Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako zaštiti računarske podatke - Uvođenje krivičnih dela protiv bezbednosti računarskih podataka..

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Kako zaštiti računarske podatke - Uvođenje krivičnih dela protiv bezbednosti računarskih podataka..

[ Pregleda: 4525 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.mediaworksit.net.

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Kako zaštiti računarske podatke - Uvođenje krivičnih dela protiv bezbednosti računarskih podataka.. 20.04.2005. u 14:12 - pre 214 meseci
Uvođenje krivičnih dela protiv bezbednosti računarskih podataka i osnivanje specijalizovanih organa za suzbijanje tog vida kriminala, osnovne su novine Predloga zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehničkog kriminala.

Taj zakonski predlog Vlada Srbije dostavila je parlamentu na razmatranje, nakon što je najnovijim izmenama Krivičnog zakonika Republike Srbije uneto krivično delo protiv bezbednosti računarskih podataka.

Vlada je predložila da se zakonom utvrdi da se pod visokotehničkim kriminalom smatraju dela pri čijem se izvršenju koristi računar, računarska mreža, podaci, kompjuterski programi i autorska dela koja se mogu upotrebiti u elektronskom obliku.

U obrazloženju predloženog zakona navedeno je da je njegov cilj zaštita intelektualne svojine koja se odnosi na proizvode u elektronskom obliku.

Ukoliko zakon bude usvojen, pri Okružnom tužilaštvu u Beogradu biće obrazovano posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehničkog kriminala kojim će rukovoditi posebni tužilac, dok će pri Ministarstvu unutrašnjih poslova biti formirana posebna služba za suzbijanje tog vida kriminala.

Za postupanje u predmetima tih krivičnih dela predviđena je nadležnost Okružnog suda u Beogradu, gde bi se formiralo veće za borbu protiv visokotehnickog kriminala.

Za sprovođenje ovog zakona, vlada je predvidela dodatna sredstva u budžetu u iznosu od 50 miliona dinara.

 
Odgovor na temu

Slobodan Miskovic

Član broj: 4967
Poruke: 5814
*.dialup.neobee.net.+105 Profil

icon Re: Kako zaštiti računarske podatke - Uvođenje krivičnih dela protiv bezbednosti računarskih podatak21.04.2005. u 02:33 - pre 214 meseci
Skupštini Srbije dostavljen Vladin predlog zakona borbi protiv visoko-tehničkog kriminala

Da li je hakerima odzvonilo

Beograd - U Srbiji će biti obrazovani posebni državni organi za suzbijanje visoko-tehničkog, popularnije zvanog kompjuterskog ili računarskog, odnosno hakerskog, kriminala - suština je Vladinog Predloga zakona o organizovanju i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visoko-tehničkog kriminala, koji je dostavljen republičkom parlamentu na razmatranje na jednoj od narednih sednica. Namera je zakonodavca da se zaštiti intelektualna svojina koja se odnosi na proizvodnju u elektronskom obliku. Kako se navodi u obrazloženju, poslednjim izmenama Krivičnog zakona Republike Srbije uvedena su krivična dela protiv bezbednosti računarskih podataka. Otkrivanje, krivično gonjenje i suđenje za ova dela zahtevaju obrazovanje specijalizovanih državnih organa, imajući u vidu specifičnost svih krivičnih dela, kao i stalni razvoj tehnologije.

Prema predloženom dokumentu, u Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu biće obrazovano posebno odeljenje za borbu protiv kompjuterskog kriminala kojim će rukovoditi posebni tužilac. Ovog tužioca postavljaće republički javni tužilac iz redova obučenih javnih tužilaca i njihovih zamenika na četiri godine uz mogućnost ponovnog postavljenja.
U okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, biće obrazovana služba za borbu protiv kompjuterskog kriminala, a ministar policije je nadležan da postavlja i razrešava starešinu službe i da bliže određuje njegov rad.
U Okružnom sudu u Beogradu biće obrazovano Veće za borbu protiv kompjuterskog kriminala, a sudije u Veću raspoređivaće na dve godine predsednik Okružnog suda u Beogradu iz reda sudija tog ili drugih sudova. Prednost će imati sudije koje poseduju posebna znanja iz informatičkih tehnologija.
Ministarstvo pravde je dužno da obezbedi prostorije i tehničke uslove za rad posebnog tužilaštva i veća, a za to će biti potrebna dodatna sredstva iz republičkog budžeta u iznosu do 49,610 miliona dinara.

