejabre
Bgd

Član broj: 1793
Poruke: 269
*.bitsyu.net

Sajt: www.nemam.com


Profil

icon Re: visuelni IDE za WINAPI programe07.08.2002. u 15:21 - pre 229 meseci
Ovo pitanje pokazuje totalno nepoznavanje funkcionisanja Vizuelnih alata, pa nisam mogao da se suzdrzim! A kakva, konkretno, tebi kontrola treba kad pojma nemas?!?
 
Odgovor na temu

Pera_Anarhista
Autonomija

Član broj: 3473
Poruke: 113
*.181.202.62.dial.bluewin.ch



Profil

icon Re: visuelni IDE za WINAPI programe12.08.2002. u 17:33 - pre 229 meseci
Hm, izgleda sam mutavo postavio pitanje... Mene cisto mrzi da pisem masu CreateWindow(...) funkcija, pa da jos na slepo odredjujem dimenzije dugmica i textboxova ili ako treba da se napravi event, pa da opet kucam itd. Lakse bi mi bilo ako bi to mogao sve uz par klika misa da odradim...
nema mira, nema pravde

http://www.anarchy-serbia.tk
 
Odgovor na temu

kobrejabre
Bgd

Član broj: 1793
Poruke: 269
*.eunet.yu

Sajt: www.nemam.com


Profil

icon Re: visuelni IDE za WINAPI programe12.08.2002. u 23:29 - pre 229 meseci
Za to i sluze UI frameworci, npr VCL komponente koje dolaze uz Borland C++ Builder. Drugim recima jedino kad je nesto toliko specificno da je stvarno potrebna neka specijalna kontrola onda se koristi direktno win api. Medjutim, kreiranje UI je relativno jednostavan posao sa ovim klasama i licno ne znam kakva bi to kontrola bila potrebna (sem mozda u nekim specificnim situacijama gde se zeli nestandardni user interface). Uostalom, pozeljno je u vecini slucajeva da UI bude standardan da bi se korisnici lakse prilagodili... Takodje, koriscenje win apija u kodu cini kod vezanim iskljucivo za windows, pa i o tome treba misliti.

Sto se tice konkretno tvog pitanja sam si na njega odgovorio - wina api ti nije ni potreban, koristi gotove klase, i nece sve biti bas sa par klikova vec malo vise, ali user interface je samo omotac koji uglavnom cini manji deo aplikacije.
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
199.171.112.*



+6 Profil

icon Re: visuelni IDE za WINAPI programe12.08.2002. u 23:37 - pre 229 meseci
Ako sam te dobro razumeo, tražiš neki vizuelni alat kojim bi pravio GUI zasnovan na API funkcijama, a ne npr MFC ili VCL klasama.

Nažalost, nije mi poznato da postoji takav alat, mada je ideja zanimljiva...
 
Odgovor na temu

Mikky

Član broj: 18
Poruke: 1563
*.ptt.yu

ICQ: 44582291


+58 Profil

icon Re: visuelni IDE za WINAPI programe14.08.2002. u 00:47 - pre 229 meseci
prvo pitanje u opste nisi mutavo postavio
i ne znam zasto kobrejabre odma stavlja flame ikonu i pita koja ti kontrola treba kad u opste nisu u pitanju kontrole iz cega sledi da je on taj koji nema pojma kako sve to funkcionise ispod haube odnosno da li bi ti znao da napravis bilo kakav vizuelni program da imas samo C kompajler tj bez nekih tamo klasa tipa VCL ili MFC?
nemoj ovo da shvatis kao flame ili nesto slicno, veruj mi nemam nista protiv tebe ili bilo koga na forumu
evo ja sam npr glup za te klase i nikad nisam uspeo u potpunosti da ukapiram mfc i zato sam odustao jer mi nikad nece ni trebati, posto me gui programiranje nesto preterano ne zanima

sad za peru, izgleda da nisi upoznat sa resource editorom, verovatno dobijas jedan uz svoj kompajler, ako ne onda ces ih naci po netu
uz njega ti jos treba i resource kompajler, koji pretvara resource skriptu u .rc fajl
koji se posle linkuje sa glavnim .exe fajlom
tu imas i posebnu funkciju koja ti sluzi umesto window procedure i sluzi za obradu poruka iz resource-a koji si napravio
time ces izbeci pisanje gomile CreateWindow() funkcija i sto je jos gore pokusavati da ubodes kordinate kontrola
medjutim jos nepostoji alat koji bi ti u potpunosti zamenio rucno kucanje api funkcija kod rada sa gui... ovo je za sad najbolje resenje
dakle crtaj u resors editoru to ti je skelet programa, a meso tj funkcionalnost moras da dodajes rucno


-I know UNIX, PASCAL, C, FORTRAN,
COBOL, and nineteen other high-tech
words.
 
