Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Window resize->font resize: Da li je moguće?

[es] :: Web dizajn i CSS :: Window resize->font resize: Da li je moguće?

[ Pregleda: 4260 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

mco
Beograd

Član broj: 44121
Poruke: 15
*.27.EUnet.yu.



Profil

icon Window resize->font resize: Da li je moguće? 21.04.2005. u 15:47 - pre 234 meseci


Da li moguće postići da se sa promenom veličine browser window-a promeni i veličina fonta kojom se ispisuje tekst na stranici?
Odnosno, ako smanjim veličinu IE window-a da mi se smanji font i obrnuto.
 
Odgovor na temu

old
Tomislav Vujević
freelance
SR

Član broj: 16670
Poruke: 1143
*.neobee.net.



+17 Profil

icon Re: Window resize->font resize: Da li je moguće? 21.04.2005. u 22:05 - pre 234 meseci
Moguće je, ali nije vredno truda.
Dobar browser već ima praktičnije opcije zumiranja.

Pa čak i pomenuti "manje dobar" browser.
 
Odgovor na temu

mco
Beograd

Član broj: 44121
Poruke: 15
*.10.eunet.yu.



Profil

icon Re: Window resize->font resize: Da li je moguće? 22.04.2005. u 08:21 - pre 234 meseci
Koje su to opcije?
Kako da postignem da mi se velicina slova smanji i u labelama i u tabelama kada smanjim velicinu prozora da bi se sto vise prikazalo u smanjenom prozoru?
 
Odgovor na temu

jablan

Član broj: 8286
Poruke: 4541



+711 Profil

icon Re: Window resize->font resize: Da li je moguće? 22.04.2005. u 08:39 - pre 234 meseci
Ako baš ne možeš bez toga, eksperimentiši malo na foru:

Code:

<html>
    <head>
        <script language="javascript">
function resize() {
    document.body.style.fontSize = document.body.clientWidth / 50 + 'pt';
}
        </script>
    </head>
    <body onresize="resize()" onload="resize()">
        <h1>naslov 1</h1>
        <h2>naslov 2</h2>
        neki tekst obican
    </body>
</html>

BTW, ja nisam dizajner, možda postoji bolji način da se ovo uradi...

//edit: dodao resize() i na onload, da bi sve lepo počelo...

[Ovu poruku je menjao jablan dana 25.04.2005. u 09:49 GMT+1]
 
Odgovor na temu

dragancesu
subotica

Član broj: 38340
Poruke: 2193
*.voban.co.yu.



+73 Profil

icon Re: Window resize->font resize: Da li je moguće? 22.04.2005. u 12:29 - pre 234 meseci
Da li bi ti flash bio resenje?
Pomozite Micro$oftu u borbi protiv piraterije, poklonite prijatelju Linux
 
Odgovor na temu

old
Tomislav Vujević
freelance
SR

Član broj: 16670
Poruke: 1143
*.neobee.net.



+17 Profil

icon Re: Window resize->font resize: Da li je moguće? 24.04.2005. u 09:08 - pre 234 meseci
Opera: "+" sa numeričkog dela tastature povećava, "-" smanjuje. Između 20% i 1000%.

Mozilla: "Ctrl" plus "+" povećava, "Ctrl" plus "-" smanjuje.

Ie: view > text size > "zzzzest" ;
"zzzzest" = neko od pet stanja: od "smallest" do "largest".



Negde se smanjuju slova, negde komplet strane, ne vredi prepričavati - pogledaj. I pazi jer će se prividno isti tekstovi različito ponašati ako su odmereni različitim jedinicama. (Na primer, u pikselima ponegde ostaje isto i pri "resize".)

Za ono što si opisao flash je najpristupačnija metoda (tekst pretvoren u linije, ...).

Možda je bolje je da malo izmeniš viziju, pa da kao svi ostali regulišeš promenu veličine fonta promenom CSStilova od strane krajnjeg korisnika. /Naravno, klikom negde, a ne hvatanjem okvira prozora /


 
Odgovor na temu

White Weedow
Amsterdam

Član broj: 30680
Poruke: 89
*.cable.powersurf.li.

Sajt: www.mfx-club.com


Profil

icon Re: Window resize->font resize: Da li je moguće? 24.04.2005. u 19:32 - pre 234 meseci

P aovako pokusaj nekako gledaj da bi se font samnjo treba se smanjiti i okvir tj tabela ili layer a da bi se layer smanjio kada se i prozor smanjiva trebas mu velicine zadati u postotcima npr 90% sirina i visina 3% e sada bi mogao preko css-a da uvalis font unutra u layer ovako npr

stvais da je

h1{
font: bold 70% arial; - ovo bezveze napisano ako trebas u orginalu javbi mi se
na email
margina: 0px 0px 0px 0px;

E sada ziknes ovaj css u tebalu ili layer koji je takodje odradjen u css-u

i ovako onda npr layer se zove label i otvoris code od htmla i pises

<div id="label">
<h1>ovaj naziv ovdje upisan ili txt koji se ovde upise automacki se skuplja</h1>
<div>

Koliko sam te razumio to je to mora da funkcionise ako si ovo trazio to je to uzivaj ako trebas bas detaljno javi mi se na e mail ili mi posalji privat poruku pp!!!

Pozdrav
Sometimes everytings is dificult!!!
But you must learn...
http://www.mfx-club.com
 
Odgovor na temu

Br@nkoR
http://localhost

Član broj: 2597
Poruke: 1603

Sajt: localhost


+23 Profil

icon Re: Window resize->font resize: Da li je moguće? 24.04.2005. u 20:41 - pre 234 meseci
@White Weedow: Veličina fonta ne zavisi od dimenzija elementa odnosno prozora.
Tako da ukoliko definišeš veličinu fonta u procentima on se neće smanjivati ukoliko se smanjuje veličina elementa odnosno veličina prozora browsera.
Banned - Not available
 
Odgovor na temu

noviKorisnik
Dejan Katašić
Novi Sad

Član broj: 13216
Poruke: 4533
*.dialup.neobee.net.

