Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Mozda dobra ideja za nekoga ko ume

[es] :: Elektronika :: Mozda dobra ideja za nekoga ko ume

Strane: 1 2

[ Pregleda: 9411 | Odgovora: 28 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Radanko
Radanko Jerinic
Beograd

Član broj: 49174
Poruke: 541
*.scnet.yu.



+1 Profil

icon Mozda dobra ideja za nekoga ko ume06.04.2005. u 14:41 - pre 231 meseci
Citajuci o problematicnim”ubica” napajanjima kakva su skoro sva pristupacnija na nasem trzistu koja se mogu naci zapitao sam se zasto neko ne resi I taj problem koji nas moze kostati I vise stotina evra koje vecina nas nema.S obzirom da znam da u nasoj zemlji ima mnogo pametnih I mastovitih ljudi od kojih su neki prisutni I na ovom forumu koji je jako dobra stvar za sve nas trebalo bi da neko razmisli I o ovome.Naime,dobro napajanje je tesko naci,skupa su I u zadnje vreme cak se kopiraju tako da I ako kupim nesto dobro(skupo)da li je to bas to ili je slicno onome sto bacam samo sa drugim natpisom(markiranim).Naravno za nas obicne smrtnike ostaju ova jeftina pa kakva su takva su,ali ja mislim da bi se I to moglo resiti.Naravno da se razumem nesto dobro u elektroniku I da imam uslove za to ja bih vec radio na tome.Sav problem je na relaciji od napajanja do maticne,harda I drugih delova koji se napajaju strujom.Tu treba zaustaviti veliki napom.Tako da izlaz od 12v pusta samo toliku struju(normalno u granicama tolerancije),onaj od 5v samo toliko itd.Secam se da sam na starom automobilu imao na crvenoj zici(struja) pre kasetofona imao nekakav otpornik ili kako se vec zove (lici na osigurace oko2 cm,od stakla je I kroz njega zica tanka)koji mi je par puta spasio kasetofon jer je on(uredjaj) crkavao zbog opterecenja koja sam pravio sa ozvucenjem.Kada sam ga zadnji put skinuo da zamenim,nisam postavio drugi(nisam imao pri ruci)direktno povezao I posle nekoliko dana sam bacio kasetofon.Sad me interesuje da li tako nesto moze I ovde da se primeni,naravno za svaki izlaz posebno jer nisu isti kao sto znamo pa za veci 12v da bude sa debljom zicom
,za 5v tanja I tako znate bolje od mene.Tako da kad jurne struja od napajanja koje crkava ka maticnoj taj uredjaj pregori I spasimo kompjuter.Zanima me jos kolika je ta struja(teoretski)koju propusti napajanje I “ubija”racunar,da li je po ziva struja 230v ili neka iznad 12v i 5v koja je ipak dovoljna da sprzi racunar.Izvinjavam se zbog opsirnosti,ali mislim da ova tema to zasluzuje.Pozdrav
 
Odgovor na temu

guja011
Bgd

Moderator
Član broj: 15025
Poruke: 8056
195.252.85.*



+128 Profil

icon Re: Mozda dobra ideja za nekoga ko ume06.04.2005. u 18:03 - pre 231 meseci
možda je ideja dobra, ali nije primenljiva.
kada bi uzeo neko napajanje sa početka pc proizvodnje i poneko iz kasnijih godina i ova taze , video bi odmah razliku i razlog zašto je to nemoguće.
na početku su napajanja bila skupa sa prvoklasnim komponentama i strogim normama. nisu žutaći i njihova roba nastali sami od sebe. tržište je dovelo do toga.
kada se cena proizvodnje ustalila, krenulo se sa fušerajem u smislu korišćenja jeftinih komponenti i izbacivanjem svega "što je nepotrebno". tako su u ovim jeftinim napajanjima nestali prvo ulazni filter a zatim i zaštite, tako da je ispravljač postao podložan spoljnim smetnjama. umesto nosača osigurača i staklenca u njemu, osigurač se sve češće lemio žičicama direkt na štampu a u mnogima ga više i nema. stoji kratkospojnik. filtracioni kondezatori su sve manji više zbog fušeraja a ne zbog "svemirske tehnologije". umesto grečeva se trpaju slabe diode u primaru
a ni one u sekundaru nisu nešto extrakvalitetne. pogledaj samo kablove koji izlaze iz ispravljača: iz godine u godinu su sve tanji. filtracioni kondezatori u 5 voltnoj liniji su katastrofa kako u ispravljaču tako i na mbd.


