Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako iskoristiti PHP za podelu strane na header/content/footer i kako napraviti navigaciju?

[es] :: PHP :: Kako iskoristiti PHP za podelu strane na header/content/footer i kako napraviti navigaciju?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 6478 | Odgovora: 23 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Ilinka

Član broj: 51274
Poruke: 12
*.adsl.proxad.net.



Profil

icon Kako iskoristiti PHP za podelu strane na header/content/footer i kako napraviti navigaciju?14.03.2005. u 10:32 - pre 215 meseci
Nime pravim sajt od 7 stranica pa vas molim da mi objasnite (korak po korak, ako je moguce? :)) kako da da include-jem header sa par jpg-ova - dugmica na php stranici??
hvala

[Ovu poruku je menjao Goran Rakić dana 18.03.2005. u 10:16 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Software architect
Tap medical
Beograd, Srbija

Moderator
Član broj: 32202
Poruke: 4389
62.108.102.*

Sajt: https://avramovic.info


+46 Profil

icon Re: Mozete li mi objasniti kako da include-jem fajl sa menijem :)14.03.2005. u 10:54 - pre 215 meseci
include 'header_fajl.extenzija';
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

Ilinka

Član broj: 51274
Poruke: 12
*.adsl.proxad.net.



Profil

icon Re: Mozete li mi objasniti kako da include-jem fajl sa menijem :)14.03.2005. u 13:06 - pre 215 meseci
uh,uh pocinjem sa php-om i ne shvatam bas najbolje.....:(
Kako podeliti kod na delove (stranice)???Po istom principu kao i za frameset?

Ispravite me ako greshim:
1.spremila sam stranicu u fotosopu, imam zaglavlje i sadrzaj.
2.snimimim zaglavlje.php
3.snimim sadrzaj1.php, sadrzaj2.php...
4.kreiram index.php i kazem <?php
include("zaglavlje.php");
include("sadrzaj1.php");

i sha dalje????
:(
hvala unapred!!!
 
Odgovor na temu

webmaster1
Luka Pilipovic
BG

Član broj: 24183
Poruke: 302
*.ptt.yu.

ICQ: 160820372
Sajt: www.montenegro-sea.com


Profil

icon Re: Mozete li mi objasniti kako da include-jem fajl sa menijem :)15.03.2005. u 08:07 - pre 215 meseci
Prva stvar koju ne razumem jeste to sto si spremila stanicu u photoshopu???
Stranica koju prikazujes mora biti imati i kod, ne secam se da Photoshop ima code editor..mada moguce da gresim jer odavno nisam pokrenuo neku noviju verziju..

Znaci recimo, napravis stranicu header koja ima ono standardno:

Code:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head>
<base href="http://www.elitesecurity.org/">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /><title>[es] - Pisanje odgovora</title>
<meta http-equiv="Pragma" content="no-cache" />
<link rel="stylesheet" title="new" href="https://static.elitesecurity.org/stil1.css" type="text/css" />
<link rel="shortcut icon" href="https://static.elitesecurity.org/favicon3.ico" />
<meta http-equiv="Content-language" content="sr,hr,sl,sh" />
</head>


ovo je zaglavlje stranice koju gledas.Na sta dodaje dole HTML oznake za body, koje ce sadrzati podatke i slikama koje se prikazuju i tekstualni sadrzaj(ako ga ima), a koji se prikazuju na svakoj strani. Ako vec pravis header, onda napravi i footer, jer pretpostavljam da se i donja linija ekrana takodje prikazuje na svim stranama...
Sada kad imas zaglavlja, potreban ti je sadzaj izmenju njih...
Taj sadrzaj smestas u fajlove str1.htm,str2.htm.....i bitno je da HTML oznake imaju logican sled: npr ako si header zavrsila sa <table width="510"> logicno je da ce pocetak body-ja imati <tr><td>Sadrzaj</td></tr></table>..ako kapiras na sta ciljam.

pravis index.php koji u najjednostavnijoj varijanti ima

Code:

include "./header.htm";
include "./str1.htm";
include "./footer.htm";


primecujes da su sve .htm, jer nema potrebe da koristis php zato sto nemas nikakvog koda koji je potrebno procesirati na serveru.Zato sto imas vise strana mozes da stavis neko grananje i sl izmedju headera i footera pa da ti otvara odgovarajucu stranicu u odnosu na zahtev korisnika...