Sajt: www.novikorisnik.net


+5 Profil

icon Re: Window resize->font resize: Da li je moguće? 24.04.2005. u 21:01 - pre 234 meseci
Citat:
White Weedow:
Koliko sam te razumio to je to mora da funkcionise ako si ovo trazio to je to uzivaj ako trebas bas detaljno javi mi se na e mail ili mi posalji privat poruku pp!!!

@mco --- s leve strane poruke, ispod imena korisnika (WW) i još par podataka, nalaze se linkovi za slanje emajla i pp. Izgleda da je jako bitno da se javiš, mada iskreno - ja ne bih.
 
Odgovor na temu

White Weedow
Amsterdam

Član broj: 30680
Poruke: 89
*.cable.powersurf.li.

Sajt: www.mfx-club.com


Profil

icon Re: Window resize->font resize: Da li je moguće? 25.04.2005. u 01:42 - pre 234 meseci
Gospodine Bonk@or pa velicina layera je zadana u postotcima svatate li a neki naziv se nalazi u tom layeru i font je zadan u postotku sto znaci da je velicina fonta 70 % od velicine layera a layer isto tako zadan u postotcima pa kada se prozor smanjiva smanjiva se i layer a kada se layer smanjiva smanjiva se i txt!!

Pozdrav sad cu izloziti ovde primer!!!
Sometimes everytings is dificult!!!
But you must learn...
http://www.mfx-club.com
 
Odgovor na temu

noviKorisnik
Dejan Katašić
Novi Sad

Član broj: 13216
Poruke: 4533
*.dialup.neobee.net.

Sajt: www.novikorisnik.net


+5 Profil

icon Re: Window resize->font resize: Da li je moguće? 25.04.2005. u 02:12 - pre 234 meseci
Postoci se u tom slučaju odnose na podrezumevanu veličinu fonta.

jablan je ostavio primer koji radi, ali treba da se vodi računa o tome da se tu koristi i skriptovanje.
 
Odgovor na temu

Br@nkoR
http://localhost

Član broj: 2597
Poruke: 1603

Sajt: localhost


+23 Profil

icon Re: Window resize->font resize: Da li je moguće? 25.04.2005. u 07:14 - pre 234 meseci
Citat:
White Weedow: Gospodine Bonk@or pa velicina layera je zadana u postotcima svatate li a neki naziv se nalazi u tom layeru i font je zadan u postotku sto znaci da je velicina fonta 70 % od velicine layera a layer isto tako zadan u postotcima pa kada se prozor smanjiva smanjiva se i layer a kada se layer smanjiva smanjiva se i txt!!

Pozdrav sad cu izloziti ovde primer!!!


Gospodine White Weedow,
pretpostavljam da ste se meni obratili.
Prvo nije Bonk@or već Br@nkoR. Ja i dalje tvrdim ono što sam i u mom prethodnom postu naveo, a to je da bez obzira da li je veličina lajera data u procentima i pri tom je veličina fonta takođe izražena u procentima. Tada veličina fonta ne zavisi od veličine lajera (nije proporcionalna veličini lajera). Zato Vas molim pošto trdite drugačije ili sam ja glup pa ne razumem neke stvari da izložite kod (css + html) kojim će te svoju tvrdnju dokazati i pritom Vas molim da taj kod barem podržava odnosno radi barem u 3 najčešće korišćena browsera IE, FF i Opera.
Ono što Vam ja predlašem da malo RTFM.

Hvala na odgovoru.

Pozdrav Br@nkoR
Banned - Not available
 
Odgovor na temu

Br@nkoR
http://localhost

Član broj: 2597
Poruke: 1603

Sajt: localhost


+23 Profil

icon Re: Window resize->font resize: Da li je moguće? 25.04.2005. u 16:14 - pre 234 meseci
@White Weedow: Ja se izvinjavam što navaljujem i ukoliko Vam oduzimam Vaše dragoceno vreme ali ja bi zaista voleo da me razuverite kodom, pošto sam probao ovaj kod koji ste naveli i nije radilo ono što je navedeno u Vašoj tvrdnji. Ili je potrebno da se javim na pp ili email.
Hvala na odgovoru.
Br@nkoR
Banned - Not available
 
Odgovor na temu

mco
Beograd

Član broj: 44121
Poruke: 15
*.11.EUnet.yu.



Profil

icon Re: Window resize->font resize: Da li je moguće? 27.04.2005. u 14:49 - pre 234 meseci
U mom odsustvu se razvila poprilicna diskusija!

Situacija je sledeca:
U body-iju je definisano style="FONT-SIZE: 10px".
Svi textovi na stranici imaju definisan font size u 'em' kroz css.
Potrebno je da se uradi sledece:

Pri promeni width i height window-a da se skalira i font u zavisnosti od promene velicine window-a.

Odnosno:
newFontSize= origFontSize*((origWindowWidth/newWindowWidth+origWindowHeight/newWindowHeight)/2)
window.document.body.style.fontSize=newFontSize



Trenutno imam problem sa dohvatanjem newWindowWidth i newWindowHeight!

window.screen.width & window.screen.height vracaju rezoluciju a ne trenutnu velicinu prozora!

Kako dohvatiti trenutnu velicinu prozora?
 
Odgovor na temu

[es] :: Web dizajn i CSS :: Window resize->font resize: Da li je moguće?

[ Pregleda: 4260 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.