Hvala Slavisha na interesovanju za ovaj problem. Malo sam brinuo da ga možda nisam dobro predstavio. Zaboravio sam da napomenem da je ovo rađeno u V5R14 SP2, provereno u V5R12 a čini mi se i u V5R11 se CATIA isto ponaša.
Moram priznati da me ovo malo razočaralo u vezi CATIA-e, pogotovu što SolidWorks ovo sve odradi bez ikakvih problema, a on je ipak program sa nekog nivoa daleko ispod.
Tvoj predlog funkcioniše ali samo ponekad. A što se tiče sugestije da sam nacrtam te linije, to stoji, ali kad stvari postanu komplikovane, a slučajno previdim da unesem neku liniju, onda to može da dovede do ozbiljnih problema.
Da bi malo pojasnio (i produbio) problem napravio sam mali kolaž sličica.
U pitanju je jedan part (sa "pocepanom" zapreminom), te odvojene zapremine imaju istu geometriju (prečnik 100, radijusi 100, deonice su po 500 odnosno 1000, ona dijagonala je od kvadrata 500x500, čisto ako neko želi da rekonstruiše) urađene su rib-om čiji je center-line polilinija sa radijusima. Kao što vidiš drafting uopšte ne zavisi od geometrije, pošto ih opet različito predstavi, mislim pre svega na one prelaze sa kolena na prav deo cevovoda i obrnuto. Naravno nema veze ni to što je drafting prikazan izometrijski.
Ne znam, nisam pametan
Ima još nešto ovde a što je povezano sa ovim problemom. Ilustrovano je u poslednjem redu ove slike. Geometrija je slična. Promenjen je profil, koji je u ovom slučaju kvadrat 100x100. Putanja je ista. Komanda je ovaj put Sweept surface iz GSD. Inače se isti efekat postiže i komandom rib, ali sam se opredelio za GSD pošto je malo očigledniji slučaj.
Otkud samo one deformacije u slučaju 3D putanje? Kao da ga je neko nalupao macolom
Ona u 2D je ok, profil je kvadrat u bilo kom preseku kanala.
I znam da sve može drugačije da se odradi, ali po meni ovo su zaista elementarne stvari i vrlo ozbiljni nedostaci. Naravno ostavljam mogućnost da sam nešto odradio pogrešno ili da nešto nisam podesio.