Ako sam bio nejasan, to je zato sto sam pokusao odjednom da objasnim nesto sto i nije toliko jednostavno, a stekao sam utisak da je tvoj trennutni nivo znanja jako nizak

Inace, na osnovu tvog posta u drugom topicu vidim da imas jako,jako mnogo da ucis pre nego sto predjes na PHP, jer vidim da ti nije najjasniji nacin na koji funkcionisu HTML, CSS i sta je to konkrento, takodje nisi upoznata ni sa tim sta je PHP i okvirno za sta se koristi, tako da bih ti preporucio da krenes od pocetka...znas ono

Code:

  <?php
  echo "Hello world";
   ?>
 


jer to je jedini pravi nacin..pa sta da kazem osim SRECNO:)
Privatni smeštaj u Crnoj Gori
www.montenegro-sea.com.
 
Odgovor na temu

Ilinka

Član broj: 51274
Poruke: 12
*.adsl.proxad.net.



Profil

icon Re: Mozete li mi objasniti kako da include-jem fajl sa menijem :)16.03.2005. u 00:04 - pre 215 meseci
ok, hvala, shvatila sam.
mozes li mi jos objasniti kako se >linkuju< stranice kada se koristi include funkcija?
 
Odgovor na temu

webmaster1
Luka Pilipovic
BG

Član broj: 24183
Poruke: 302
*.ptt.yu.

ICQ: 160820372
Sajt: www.montenegro-sea.com


Profil

icon Re: Mozete li mi objasniti kako da include-jem fajl sa menijem :)16.03.2005. u 07:37 - pre 215 meseci
ne razumem...kako linkuju? nemoj da te bude sramota da detaljno objasnis problem i pritom koristis vrlo deskriptivnu neprofesionalnu terminologiju..to je mnogo bolje nego da iskusno kazes, >linkuju< (kao to je profi) pa da nemam pojma o cemu se radi??
Privatni smeštaj u Crnoj Gori
www.montenegro-sea.com.
 
Odgovor na temu

Ilinka

Član broj: 51274
Poruke: 12
*.adsl.proxad.net.



Profil

icon Re: Mozete li mi objasniti kako da include-jem fajl sa menijem :)16.03.2005. u 11:45 - pre 215 meseci
Dragi Luka,cemu cinizam ravan snobizmu?Za tvoju informaciju bavim se grafikom (ne web ;)) i predpostavljam da je w_w.tcpiramida.com programerski odlicno odradjen, ali sa graficke strane je promasaj decenije na www-u, te ti drugarski preporucujem da ga (i
sajtove slicne njemu) definitivno spakujes offline.

Nije mi jasno kako se povezuju stranice kada se koristi include funkcija.
Ako u headeru imam recimo 5 rublika (home,contac...) i kada u indexu.php kazem
include "./header.htm";
include "./home.htm";
include "./footer.htm";
sve to lepo radi, ali kada kliknem na contac otvori mi se samo contact.html bez headera.Logicno.Uspela sam to nekako da popravim time sto sam contact.html prebacila u .php i na istoj stranici dodala <?php include("header.html"); ?>.Sve to sada funkcionise, ali sumnjam da je pravilno napravljeno.

hvala unapred
 
Odgovor na temu

webmaster1
Luka Pilipovic
BG

Član broj: 24183
Poruke: 302
*.ptt.yu.

