Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Naša slova u PHP

[es] :: PHP :: Naša slova u PHP

[ Pregleda: 4201 | Odgovora: 15 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

[KS]
Damir Kasipovic
Banjaluka

Član broj: 55395
Poruke: 46
*.dialup.blic.net.



Profil

icon Naša slova u PHP26.04.2005. u 21:54 - pre 208 meseci
Jednostavan problem imam

Radi se o sledećem. Kada neku varijablu (tekst polje koje sadrži naša slova) prosledim PHP fajlu preko forme koristeći GET metod i onda uradim
Code:
 <? echo $_GET["varijabla"]; ?> 
izbaci mi neke čudne znakove na mjestima gdje se nalaze naša slova.
Ovo mi predstavlja veliki problem jer treba da izvršim pretragu MySQL baze za odredjenim sadržajem koji sadrži naša slova a to nikako ne mogu upravo zbog ovoga.
Ako imate kakvu ideju, ili znate kako da ovo riješim, bio bih vam zahvalan da mi pomognete.... Hvala
Damir Kasipović
[email protected]
+387 (0)65 979 949
 
Odgovor na temu

Conica
Aleksandra Gaborovic

Član broj: 7384
Poruke: 304
*.nat-pool.bgd.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Naša slova u PHP26.04.2005. u 22:17 - pre 208 meseci
Ne mozes da prosledjujes nase karaktere preko GET metode. GET metoda promenljive prenosi u (da se plasticno izrazim) samoj adresi stranice. Ako bi to bilo moguce, ne bi bilo prepreka da se recimo domen zove našaSlova.co.yu a to je nemoguce (jos uvek).

Predlazem ti da promenljivu prenosis preko POST metode.
Web razvoj: www.homeofweb.com
Blog: (HRK)www.pljuc.com
 
Odgovor na temu

[KS]
Damir Kasipovic
Banjaluka

Član broj: 55395
Poruke: 46
*.dialup.blic.net.



Profil

icon Re: Naša slova u PHP26.04.2005. u 23:30 - pre 208 meseci
Hm tako sam i mislio ali sam se nadao da griješim. Problem je što varijable nikako ne mogu slati preko POST jer se često mjenjaju a i koristim linkove za slanje varijabli... Znači morao bih za svaki link napraviti formu i dodati javascript da uradi submit forme...
Ok hvala u svakom slučaju, smisliću nešto. Pozdrav
Damir Kasipović
[email protected]
+387 (0)65 979 949
 
Odgovor na temu

Conica
Aleksandra Gaborovic

Član broj: 7384
Poruke: 304
*.mediaworksit.net.



Profil

icon Re: Naša slova u PHP27.04.2005. u 09:31 - pre 208 meseci
Hm...mozda bi mogao malo detaljnije da pojasnis problematiku. Ako ti se recimo linkovi generisu automatski, mogao bi i hidden polja da generises na isti nacin. ako opet svako polje ima svoj unique name (sto u tom slucaju nije problem), dovoljan ti je jedan form tag. Mala kombinacija java scripta i php-a bi odradila stvar....mada, kao sto rekoh, nisi izlozio glavnu problematiku da bih mogla da pomognem vise od ovoga.

cheers
Web razvoj: www.homeofweb.com
Blog: (HRK)www.pljuc.com
 
Odgovor na temu

bzero
dev null
europe

Član broj: 5907
Poruke: 371
*.nat-pool.nsad.sbb.co.yu.

Jabber: bzero@elitesecurity.org
Sajt: www.google.com/search?q=b..


Profil

icon Re: Naša slova u PHP27.04.2005. u 09:39 - pre 208 meseci
U cemu je konkretno problem, prilicno je uobicajeno prenositi nasa i bilo koja druga slova sa stane na stranu.

U linku moze da se uradi urlencode(), pa moze da se prenese bilo koji znak kroz url:

Code:

<a href="strana.php?promenjiva=<?php print urlencode('naša slova ćšč') ?>">

Never trust an operating system you don't have sources for.
 
Odgovor na temu

Not now, John!

Član broj: 231
Poruke: 1317
*.teol.net.



+4 Profil

icon Re: Naša slova u PHP27.04.2005. u 10:31 - pre 208 meseci
Citat:
Conica: Ne mozes da prosledjujes nase karaktere preko GET metode. GET metoda promenljive prenosi u (da se plasticno izrazim) samoj adresi stranice. Ako bi to bilo moguce, ne bi bilo prepreka da se recimo domen zove našaSlova.co.yu a to je nemoguce (jos uvek).

Ispravka: domeni sa utf-8 karakterima postoje i nije nikakav problem imati adresu tipa našaslovašđčćž.com.
Na nekom forumu sam dao i primjere ovakvih domena, ali sad ne mogu da nađem.