Odgovor na temu

kobrejabre
Bgd

Član broj: 1793
Poruke: 269
*.eunet.yu

Sajt: www.nemam.com


Profil

icon Re: visuelni IDE za WINAPI programe14.08.2002. u 23:11 - pre 229 meseci
Kada me vec pominjes, da dam neko razjasnjenje.
Covek je lepo rekao: " ...a opet hocu da imam potpunu kontrolu nad mojim programom". Znaci, radilo se o kontroli u smislu kontrolisanja necega, valjda toka programa, a ne o kontroli kao softverskoj komponenti. Tako sam i ja, kad god sam napisao "kontrola" mislio na ovo prvo. Uostalom, nikad nisam ni koristio rec kontrola u onom drugom smislu. Zapravo, mislio sam da je kontekst u kome je upotrebljena ta rec toliko jasan da mi je cudno otkud si pomislio da je rec o kontrolama u smislu ActiveX i slicno. Kada sam ga pitao kakva mu kontrola treba mislio sam sta to on hoce da kontrolise, a da mu vizuelne komponente to onemogucavaju?
Zasto sam stavio flame? - Pa, recimo zato sto bi takav pristup (otkrivanje svih detalja realizacije) bio suprotan osnovnim OO principima. U slucaju GUI pitanje je i da li bi ovo bilo izvodljivo a da istovremeno bude ocuvana mogucnost ponovnog iskoriscavanja koda itd. Da ne govorimo o tome da takvo okruzenje uopste ne bi bilo objektno orjentisano.
Eto, toliko od mene, i samo da razjasnim da nisam imao nameru da uvredim Peru ali mi je pitanje delovalo (a i dalje deluje) kao napamet postavljeno. I, evo, nesto o tvom resenju: u cemu je smisao takvog spartanskog pravljenja prozora kada se time nista ne dobija. Prava vrednost programa je u srednjem sloju, koji nema veze sa user interfaceom.
 
Odgovor na temu

Reljam
Relja Markovic
San Francisco

Član broj: 531
Poruke: 1793
*.microsoft.com



+18 Profil

icon Re: visuelni IDE za WINAPI programe15.08.2002. u 00:16 - pre 229 meseci
Nemojte toliko brzo da se 'odricete' korisnickih interfejsa. U jednoj velikoj klasi (a i trzistu) programa, korisnicki interfejs je upravo ono sto cini da program uspe ili ne. Oni malo stariji ce se mozda setiti da je Word Perfect ranije bio standardni word processor, ali da je nestao kada se dugo nije pojavila verzija sa modernim interfejsom. Ili mozda jednostavniji princip, UI je upravo ono sto cini razliku izmedju, recimo, C/C++-a i asemblera: u oba slucaja mozes da uradis istu stvar skoro podjednako jednostavno, ali je UI (ne mislim na IDE, vec na nacin rada) C-a mnogo laksi od UI-a asemblera.
 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
*.racasse.se

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: visuelni IDE za WINAPI programe15.08.2002. u 13:17 - pre 229 meseci
Licno smatram da WinAPI treba da se ostavi na miru sa vizuelnim alatima... - Treba da se zna "ko kosi, a ko vodu nosi". Vizuelizaciji nije mesto na API nivou uopste. Ostavite se toga.
Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

Pera_Anarhista
Autonomija

Član broj: 3473
Poruke: 113
*.175.202.62.dial.bluewin.ch



Profil

icon Re: visuelni IDE za WINAPI programe17.08.2002. u 02:00 - pre 229 meseci
da, cuh za "te" resource editore, ali mi to cak izgleda nekako komplikovano (a verovatno nije <)... Mada, da li tu mogu da se ubace i finese sa stilovima prozora itd., znaci, da li je sve potpuno isto, kao i kada bi pravio sa createwindow winapijem ? Znam da u borland builderu nisi imao bas toliko stvari da odaberes, ako mi memorija jos radi...
nema mira, nema pravde

http://www.anarchy-serbia.tk
 
Odgovor na temu

Mikky

Član broj: 18
Poruke: 1563
*.ptt.yu

ICQ: 44582291


+58 Profil

icon Re: visuelni IDE za WINAPI programe19.08.2002. u 00:57 - pre 229 meseci
ok prvo da se izvinim coveku pogresno sam interpretirao rec "kontrola" :D
mada nije samo moja krivica jer je odgovor bio u 2 recenice no dobro, nije ni vazno
samo to sto se tice koriscenja OO pristupa u vizuelnom programiranju, ok ja sam vec rekao da mi to nije islo dobro i ne kapiram bas najbolje mfc i te stvari
tako da bi meni bas lepo dosao tako neki alat
zasto mora sve da bude objektno orjentisano? jel tako najlakse ili sta?
meni jako komplikovano izgledaju one klasne strukture u mfc... pa moras da trazis po klasama koje sve clanove i fje imaju pa ako nisi nasao sta ti treba onda gledas parent klasu itd itd.. hm moracu da pokrenem oop vs structural u art of programming da ne zagadjujemo ovu temu :)

sto se tice res editora mozes da podesavas sve te stilove prozora kao i preko funkcije dakle ista stvar samo sto ovde to radis vizuelno sto znaci jako velika olaksica ali ne ocekuj nista vise od toga, ponasanje i interakciju izmedju kontrola na tom dialogu moras rucno da pises

-I know UNIX, PASCAL, C, FORTRAN,
COBOL, and nineteen other high-tech
words.
 
Odgovor na temu

Voodoo
Novi Beograd

Član broj: 3508
Poruke: 488
*.yubc.net



+1 Profil

icon Re: visuelni IDE za WINAPI programe19.08.2002. u 10:05 - pre 229 meseci
LCC-Win32, C kompajler sa IDE okruzenjem, omogucava generisanje WinAPI programa pomocu wizarda gde vi odredjujete izgled i broj prozora itd.
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: visuelni IDE za WINAPI programe

[ Pregleda: 3740 | Odgovora: 11 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.