i sad recimo pojaviš se sa svojim super-ultra kvalitetnim ispravljačem koji ima sve moguće zaštite i.. koji košta bar 5 puta više od ovog smeća sa tržišta i šta? neće niko da kupi. to mu dodje ko da si ponudio rols-rojsa tržištu na kom se kolju kojekakvi trabanti. će da kupi samo pokoji fanatik i perfekcionista.

inače osigurači kao zaštita bi mogli da funkcionišu samo protiv preterane struje a ne prevelikog napona. struju nemožeš da definišeš, ona zavisi od mnogo čega u kompu.
 
Odgovor na temu

Proko
Martin Hric
St.Pazova

Član broj: 29355
Poruke: 1562
80.93.231.*

Sajt: proko.rs


+28 Profil

icon Re: Mozda dobra ideja za nekoga ko ume06.04.2005. u 18:05 - pre 231 meseci
Nije baš da taj problem nije rešen, samo zavisi gde. Postoji više koncepcija tih pretvarača napona, kod nekih se obavezno događa da pri otkazu povećaju napon, i tako ceo aparat postane neupotrebljiv. Bilo je TV aparata gde je čak i ekran pregoreo, pored svega ostalog. Ipak kod većine kvarovi prouzrokuju nestanak napajanja, i to je to. Mogu ti i kolege serviseri potvrditi da je pravi "praznik" kada se dogodi da pregori samo osigurač.
Mislim da i većina napajanja za kompjuter spadaju u drugu vrstu. Klasični osigurači, o kojima pričaš, nisu nikakva zaštita. Brzina pregorevanja osigurača je nekoliko desetina do nekoliko stotina milisekundi, a elektronski sklopovi pregore u nekoliko mikrosekundi, te prema tome je besmisleno se pouzdati u takve osigurače. Oni samo štite da se uređaj ne bi zapalio, ili u slučajevima stalnog preopterećenja, kao kod pojačala, gde pregorevanje nekih elemenata nastaje usled povećane temperature, a samim tim i polagano povećane potrošnje struje. Tamo gde je izuzetno važno da ne dođe do prekoračenja napona se stavljaju jače zener diode sa nekim malim otpornikom ispred, a pošto te zener diode uvek pregore u kratak spoj, to je sasvim dovoljna zaštita.
 
Odgovor na temu

Aleksandar Đokić

Član broj: 13478
Poruke: 4793
*.freeserbia.sezampro.yu.



+638 Profil

icon Re: Mozda dobra ideja za nekoga ko ume06.04.2005. u 19:23 - pre 231 meseci
proko je donekle i razumeo ali guja011 ne (bar mi se tako cini) o cemu je decko ovde pricao
iz napajanja izlaze kablovi sa 2 crne 1 zutu i 1 crvenu zicu (kao sto svi znamo) za HDD, CD-ROM itd. e sad napon izmedju crvenu i crnu je 5V a zutu i crnu 12V (ili mozda obrnuto), i kad napajanje pregori ono pusti 220v na HDD i ostale komponente i posle moze da se slikamo sa njima, cak mislim da je napon koji napajanje pusti kad pregori naizmenican
 