Što se tiče pomenutog problema, ja sam bez problema proslijedio promjenjivu sa našim slovima putem GET zahtjeva. Da li pretraživač automatski ispravlja ili je nešto drugo - ne znam. Pretpostavljam da je jedini zahtjev da kodni raspored stranice sadrži sva slova koja su sadržana u vrijednosti promjenjive.

U svakom slučaju bzero je dao rješenje.

--- dopuna ---
Evo našao sam primjer "čudnog" domena: http://www.färgbolaget.nu/

[Ovu poruku je menjao Not now, John! dana 27.04.2005. u 12:24 GMT+1]
"I'd take the awe of understanding over the awe of ignorance any day."
- Douglas Adams
 
Odgovor na temu

[KS]
Damir Kasipovic
Banjaluka

Član broj: 55395
Poruke: 46
*.dialup.blic.net.



Profil

icon Re: Naša slova u PHP27.04.2005. u 11:04 - pre 208 meseci
Hmm... Stranica je u kodnom rasporedu UTF-8 i na njoj je nalazi forma sa jednim text poljem i jednim submit dugmetom. Pretraživač. Form method je postavljen na GET iz drugih nekih razloga.
Kada u to polje upišem neka naša slova browser automatski prepravi ta naša slova u neke znakove u address baru. I kada ja uradim echo tih varijabli dobijem takodje neke znakove iako je i php skripta koja radi echo dio stranice uradjene u UTF-8 kodnom rasporedu.

Citat:
bzero: U cemu je konkretno problem, prilicno je uobicajeno prenositi nasa i bilo koja druga slova sa stane na stranu.

U linku moze da se uradi urlencode(), pa moze da se prenese bilo koji znak kroz url:

Code:

<a href="strana.php?promenjiva=<?php print urlencode('naša slova ćšč') ?>">


Da palo mi je na pamet ili to ili base64, ali ne znam kako da napravim da mi forma radi encode pa da prosljedjuje na .php fajl. Ideje?
Damir Kasipović
[email protected]
+387 (0)65 979 949
 
Odgovor na temu

bzero
dev null
europe

Član broj: 5907
Poruke: 371
*.nat-pool.nsad.sbb.co.yu.

Jabber: bzero@elitesecurity.org
Sajt: www.google.com/search?q=b..


Profil

icon Re: Naša slova u PHP27.04.2005. u 11:20 - pre 208 meseci
Ako sa jedne strane submitujes podatke na drugu, dobices upravo ono sto si i poslao, nemas potrebe da bilo sta konvertujes, a potpuno je nebitno da li je u pitanju GET ili POST.
Jesi siguran da su obe strane u istom kodnom rasporedu?
Never trust an operating system you don't have sources for.
 
Odgovor na temu

Not now, John!

Član broj: 231
Poruke: 1317
*.teol.net.



+4 Profil

icon Re: Naša slova u PHP27.04.2005. u 11:35 - pre 208 meseci
Vjerovatno ti obje stranice nisu u istom kodnom rasporedu.
Primjer koji kod mene radi:
klik na
Code:
<a href="http://localhost/index.php?word=mačka">mačka</a>

će u address polju dati:
Code:
http://localhost/index.php?word=ma%C4%8Dka

ali će
Code:
echo $_GET['word'];

ispisati mačka na stranici sa UTF-8 kodnim rasporedom.
Da je stranica win-1250 u address polju bi bilo:
Code:
http://localhost/index.php?word=ma%E8ka

Primijeti da je sada vrijednost promjenjive drugačije kodovana, jer je u win-1250 kodnom rasporedu č predstavljen 1 bajtom, a u utf-8 sa dva bajta.
Ukoliko u win-1250 kodovanoj stranici ispišem stavim echo $_GET['word'] opet ču dobiti pravilan ispis.
"I'd take the awe of understanding over the awe of ignorance any day."
- Douglas Adams
 
Odgovor na temu

Conica
Aleksandra Gaborovic

Član broj: 7384
Poruke: 304
*.mediaworksit.net.



Profil

icon Re: Naša slova u PHP27.04.2005. u 12:42 - pre 208 meseci
moja greska :)

testirala sam i u pravu ste :)
Web razvoj: www.homeofweb.com
Blog: (HRK)www.pljuc.com
 
Odgovor na temu

[KS]
Damir Kasipovic
Banjaluka

Član broj: 55395
Poruke: 46
*.dialup.blic.net.



