Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako da povežem tablice...?

[es] :: Access :: Kako da povežem tablice...?

[ Pregleda: 4093 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

zorrome

Član broj: 22587
Poruke: 198
*.cmu.carnet.hr.Profil

icon Kako da povežem tablice...?19.04.2005. u 00:16 - pre 212 meseci
1. U jedoj tablici Korisnici se nalaze podaci o korisnicima među kojima su i Poštanski broj stanovanja i Poštanski broj mjesta rođenja. U tablici PostanskiBrojevi se nalazi PostanskiBroj i mjesto kojem pripada određeni poštanski broj. Dakle, želim povezati poštanski broj iz tablice PostanskiBrojevi s poljima PostBrojStanovanja i PostBrojRodenja u tablici Korisnici. Mogu samo napraviti jednu vezu od tablice PostanskiBrojevi prema tablici Korisnici. Kako da napravim da mi bude veza iz tablice PostanskiBrojevi i na polje PostBrojStanovanja i PostBrojRodenja u tablici Korisnici tako da mi se u oba dva polja radi i update i delete.

2. Kako da u tablicu stavim Combo box koji ima dvije vrijednosti (gosp, gđa) bez da su te vrijednosti pohranjene u tablici?

3. Kako da stavim na m kvadrat (2) tako da bude metar kvadratni (kao Equation editor u MS Wordu)?
 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com.+79 Profil

icon Re: Kako da povežem tablice...?19.04.2005. u 13:45 - pre 212 meseci
Evo redom ali naopacke:

Q: 3. Kako da stavim na m kvadrat (2) tako da bude metar kvadratni (kao Equation editor u MS Wordu)?
A: Ne moze.


Q:2. Kako da u tablicu stavim Combo box koji ima dvije vrijednosti (gosp, gđa) bez da su te vrijednosti pohranjene u tablici?
A: Combo box ima property "Source Type", default = "Table/Query". promeni yo u "Value List". Onda u Row Source stavi gosp;gdja. Medjutim, mnogo je boje da titulu gosp/gdja stavis u tabelu. Ako jednog dana odlucis da umesto "gosp" koristis "gdin", ili da dodas i "gdjica", mnogo je lakse to uraditi u tabeli nego ici u dizajn forme/tabele pa to menjati. tabela bi trebala da ima dva polja, ovako:

tblTitles(TitleID:Int, Description:text)

U tvojim tabelama sa podacima treba da se cuva TitleID. To ti omogucuje da jednim potezom promenis 'gosp' u "gdin" - samo promenis description u tabeli tblTitles. A i lako mozes da dodas "gdjica" u listu.

Kakav je to softver koji obradjuje samo gospodje a ne i gospodjice? Nije fer, to ti je "age discrimintion"


Q:1. U jedoj tablici Korisnici se nalaze podaci o korisnicima među kojima su i Poštanski broj stanovanja i Poštanski broj mjesta rođenja. U tablici PostanskiBrojevi se nalazi PostanskiBroj i mjesto kojem pripada određeni poštanski broj. Dakle, želim povezati poštanski broj iz tablice PostanskiBrojevi s poljima PostBrojStanovanja i PostBrojRodenja u tablici Korisnici. Mogu samo napraviti jednu vezu od tablice PostanskiBrojevi prema tablici Korisnici. Kako da napravim da mi bude veza iz tablice PostanskiBrojevi i na polje PostBrojStanovanja i PostBrojRodenja u tablici Korisnici tako da mi se u oba dva polja radi i update i delete.

A: Moze da se resi na vise nacina, a ja cu da ti opisem bar dva.
Nacin 1: Nije tacno da mozes da imas samo jedan link sa tabele PostanskiBrojevi na tabelu Korisnici. U Relationships window, ubaci tabelu PostanskiBrojevi dva puta. Ona druga ce dobiti ime PostanskiBrojevi_1. Sa PostanskiBrojevi napravis relaciju na PostanskiBrojStanovanja, a sa PostanskiBrojevi_1 napravi relaciju na PostanskiBrojMestoRodjenja.

Nacin2: Normalizuj tabele. Ovo znaci, izbaci oba polja sa postanskim brojevima iz tabele Korisnici. napravi novu tabelu,
KorisnikPostBroj (KorisnikID,TipPostanskogBroja, PostanskiBroj),
PK=(KorisnikID,TipPostanskogBroja)
Prmer:
KorisnikID,TipPostanskogBroja, PostanskiBroj
------------------------------------------
1 Stanovanje 75000
1 Rodjenje 11000
2 Stanovanje 71000
2 Rodjenje 75000
2 RadnoMesto 71500

Normalizacijom otvaras prostor za dodeljivanje neogranicenog broja postanskih brojeva svakom korisniku, ako ti ikad zatreba (a aplikacije imaju nezgodnu osobinu da rastu u zahtevima).
Korisno je da dodas jos jednu tabelu
TipPostanskogBroja (TipPostanskogBroja, Objasnjenje)
koja bi kontrolisala sta se unosi u tabelu KorisnikPostBroj

:-)


 
Odgovor na temu

zorrome

Član broj: 22587
Poruke: 198
*.cmu.carnet.hr.Profil

icon Re: Kako da povežem tablice...?19.04.2005. u 17:37 - pre 212 meseci
Jako lijepo! Za svaku pohvalu!
 
Odgovor na temu

[es] :: Access :: Kako da povežem tablice...?

[ Pregleda: 4093 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.