Odgovor na temu

Proko
Martin Hric
St.Pazova

Član broj: 29355
Poruke: 1562
80.93.231.*

Sajt: proko.rs


+28 Profil

icon Re: Mozda dobra ideja za nekoga ko ume06.04.2005. u 20:05 - pre 231 meseci
Ipak mi se čini da ti ne razumeš neke stvari; Guja nije ništa pogrešno rekao, a stvari o kojima ti pričaš su jednostavno nemoguće, bez obzira na kvalitet jedinice za napajanje. Evo zašto; mreža je galvanski odvojena od izlaznih napona, i to malim, VF transformatorom, preko kojeg, i da zaobiđeš diode i ostale komponente, ne možeš progurati 50Hz, a i da možeš, naponi na sekundarnoj strani bi bili MNOGO MANJI. Jedini problem može biti da mrežni stepen RADI, a ne stabiliše napon. U tom slučaju naponi na sekundarnoj strani mogu biti 50 do 100% veći, i još uvek su JEDNOSMERNI I ODVOJENI OD MREŽE. Dobra koncepcija konvertora podrazumeva da se to ne može dogoditi, odnosno da svaki kvar prouzrokuje prestanak rada istog.
 
Odgovor na temu

Aleksandar Đokić

Član broj: 13478
Poruke: 4793
*.freeserbia.sezampro.yu.



+638 Profil

icon Re: Mozda dobra ideja za nekoga ko ume06.04.2005. u 21:12 - pre 231 meseci
dobro, shvatio sam poentu - da ne lupam kad ne znam :)
nego, ima li resenja ili ne, ti si napisao nesto u prethodnom postu sa zener diodama da moze
 
Odgovor na temu

guja011
Bgd

Moderator
Član broj: 15025
Poruke: 8056
195.252.85.*



+128 Profil

icon Re: Mozda dobra ideja za nekoga ko ume06.04.2005. u 21:58 - pre 231 meseci
naravno da ima rešenje ali ga niko ne stavlja. ne mora snažna zenerka, može i sa kroubar tiristorom i recimo jednim tl431. skupa na gomili nije ni 2 evra po naponu .
što se ne stavlja? pa skuupooo bre kada ceo ispravljač košta petnaestak evra.
i filter u ispravljaču nije ni 1 evro pa ga opet ne stavljaju.
 
Odgovor na temu

Radanko
Radanko Jerinic
Beograd

Član broj: 49174
Poruke: 541
*.scnet.yu.



+1 Profil

icon Re: Mozda dobra ideja za nekoga ko ume07.04.2005. u 00:07 - pre 231 meseci
Pa znamo da nista nije na poklon,ali kada se nekom desi ono o cemu smo pisali mislim da ce shvatiti koliko je to vazno.Cuo sam neke price da je neka firma nesto slicno proizvela ali ne znam koja I na nasem trzistu koliko sam primetio toga nema,zasto ne znam.Koliko bi kostalo da se tako nesto napravi (to sto pominjes)za kompletan izlaz napajanja I koliko je to sigurno?
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

zoran
tv service
021

Član broj: 426
Poruke: 2706
*.149.EUnet.yu.

Sajt: www.fanzo.org


+13 Profil

icon Re: Mozda dobra ideja za nekoga ko ume07.04.2005. u 02:18 - pre 231 meseci
Posle guje i proke , nemam šta puno da kažem , osim da rezimiram.

Kad kupiš napojnu jedinicu za PC , ugradiš joj ulazni filter-trafo (izvadiš iz nekog TVa) i 2 blok kond. 100n/400AC . Promeniš sve male elko u primaru chopper-a sa recimo Jamicon . Mrežni (veliki) elko promeniš u duplo veći (kapacitet).

Ovo baš i ne mora : u sekundaru povećati duplo sav kapacitet.

Ovime dobijaš pretvarač koji će dugo raditi bez problema.

Ako baš hoćeš zaštitu u sekundaru , onda ugradiš zener diode za svaki sekundarni napon ponaosob.


vozdra_______
fanzo.org
 
Odgovor na temu

gane1

Član broj: 47360
Poruke: 624
*.dialup.sezampro.yu.