ICQ: 160820372
Sajt: www.montenegro-sea.com


Profil

icon Re: Mozete li mi objasniti kako da include-jem fajl sa menijem :)16.03.2005. u 17:36 - pre 215 meseci
pa razmisli malo...zasto niko drugi nije hteo da ucestvuje u ovo topicu iako vecina njih zna ovo daleko bolje od mene. Ako se bavis grafikom, da napravimo analogiju:

Dodje ti neko sa pitanjem kako da crteze koje je crtao vostanim objama ubaci "u monitor".Pa sta bi ti na to odgovorila?? Ja sam svojim prethonim postom hteo da ti ukazem na to da moras detaljnije i jasnije predstaviti svoj problem kako bi brze dosla do sto boljeg odgovora.Vidim da nisi dugo ovde, kada reagujes na ovu sitnu dozu cinizma/peckanja...A vremenom ces shvatiti da smo ovde svi najpametniji:)

Odgovor na tvoje pitanje nalazi se u onoj prvoj poruci..kada sam rekao da ce ti rebati neko grananje/odljucivanje...
Kada kliknes na link tvoj browser salje zahtev serveru za prikazivanje neke strane..Kada ti kliknes na neki link <A HREF="index.php">Link</A> on otvara index.php i to radi naravno..Fora je u tome sto ti je sadrzaj index-a uvek isti jer includujes uvek isti fajl

include "./header.htm";
include "./home.htm"; // ovo je onaj fajl koji predstavlja sadrzaj
include "./footer.htm";

znaci, potrebno je da na neki nacin saznas sta korisnik hoce da vidi...A to ces najlakse izvesti preko GET metode...znas ono:

http://www.nekisajt.com/index.php?sadrzaj=contact

<A HREF="index.php?sadrzaj=home">home</a>
<A HREF="index.php?sadrzaj=contact">contact</a>

i onda pretpostavljas da index.php u sebi ima kod koji ce prihvatiti tu promenljivu

$strana = $_GET['sadrzaj']; // gde ce sada promenljiva strana imati vrednost contact

!!VAZNO!!
treba obratiti paznju na to sta korisnik unosi, jer neko se samo isprobavati,
a neko drugi ce zloupotrebiti taj propust, pa u tom smislu pogledaj regular expresions na php.net


ako ti nije mnogo bitno, tj. ako ne smatras da ce ti site biti na udaru ili da ces brzo moci da povratis sadrzaj u slucaju napada, ne moras da gubis vreme na ovo

sada treba odluciti sta dalje sa unosom od strane korisnika...mozes koristiti if, ili switch (referenca: http://www.php.net/switch)

npr ovako da bude:
Code:

<?php

include "./header.htm"; //ukljucujes header
$strana = $_GET['sadrzaj']; //gledas koju stranu da uzme

switch($strana){
case "home" : include"./home.htm";
case "contact" : include "./contact.htm";
}

include "./footer.htm";

?>


i to je to!

ALI kada prvi put otvaras index.php ti neces imati definisanu promenljivu sadrzaj pa ce u zavisnosti od error reporting stepena verovatno prijaviti

Notice:undefined bla bla,

Pa ne bi bilo lose staviti jos i proveru da li je uopste prosledjena promenljiva

Code:



<?php

include "./header.htm"; //ukljucujes header

if(isset($_GET['sadrzaj'])) $strana=$_GET['sadrzaj']; //  ili if(!empty($_GET['sadrzaj']))
else $strana="home";

$strana = $_GET['sadrzaj']; //gledas koju stranu da uzme

switch($strana){
case "home" : include"./home.htm";
case "contact" : include "./contact.htm";
}

include "./footer.htm";

?>


Inace svestan sam toga da nisam nikakav dizajner tako da me tvoj pokusaj vredjanja uopste ne pogadja:) Stavise, evo uradi bolje dizajnersko resenje, i ja cu ga primeniti sa sve vidno oznacenim autorskim pravima na design, tvojim potpisom i sl. a mozda ti jos i nesto platim, mada si vec u minusu ako racunamo ovaj brzi kurs PHPa....baj d vej ja sebe ne smatram nekim ultra sega mega programerom, a sam tcpiramida ne predstavlja savrsenstvo ni u domenu programiranja, ali zato jeste bila prilika da mnogo stvari naucim i isprobam u praksi...
Privatni smeštaj u Crnoj Gori
www.montenegro-sea.com.
 
