Sto se tice HP 320 bio mi je prvi digitalni aparat, kupljen pre dve godine. S obzirom da gde god krenem ponesem foto aparat, a nemam neke umetnicke sklonosti, znaci vise dokumentarno, bio sam zadovoljan. S druge stane, ko god je video slike bio je zaodovoljan.
Ali nijedan aparat nije savrsen. Ovaj model nema opticki zoom, digitalni nije narocito upotrebljiv. Blic mu je dosta slab, do metar i po, dva najvise. Nema manuelne modove, samo automatika. I dosta je spor, za danasnje pojmove, 5-10 sekundi formiranje slike. Recimo i da je glomazan.
Ali u poredjenju sa "idiotom" ima mnogo prednosti. Automatika uvek radi, na karticu stane mnogo vise fotografija, svako moze da ga koristi. Na "idiote" sam presao kad sam shvatio da skoro da nemam mojih slika. Ako je aparat malo komplikovaniji i zahteva dosta podesavanja onda ne moze svako da ga koristi. A "idiota" mozes svakom dati u ruku i bude solidna slika.
Koristio sam i refleksne aparate Zenit. Bilo je podesavanja, ali i rezultata. Samo s dosta muke, mora se priznati.
Onda sam otisao u muzej i tamo je bilo zabranjeno koristiti blic. Iskljucio sam blic i na kraju ostao zadivljen da su sve slike uspele, cak i one u polumracnim prostorijama. Od tada vise ne koristim film.
Jos ga imam. Pre neki dan sam pozajmio drugarici koja je putovala u Prag. Devojka koja retko koristi aparat se odusevila kako je to jednostavno, a sve slike uspele.
Recimo da je digitalni aparati dobra stvar, ali ne za svaku priliku i za svakog. Dzaba sto neko kupi dobar aparat ako posle ne zna da ga koristi. Mislim da se mnogi razocaraju sa dobrim aparatima, a razlog je sto ih ne koriste kako bi trebalo. Nije sve moguce, niti dozvoljeno, ipak te masine imaju ogranicenja koja se moraju postovati.
Pomozite Micro$oftu u borbi protiv piraterije, poklonite prijatelju Linux