+4 Profil

icon Re: Mozda dobra ideja za nekoga ko ume07.04.2005. u 19:24 - pre 231 meseci
Jeste skupo i neprakticno,ali ja sam napravio stari dobri linearni ispravljac,i dodao OVP sa obicnim tiristorom u svaki izlaz!Tako stitim i neke stvari nekoliko puta skuplje od PC i nije bilo problema do sada,doduse ni zastita nije odradila nikad!Ako se malo pretera sa dimenzijama ispravljaca to sigurno radi!
A za svic ispravljace,ja bih pogledao dali su svi elektroliti za 105 stepeni celzijusa!Video sam ispravljace gde nisu,a sa kapacitetima ne treba preterivati jer se tada samo nepotrebno greju elektroliti!Ja nisam siguran da je slucajno da ti ispravljaci nemaju OVP i OCP,moraju ljudi da rade!Koliko para toliko i muzike ocigledno!
 
Odgovor na temu

fosil
Celje

Član broj: 52230
Poruke: 128
*.says.be.afraid.org.



+1 Profil

icon Re: Mozda dobra ideja za nekoga ko ume07.04.2005. u 20:04 - pre 231 meseci
Pošto nisam elektroničar, gledam na taj problem sa drugog ugla. Dešava se u praksi, da no name firme prave ispravljače. Firma im stavi tehnički podatak recimo 350W. Nedugo posle kupovine on se kvari. Zašto? Jer nije pravljen za 350W kako je deklarirano, več bi gore trebala biti naljepnica 300W ili čak samo 250W. To jest prevara kupca, to je očito. Kod takvih ispravljače ima samo jedna obrana. Kad kupujemo ispravljač, bolje je uzeti recimo tvorničko deklariranih 500W, umesto potrebnih 350W. Ima kod tih ispravljača još nešto. Niko od nas ne dira tog lava dok spava. Malo nas ima, koji smo u poslednoj godini očistili prašinu iz njega. Ta prašina sprečava hladženje elemenata, koji se zagrijavaju. Prašina sprečava odvod viših temperatura sa pojedinih elemenata, koji se pregrijavaju i na taj se način skračuje njihov vjek trajanja. Eto, to je moje mišlenje.
LP
 
Odgovor na temu

zex_rad
Novi Sad

Član broj: 53998
Poruke: 95
*.metrohive.neobee.net.



Profil

icon Re: Mozda dobra ideja za nekoga ko ume08.04.2005. u 08:57 - pre 231 meseci
Da li napajanja stradaju samo zato sto su uradjena do komponenti sumljivog kvaliteta i sto nisu adekvatno deklarisana, ili na njihovo otkazivanje utice i nasih cuvenih ~220v,~50Hz?
Bolje čitav život živjeti kao milijunaš nego jedan dan kao siromah!
 
Odgovor na temu

Proko
Martin Hric
St.Pazova

Član broj: 29355
Poruke: 1562
80.93.231.*

Sajt: proko.rs


+28 Profil

icon Re: Mozda dobra ideja za nekoga ko ume08.04.2005. u 09:47 - pre 231 meseci
Prva dva razloga su u pitanju, dok je sumnja u mrežu potpuno neopravdana. Napajanja su projektovana da izdrže veliku toleranciju napona (neki aparati rade bez problema od 90-250V !!!). Ono sa 50Hz je naročito besmisleno, s jedne strane što napajanja rade sa jednosmernim naponom, a sa druge što se frekvencija ne menja, bez obzira na napon mreže. Kada bi došlo do promene frekvencije, sistem bi se raspao, jer sve centrale moraju biti sinhronizovane. Dokaz da je to tako su mnogi satovi, koji rade na frekvenciju mreže, i često su najtačniji. Sem toga, i nema uređaja koji su osetljivi na promenu frekvencije, sem pomenutih satova i sinhronih motora.
Ako dođe do otkaza nekog uređaja prilikom isključenja-uključenja napona u mreži, to samo govori o kvalitetu istog, i on bi se ionako pokvario, samo malo kasnije.
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Član broj: 13030
Poruke: 10893