Odgovor na temu

Ilinka

Član broj: 51274
Poruke: 12
*.adsl.proxad.net.



Profil

icon Re: Mozete li mi objasniti kako da include-jem fajl sa menijem :)18.03.2005. u 08:37 - pre 215 meseci
Hvala Luka!!
:)
 
Odgovor na temu

hipnos_ws
Imternet

Član broj: 230890
Poruke: 8
79.143.100.*



Profil

icon Re: Kako iskoristiti PHP za podelu strane na header/content/footer i kako napraviti navigaciju?24.08.2009. u 13:45 - pre 161 meseci
U ovoj temi se mozda nalazi odgovor na moje pitanje, al ipak mi nije bas jasno. Meni treba da dodam u index.html php kod. Dakle u pitanju je samo reklamni baner zapisan u php kodu kojeg trebam da postavim negde na stranici, jer mi ne odgovara da postavim staticki baner. Ne znam kako da pretvorim index.html u index.php da bi tada bilo moguce ubaciti php kod banera.
 
Odgovor na temu

dakipro
Dalibor Jovic
Web Developer
Bergen, Norway

Moderator
Član broj: 31848
Poruke: 1792
91.148.89.*

Sajt: norway.dakipro.com


+190 Profil

icon Re: Kako iskoristiti PHP za podelu strane na header/content/footer i kako napraviti navigaciju?24.08.2009. u 13:55 - pre 161 meseci
Mislim da ti je najbezbolnije da stavis iframe ako mozes... ili ajaxom da ucitas taj sadrzaj ako ti je sajt vec gotov u html-u
 
Odgovor na temu

hipnos_ws
Imternet

Član broj: 230890
Poruke: 8
79.143.100.*



Profil

icon Re: Kako iskoristiti PHP za podelu strane na header/content/footer i kako napraviti navigaciju?24.08.2009. u 13:59 - pre 161 meseci
Sajt u sustini ima samo index i mozda dodam jos jednu ili dvije stranice, a one ce biti u html, samo mi treba index.php radi ovog reklamnog banera
 
Odgovor na temu

amitkic
student
zvechan

Član broj: 186610
Poruke: 42
82.114.95.*



Profil

icon Re: Kako iskoristiti PHP za podelu strane na header/content/footer i kako napraviti navigaciju?24.08.2009. u 14:33 - pre 161 meseci
pa promeni ime ruchno index.html u index.php
 
Odgovor na temu

hipnos_ws
Imternet

Član broj: 230890
Poruke: 8
79.143.100.*



Profil

icon Re: Kako iskoristiti PHP za podelu strane na header/content/footer i kako napraviti navigaciju?24.08.2009. u 14:54 - pre 161 meseci
vrlo malo znam o php. Nesto slicno mi je i palo na um, preko editora sam promenio stranicu index.html u index.php ,ali stranica ne moze da se ucita: Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in... taj index php nije u root folderu - treba da bude domain.com/neki_folder/index.php

sad ne znam da li moram sve rucno u stranici da menjam, text preko echo koda, linkove i banere... ili je moguce ostaviti sve kako jeste, a samo ubaciti taj php skript za baner, uffff

[Ovu poruku je menjao hipnos_ws dana 24.08.2009. u 16:10 GMT+1]
 