Profil

icon Re: Naša slova u PHP27.04.2005. u 22:06 - pre 208 meseci
Ok i ja sam testirao kako ste rekli i radi. Ali kod mene je situacija ovakva:
Imam jedan fajl zove se index.php i to je neka vrsta include skripte. Dakle u njoj ima tabela i ona radi include fajlova koji joj pošaljem. To je u redu. Fajlovi su varijable koje se prosledjuju preko GET. Dakle pozovem
Code:
 index.php?desna=test&lijeva=test1

i skripta uradi include fajlova test.html i test1.html...
E sad, ja sam napravio jedan if dakle
Code:
 if ($_GET["desna"]=="pretraga") { include("http://localhost/pretraga.php?key=$_GET["key"]; } 

i onda kad pozovem
Code:
index.php?lijeva=pretraga&key=<string sa našim slovima>

skripta uradi include pretraga.php sa zadatim kljucem i onda pretraga.php treba da uradi mysql pretragu po darom kljucu, itd...
Problem je u tome što izgleda da naša slova ne dolaze do fajla pretraga.php jer ova nikako da vrati rezultate sa našim slovima, a i kod echo(); izbaci neke znakove a ne naša slova...
Može li biti do MYSql baze?
Damir Kasipović
[email protected]
+387 (0)65 979 949
 
Odgovor na temu

Not now, John!

Član broj: 231
Poruke: 1317
*.teol.net.



+4 Profil

icon Re: Naša slova u PHP27.04.2005. u 22:25 - pre 208 meseci
Probaj:
Code:
if ($_GET["desna"]=="pretraga") { include("http://localhost/pretraga.php?key=urlencode($_GET['key'])"); }


BTW: u primjeru si stavio if ($_GET["desna"]=="pretraga"), a nakon toga index.php?lijeva=pretraga. Lapsus?

Koji ti je kodni raspored index.php i pretraga.php (i ostalih fajlova)?
"I'd take the awe of understanding over the awe of ignorance any day."
- Douglas Adams
 
Odgovor na temu

[KS]
Damir Kasipovic
Banjaluka

Član broj: 55395
Poruke: 46
*.dialup.blic.net.



Profil

icon Re: Naša slova u PHP27.04.2005. u 22:42 - pre 208 meseci
Izvinjavam se do mene je. Izgleda da mi server u lokalu nije dobro podešen. Kad uploadam na hosting sve radi. Hvala.

Samo jedna stvar. Izgleda da MySQL ne može uporediti ž sa Ž tj da on, ako kao upit pošaljemo '%ž%' on neće vratiti MREŽA kao rezultat, dok ako pošaljemo '%Ž%' on vraća MREŽA kao rezultat. Ovo nije slučaj sa ostalim slovima alfabeta (tj. sa ne-našim slovima). '%A%' i '%a%' dodje kao isto... Ideje?
Damir Kasipović
[email protected]
+387 (0)65 979 949
 
Odgovor na temu

_owl_

Član broj: 318
Poruke: 1043
*.verat.net.



+3 Profil

icon Re: Naša slova u PHP27.04.2005. u 23:53 - pre 207 meseci
Pa najverovatnije je isti slucaj i sa svim ostalim nasim specificnim slovima. MySQL (a ni PHP) preko standardnih funkcija ne moze da vrsi prebacivanje nasih malih u velika slova (i obratno). Ispravite me ako gresim.
Owl
 
Odgovor na temu

Not now, John!

Član broj: 231
Poruke: 1317
*.teol.net.



+4 Profil

icon Re: Naša slova u PHP28.04.2005. u 00:30 - pre 207 meseci
Radi se o tome da verzija MySQL koju koristiš ne podržava unicode ili je u podešavanjima za MySQL izabran neki drugi kodni raspored.
"I'd take the awe of understanding over the awe of ignorance any day."
- Douglas Adams
 
Odgovor na temu

miki66

Član broj: 84433
Poruke: 1
*.dip.t-dialin.net.



Profil

icon Re: Naša slova u PHP10.02.2006. u 17:09 - pre 198 meseci
Ja sam sada danima, nedeljama trazio resenje po pitanju prikazivanja nasih slova ali bez uspeha.
Koristim jednu Nemacku Communitiy php scriptu i vec sam sve pokusao da bih ostvario prikazivanje nasih slova samo me nesto nece.
Ako novosti prenesem sa nekih stranica i prethodno ih formatiram u MS Front Page onda mi pravilno prikaze sva slova ali u Forumu i knjizi gostiju nema nacina.
Posto vidim da postoji gomila sajtova ( i mnogima sam se obratio za pomoc) gde su sva nasa slova pravilno prikazana znam da postoji resenje ali svi ljubomorno cuvaju tajnu i niko nije voljan da mi pomogne i obicno dobijem brdo glupih odgovora.
Pisem ovo u nadi da negde na ovim stranica postoji osoba koja je voljna da zrtvuje nekoliko minuta i pokusa mi objasniti ali korak po korak kako mogu doci do zeljenog rezultata.

unapred hvala

Miki
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: Naša slova u PHP

[ Pregleda: 4201 | Odgovora: 15 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.