+1349 Profil

icon Re: Mozda dobra ideja za nekoga ko ume08.04.2005. u 11:36 - pre 231 meseci
Jedini uzrok da su napajanja koja sam video crkla totalno ili poludela je bila visoka temperatura, a to moze biti iz nekoliko razloga:
- zbog prasine stao ventilator
- ljudi mnogo verovali pricama da procesor moze da radi i na 100 stepeni (a procesor greje i napajanje koje je odmah pored)
- stolari napravili sto gde je kuciste oklopljeno drvetom sa svih strana
...
Nikada nisam video da napajanje, ma koliko nekvalitetno bilo, radi u hladnom kucistu, izbacuje hladan vazduh i tek tako iz cista mira crkne i poubija pola racunara.

E, sad, kakve to veze ima sa temom? Pa u navedenim uslovima tesko da bi i zener diode i stabilizatori napona mogli da obave svoju funkciju...
Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.
 
Odgovor na temu

OKAC
BG

Član broj: 19284
Poruke: 106
*.vdial.verat.net.



+2 Profil

icon Re: Mozda dobra ideja za nekoga ko ume08.04.2005. u 13:14 - pre 231 meseci
@pctel
Nikada nisam video da napajanje, ma koliko nekvalitetno bilo, radi u hladnom kucistu, izbacuje hladan vazduh i tek tako iz cista mira crkne i poubija pola racunara

Ja sam video/doziveo 2-3 komada (KUNG POW!)i to ona sa 40n03p (fet) na 3.3 v, sa sobom povuce i diode na 5v(ili crkne 5 pa 3.3) srecom komponente u kompu su ok.

@fosil
svakako treba uzeti kung fu od recimo 500w pre nego 350w jer je užas šta se radi sve je duplo manje od naznacenog,komponente...a samim tim i cifra u W.(prosto me je strah da isprobam (realan rad) takva nap. na mom kompu)

Pored modovanja celokupnog napajanja sa komponentama moj najvazniji savet je da se promene diode na sekundaru sa jačima, kung fu obično ugradjuje duplo manje od naznačenih vrednosti na nalepnici npr.Frontier 300w.
Na nalepnici: Ugradjeno:
3.3v - 14A 10A
5v - 30A 15A
12v - 15A 10A

I da se nabaci malo al/cu na njih.
 
Odgovor na temu

milanmm
Sabac

Član broj: 53301
Poruke: 61
*.smin.sezampro.yu.



+1 Profil

icon Re: Mozda dobra ideja za nekoga ko ume08.04.2005. u 15:01 - pre 231 meseci
Ako vec pricate o zastitama napajanja neka neko kaze kako da se
zastiti od visokog napona iz mreze sto je cest uzrocnik spaljivanja
napajanja.

Proko

Prva dva razloga su u pitanju, dok je sumnja u mrezu potpuno neopravdana.


Imao sam priliku da vidim napajanja kod kojih su primarni elektroliti
bili razneseni ili jos bolje nije ih uopste bilo iz razloga sto je umesto 220 v
bilo xxx v
 
Odgovor na temu

OKAC
BG

Član broj: 19284
Poruke: 106
*.22.eunet.yu.



+2 Profil

icon Re: Mozda dobra ideja za nekoga ko ume08.04.2005. u 16:07 - pre 231 meseci
Evo ovo moze da ti pomogne u vezi udara groma,tu su i neki filteri strujna zaštita... surge protector APC-e25gr
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Radanko
Radanko Jerinic
Beograd

Član broj: 49174
Poruke: 541
*.scnet.yu.