Odgovor na temu

AMD guy
Miroslav
.NET developer

Član broj: 128930
Poruke: 1004

Sajt: www.its.edu.rs


+37 Profil

icon Re: Kako iskoristiti PHP za podelu strane na header/content/footer i kako napraviti navigaciju?24.08.2009. u 15:03 - pre 161 meseci
Pa postavi ga u root folder, inace index.php bi trebalo da se ucita kada neko otvori tvoj sajt
http://i.imgur.com/V3feW.jpg
http://on.wsj.com/H9yjz6 -- India Graduates Millions, but Too Few Are Fit to Hire
 
Odgovor na temu

hipnos_ws
Imternet

Član broj: 230890
Poruke: 8
79.143.100.*



Profil

icon Re: Kako iskoristiti PHP za podelu strane na header/content/footer i kako napraviti navigaciju?24.08.2009. u 15:07 - pre 161 meseci
ne mogu u root, tamo je smesten glavni sajt, treba da bude u folderu, jer ce to biti jos jedan sajt na istom hostingu sa zasebnim domenom. Nesto slicno sam vec radio sa stranicom u root folderu, preimenujem html stranicu u php i ubacim taj baner, i radilo je sve kako treba, al nece u folderu, hm...
 
Odgovor na temu

AMD guy
Miroslav
.NET developer

Član broj: 128930
Poruke: 1004

Sajt: www.its.edu.rs


+37 Profil

icon Re: Kako iskoristiti PHP za podelu strane na header/content/footer i kako napraviti navigaciju?24.08.2009. u 15:14 - pre 161 meseci
Citat:
hipnos_ws: vrlo malo znam o php. Nesto slicno mi je i palo na um, preko editora sam promenio stranicu index.html u index.php ,ali stranica ne moze da se ucita: Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in... taj index php nije u root folderu - treba da bude domain.com/neki_folder/index.php

sad ne znam da li moram sve rucno u stranici da menjam, text preko echo koda, linkove i banere... ili je moguce ostaviti sve kako jeste, a samo ubaciti taj php skript za baner, uffff

[Ovu poruku je menjao hipnos_ws dana 24.08.2009. u 16:10 GMT+1]


Napisao si
Citat:
Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in... taj index php nije u root folderu - treba da bude domain.com/neki_folder/index.php

Stavi index.php u domain.com/neki_folder/

http://i.imgur.com/V3feW.jpg
http://on.wsj.com/H9yjz6 -- India Graduates Millions, but Too Few Are Fit to Hire
 
Odgovor na temu

hipnos_ws
Imternet

Član broj: 230890
Poruke: 8
79.143.100.*



Profil

icon Re: Kako iskoristiti PHP za podelu strane na header/content/footer i kako napraviti navigaciju?24.08.2009. u 15:20 - pre 161 meseci
da, to sam i uradio ali izbacuje gresku : Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in /data/po1999/public_html/proba/index.php on line 1
 
Odgovor na temu

AMD guy
Miroslav
.NET developer

Član broj: 128930
Poruke: 1004

Sajt: www.its.edu.rs


+37 Profil

icon Re: Kako iskoristiti PHP za podelu strane na header/content/footer i kako napraviti navigaciju?24.08.2009. u 15:36 - pre 161 meseci
Otvori taj index.php u /data/po1999/public_html/proba/index.php i pogledaj liniju 1 i reci sta pise.

Ili jos bolje ako nije problem uploaduj taj index.php uz poruku.
http://i.imgur.com/V3feW.jpg
http://on.wsj.com/H9yjz6 -- India Graduates Millions, but Too Few Are Fit to Hire
 
Odgovor na temu

hipnos_ws
Imternet

Član broj: 230890
Poruke: 8
79.143.100.*



Profil

icon Re: Kako iskoristiti PHP za podelu strane na header/content/footer i kako napraviti navigaciju?24.08.2009. u 15:46 - pre 161 meseci
linija pocinje <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?><!DOCTYPE html PUBLIC... itd, i ne vidim nigde na stranici da ima nesto tipa <?php ?>
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: Kako iskoristiti PHP za podelu strane na header/content/footer i kako napraviti navigaciju?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 6478 | Odgovora: 23 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.