Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Problem sa instalacijom mog programa...

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Problem sa instalacijom mog programa...

[ Pregleda: 1863 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Divjak
Vladimir Divjak
Student

Član broj: 4783
Poruke: 535
*.zrenjanin.beotel.net.



+1 Profil

icon Problem sa instalacijom mog programa...21.05.2005. u 12:43 - pre 195 meseci
Aplikacija ne radi nista posebno, radi sa mysql bazom...
Buildovao sam app. sa i bez runtime libraries ali kada je instaliram putem installshielda redovno se zapuca (hoce da posalje report). Zasto se ovo desava?
Napominjem da sam pri buildovanju installShield projecta checkovao for dependencies i selectovao sam sve...

Kako bi mogao da proverim zbog cega app padne?
And don't be mad at me for crying for humanity,
call it pretensions but I got good intentions,
to keep my sanity, I'm hoping, fuck, there's gotta be
an answer to their strategies and their evil inventions... ~Looptroop
 
Odgovor na temu

morlic
Milos Orlic
Beograd

Član broj: 6081
Poruke: 735
*.128.eunet.yu.



+1 Profil

icon Re: Problem sa instalacijom mog programa...21.05.2005. u 17:27 - pre 195 meseci
Moze da bude bukvalno svasta, evo samo malih primera:

1. dll koji sluzi za komunikaciju programa sa mySQL bazom. (Kod nekih komponenti nema dll-ova). Pogledaj Deploy.txt ili slicno za te komponente, jer tu obicno ima naveden spisak biblioteka koje se koriste.

2. Ako koristis ClientDataSet (sa eksternim midal.dll-om) moras midas.dll da isporucis sa aplikacijom.

3. Nedostaje neki folder ili fajl koji aplikacija koristi prilikom startovanja. Recimo aplikacija ocekuje neki folder, ali ga posle instalacije nema, pa onda dolazi do pucanja koda. Desava se da programer ostavi hardcode putanju do nekog fajla, a koja na drugom racunaru ne postoji.

3. Nisi napisao na kom Windows-u (Mada zbog reporta kapiram da je u pitanju XP). Desava se da programeri razvijaju kod na Windows NT-u (nt4, w2k, xp), startuju i na Win9x, ali koriste neke funkcije Win API-a koji postoji samo pod NT-om, pa kada se pokrene pod 9x dolazi do kurslusa.

4. Aplikacija ocekuje da neke stvari postoje (recimo podatak u Registry bazi) ali u svezoj instalaciji toga nema, pa...

5. Ako koristis run-time libs onda ti moze da se desi da ti fali neki od "common" fajlova, bez koga drugi ne mogu da se ucitaju itd.

6. Hardcode varijanta username-a i password-a za bazu u aplikaciji, ali na toj masini je password ili username sasvim drugaciji.


itd.

Resenja:

1. Stavi u aplikaciji da ti loguje korake koji se izvrsavaju prilikom startovanja.
Napravi funkciju koja ce parametar tipa string da doda na kraj odredjenog fajla (recimo log.txt) i koju ces staviti na pocetku (begin deo) glavnog fajla projekta (.dpr) i na jos par mesta odakle pozivas neke bitne stvari pa ces videti kada startujes program dokle je stigao. Naravno ovaj mehanizam je krajnje prost i pocinje da hvata odredjene greske prekasno. Evo zasto.

Prilikom startovanja programa se inicijalizuju svi unit-i u projektu, njihove initialization sekcije, vrsi se i staticko vezivanje dll-ova. Tek posle toga pocinje da se izvrsava begin..end sekcija u DPR fajlu projekta. Znaci ako ima problema u nekom od unit-a neces biti u mogucnosti da ih uhvatis na ovaj nacin, a da ubacujes logovanje u svaki unit je besmislen posao.

Resenja su: U jcl biblioteci imas odlicnu podrsku za debug, mada je za snalazenje potrebno znanja, ali je mehanizam ekstra mocan, a pri tome i besplatan, tako da ne moras da placas komercijalne alate koji rade skoro istu stvar (Eureka, CodeSite...). U svakom slucaju mozes da hvatas sve izuzetke koji nastaju u programu, nezavisno od Application.OnException varijante, i da uz odredjene parametre kompajleru (detail map file) dobijes cak i naziv unit-a i liniju koda u kojoj je nastao izuzetak, cak i stack frame i jos par sitnica. Ako uz ovo vezes i TraceTool ( http://sourceforge.net/projects/tracetool/ ) koji ima podrsku za Delphi (win message i sockets podrska), onda debagovanje postaje ozbiljno i mozes da resavas probleme za par minuta, dok obicnim metodama mozes da potrosis sate.



 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Problem sa instalacijom mog programa...

[ Pregleda: 1863 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.