+1 Profil

icon Re: Mozda dobra ideja za nekoga ko ume08.04.2005. u 16:21 - pre 231 meseci
Da u pravu si sto se tice mreze,jer naponi se negde menjaju bas drasticno I mogu uticati na spaljivanje komp.(sto je I inace cest uzrok spaljivanja),samo je sad pitanje kako se to moze spreciti na siguran nacin.Ako ne mozemo da ga zastitimo(napajanje.tj.komp.) na izlazu hajde bar na ulazu I da smanjimo rizik za koji procenat,naravno ako i to moze!Pozdrav
 
Odgovor na temu

guja011
Bgd

Moderator
Član broj: 15025
Poruke: 8056
*.beotel.net.



+128 Profil

icon Re: Mozda dobra ideja za nekoga ko ume08.04.2005. u 17:08 - pre 231 meseci
"Imao sam priliku da vidim napajanja kod kojih su primarni elektroliti
bili razneseni ili jos bolje nije ih uopste bilo iz razloga sto je umesto 220 v
bilo xxx v"

ovo nema blage veze sa vrednišću mrežnog napona. kondenzatori su vezani
redno, pošto je u pitanju polumost, nominalni napon im je 200VDC a pošto imaju i otpornike za raspodelu (sredinu) njihov dc napon (200+200) bi trebao da trpi sve oscilacije mreže. ispitni napon elektrolita je od 30 do 50% posto viši od deklarisanog radnog.
u zajednici sa ulaznim blokovima, filterom (kojeg obično nema), varistorom (kojeg takođe često nema) to je otporno na sve što stiže iz mreže. međufazni napon umesto 1 faze kao i udari groma nisu normalni uslovi i to nijedno obično napajanje ne može da izdrži. u slučaju da su elektroliti stvarno neviđeno loši pa jedan od njih 2 krepa i povuče drugi moguća je havarija. jako je redak slučaj da grec crkne na takav način da elektroliti dobiju ac napon, tada je moguće baš pucanje.
 
Odgovor na temu

Proko
Martin Hric
St.Pazova

Član broj: 29355
Poruke: 1562
80.93.231.*

Sajt: proko.rs


+28 Profil

icon Re: Mozda dobra ideja za nekoga ko ume08.04.2005. u 18:53 - pre 231 meseci
Citat:
milanmm: ...Imao sam priliku da vidim napajanja kod kojih su primarni elektroliti
bili razneseni ili jos bolje nije ih uopste bilo iz razloga sto je umesto 220 v
bilo xxx v

Jedini slučaj povećanog mrežnog napona može biti u slučaju prekida nultog voda u sistemima trofazne struje, kada dođe druga faza na njeno mesto preko većih potrošača. A to nije baš tako često, i nije nešto sa čime treba obavezno računati, pogotovu ako instalacija nije dotrajala. Elektrodistribucija nema ni tehničkih mogućnosti da pusti napon preko 250V, jer su transformatori tako dimenzionisani.
U slučaju groma, obično napon dođe preko svih žica, u odnosu na kućno uzemljenje, i to pod uslovom da je ulična instalacija vazdušna, i da je grom udario baš u nju. Taj napon je jednosmeran, i za njega (zbog veličine u MVoltima), ne predstavlja nikakav problem odstojanje od nekoliko milimetara (ili santimetara) između provodnika. Da bi se on usmerio preko dioda, i još napunio kondenzator preko dozvoljene granice, to je malo verovatno. Pre će da izgore provodnici, odnosno štampane veze, nego što će elektroliti da stradaju.

Jedna od dioda u grecu može da probije,(i to se dešava), i onda povuče za sobom i drugu, naspramnu diodu, i tako elko dobije naizmenični napon, i to jeste mogući, i ne tako redak slučaj.
Znači, nije zbog struje nikome stradalo napajanje, već od struje, ali uzrok je u napajanju i njegovom "kvalitetu".
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Mozda dobra ideja za nekoga ko ume

Strane: 1 2

[ Pregleda: 9411 | Odgovora: 28 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.