Citat:
redfusion: Ako je tako, onda cu da krenem sa full instalacijom(naravno bez servera itd...), pa da brisem visak. Jel ima gui za to ili moram da kuckam u konzolama?+ Jel moze vise programa od jednom da se izbrise ili kao na glupavom Windowsu jedan po jedan?
Imacesh paket menadzer na svojoj distribuciji (na slacku postoji Kpackage za KDE, a konzolarni postoji pkgtool), uz pomoc njega cesh se lako otarasiti onoga shto ti ne treba. Da, mozhe vishe odjednom, chekirash sve shto hocesh da skinesh, kliknesh
uninstall i to je to.
Citat:
I jos jedno pitanje, vaznije. Imam partition magic i pitam se da li mi za lin kako sam smatrao treba samo:
1)Swap particija - 900 MB(imam 512 rama, a negde sam procitao kao pravilo ~duplo rama za swap)
2)Jedna ext3 koja je podesena kao "/"
Partition magic (kao shto tdjokic reche) ume da zhestoko sje*e particije, ja sam prestao da ga koristim odavno josh, kad sam izgubio sve bitne podatke koji su mi bili na win-u (iako sam bekapovao prvo dobar deo...). Generalno, ljudi danas poshtuju sledece pravilo: particije za win praviti u win-u, particije za liux - praviti u linuxu. Ostavi praznu particiju za linux nakon instalacije windows-a, a posle uz pomoc cfdisk-a (da, spartanski, ali vishe nego funkcionalno

) stavi koliko ti je potrebno particija. Josh jedan savet (i to dobar): ako planirash da drzhish bitnije podatke na linuxu, a takodje planirash da, pri izlasku novije verzije svoje distribucije upgrade-ujesh sistem, predlazhem ti da napravish jednu root particiju (/), i jednu /home particiju (gde ce se nalaziti tvoj shell i tvoji podaci). Pri instalaciji novije verzije, ostaje ti uvek /home sa tvojim podacima (naravno, moracesh bekapovati par stvari u /etc tipa passwd, shadow, groups...).
Predlazhem ti da stavish max 300mb swap, ne treba ti vishe, kao shto tdjokic reche, to je pravilo bilo nekad. Necesh drzhati server, niti cesh koristiti bilo kakve procese koji zahtevaju chesto pozivanje swap-a, uglavnom ce ti ram izgurati sve.
Particija ext3 je ok, ali evo ja, posle toliko godina korishcenja ext2 - predjoh na reiserfs journal system. Iako su i ext3 i reiserfs journal fajl sistemi, reiser je donekle brzhi. Imash na netu prednosti i mane svakog, pa baci pogled. I jedan i drugi inache rade posao

.
Citat:
i to je to. Jel ovo logicno ili mi treba/preporucujete jos nesto?
Hvala.
U principu, to je to. Trudi se da zaboravish windows filozofiju, bice ti tezhe da se naviknesh na novo okruzhenje i novi sistem rada. Pochetnici chesto prave greshke zbog toga shto misle da na linuxu mogu da urade sve shto im treba kao na windows-u. Da, mogu da urade uglavnom sve, ali ne kao na windows-u.
Citat:
tdjokic: Sto se tice izbora paketa, mislim da ti je lakse da dodajes naknadno nego da imas gomilu bezveznih koje treba brisati. Osnovna instalacija ce ti dati sigurno od svega po malo, dovoljno da pocnes rad.
Da, ali ako ne proba, nece znati koji su bezveze a koji su korisni. Poshto dechko zheli da nauchi, mozhda je bolje da instalirash shto je moguce vishe propratnog softvera, ceo linux (full) staje na 3gb, tako da nemash shta da izgubish. A lako cesh maknuti program koji ti se ne svidi (nakon startovanja istog, i izraza na licu kao da se neko upuvao)

.
Ajde, chekamo dalje postove, pa da se bacimo i na podeshavanje suse-ta
Pozdrav.