Krivičarima 100 odsto veće plate
Setom izmena zakona u oblasti pravosuđa koji je dostavljen Skupštini na razmatranje, usklađuju se plate u ovoj oblasti. Tako sudije i osobe koje su raspoređene u posebna veća za ratne zločine, odnosno u organizacione jedinice za suzbijanje organizovanog kriminala ubuduće neće moći da primaju kao dosad trostruki, već dvostruki iznos plate okružnog javnog tužioca. Izostavljene su i odredbe o dodatku na sudijsku platu, a Visokom savetu pravosuđa se ukida ovlašćenje da u proširenom sastavu odlučuje o tom dodatku.
Između ostalog, smanjuje se uvećanje plata u sudu i javnom tužilaštvu u kome se ne mogu popuniti upražnjena mesta sa 75 na 50 odsto. Pritom se osnovna plata sudije i javnog tužioca, odnosno zamenika, koji "postupa po predmetima u krivičnim delima sa elementima organizovanog kriminala, odnosno ratnog zločina, može uvećati još do 100 odsto. Visoki savet pravosuđa može uvećati osnovnu platu sudija i predsednika sudova do 20 odsto, zavisno od obima i složenosti poslova.

M. J. - M.T.
 
Odgovor na temu

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.dialup.sezampro.yu.

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Novi zakon protiv visokotehničkog kriminala - Tužilac za hakere24.04.2005. u 13:03 - pre 214 meseci
Za postupanje u ovim predmetima biće nadležan Okružni sud u Beogradu gde će biti obrazovano posebno veće

Vlada Srbije dostavila je Skupštini predlog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehničkog kriminala, čijim usvajanjem bi konačno bila popunjena pravna praznina koja je postojala u ovoj oblasti.

„Visokotehnički kriminal predstavlja vršenje krivičnih dela kod kojih se kao objekt ili sredstvo izvršenja dela javljaju računari, računarske mreže, računarski podaci, kao i njihovi proizvodi u materijalnom ili elektronskom obliku”, kaže se u predlogu novog zakona. Pod „proizvodima u elektronskom obliku” posebno se misli na računarske programe i autorska dela koja se mogu upotrebiti u elektronskom obliku.

Ukoliko predlog zakona bude usvojen, u Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu uskoro će biti obrazovano i posebno odeljenje za borbu protiv visokotehničkog kriminala. Ovim odeljenjem rukovodiće Posebni tužilac, koga će postavljati (i razrešavati dužnosti) Republički javni tužilac. Prema predlogu zakona, prednost pri postavljanju na mesto Posebnog tužioca imaće javni tužioci koji poseduju „posebna znanja iz oblasti informatičkih tehnologija”.

Specijalizovana služba za borbu protiv visokotehničkog kriminala, koja će postupati po nalozima Posebnog tužioca, biće formirana i pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, a starešinu ove službe imenovaće ministar unutrašnjih poslova. Za postupanje u predmetima visokotehničkog kriminala biće nadležan Okružni sud u Beogradu, gde će biti obrazovano posebno veće pred kojim će se suditi optuženima za izvršenje „visokotehničkih“ krivičnih dela.

U obrazloženju Vladinog predloga zakona kaže se da je, zbog rasprostranjenosti kriminala koji prati razvoj novih tehnologija, obrazovanje specijalnih državnih organa za borbu protiv ovakvih krivičnih dela neophodno.

Poslednjim izmenama Krivičnog zakona Republike Srbije uvedena su krivična dela protiv bezbednosti računarskih podataka, pa bi se usvajanjem predloženog zakona stvorio i institucionalni okvir za njihovo otkrivanje, krivično gonjenje i suđenje. Za sprovođenje ovog zakona, formiranje posebnog tužilaštva, sudskog veća i specijalne službe pri MUP-u Srbije, Vlada je predvidela dodatna sredstva u budžetu u visini od 50 miliona dinara.

M. Albunović
 
Odgovor na temu

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Kako zaštiti računarske podatke - Uvođenje krivičnih dela protiv bezbednosti računarskih podataka..

[ Pregleda: 4525 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.