Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Otvaranje male firme koja se bavi softwerom

[es] :: E-Poslovanje :: Otvaranje male firme koja se bavi softwerom

Strane: 1 2 3 4

[ Pregleda: 27991 | Odgovora: 60 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

bokini

Član broj: 7372
Poruke: 101
*.beotel.net



Profil

icon Otvaranje male firme koja se bavi softwerom14.02.2004. u 15:48 - pre 245 meseci
Pozdrav,

Prodajem vec 4 meseca softwer preko interneta koristeci usluge ShareIt-a i KAGI-a, gde oni uzimaju svoj (7% i 10%) procenat od svake prodaje i salju mi novac na svakih par meseci.

Zanima me da li je u ovom trenutku potrebno otvoriti firmu zbog ovoga. Zaradjujem max 400 evra mesecno-zavisno od kursa dolara :(, cesto i manje ali ipak ide nekako i nadam se da cu poboljsati prodaju. Sve mi stize u banku preko wire transfera.

Ako moram da otvorim firmu, zanima me koji "tip" firme je najbolje otvoriti. Dakle nemam nikakvu kancelariju i sl, vec radim od kuce. Da li postoji neki nacin da se placaju porezi i sl. u zavisnosti od zarade, dakle da ne placam neki ogromni iznos koji nisam ni zaradio. Da se ne desi da moram da zatvaram firmu ako prodaja krene slabo.

Takodje da li je moguce da ja i moj drug zajedno nekako otvorimo firmu. Moze da se vodi na jednog a drugi da radi (?) , a da ne moramo da otvaramo ortacko drustvo za koje sam cuo da ima velike obaveze.

Sta vi mislite da je najbolje za mene u ovom trenutku. I da li je mozda moguce da se tzv. tip firme "upgrade-uje" kasnije :)

Zanima me uopste da li je potrebno uopste placati porez za te stvari, posto mi ShareIt i Kagi uzimaju procenat i on ustvari vrsi prodaju, ili njih vise da shvatim kao trzni centar a mene kao prodavnicu unutar njega :)

Pozdrav i hvala.
 
Odgovor na temu

mizob

Član broj: 13465
Poruke: 1108
195.178.35.*



+5 Profil

icon Re: Otvaranje male firme koja se bavi softwerom14.02.2004. u 17:56 - pre 245 meseci
Otvaranje FIRME je oko 4000-5000 eura,pa ako imas tolko da ulozis samo da bi je otvorio...

Nego mene zanima otprilike kakve programe pravis i u cemu ih pravis?
Ako mozes da mi kazes,znaci za cega otprilike sluzi program i u cemu ga napravis.
Hvala.
 
Odgovor na temu

bokini

Član broj: 7372
Poruke: 101
*.beotel.net



Profil

icon Re: Otvaranje male firme koja se bavi softwerom14.02.2004. u 19:35 - pre 245 meseci
Zdravo,

Nema sanse da je 4000-5000 evra za otvaranje firme. To je zaista mnogo samo za jednu firmicu. Citao sam nesto malo pre na Economy sajtu, meni bi izgleda najvise odgovarala agencija kao tip firme.
 
Odgovor na temu

mizob

Član broj: 13465
Poruke: 1108
195.178.35.*



+5 Profil

icon Re: Otvaranje male firme koja se bavi softwerom14.02.2004. u 20:48 - pre 245 meseci
Slazem se da je puno.
Firma kao Firma u tom smislu reci je toliko.
Mozda tebi ne treba firma,nego nesto drugo.


A mozes li mi odg. na pitanje sto sam postavio u vezi programa :
kakve otprilike pravis prorame i u cemu?
 
Odgovor na temu

bokini

Član broj: 7372
Poruke: 101
194.106.165.*



Profil

icon Re: Otvaranje male firme koja se bavi softwerom14.02.2004. u 21:19 - pre 245 meseci
Pozdrav

Napravio sam komponentu za Delphi, neka vrsta tabele. Ako oces mozemo da popricamo preko mail-a.

Neznam zaista da li je potrebna firma za ovo, ja nista ne prodajem u srbiji. Dakle ShareIt ili ja to prodajemo (izvozimo ?!) u svet. Ovde dakle postoji onaj VAT koji placa kupac, ali dalje ne znam. Verovatno mi ni nemamo zakon za ovo. Evropska unija se fino zastitila pomocu VAT-a ali ovo ostalo je izgleda free for trade :)
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Član broj: 13030
Poruke: 10893



+1349 Profil

icon Re: Otvaranje male firme koja se bavi softwerom15.02.2004. u 01:44 - pre 245 meseci
Ne shvatam za sta ti uopste treba firma, kad funkcionise i ovako?
Ukoliko postoji razlog za otvaranje firme, moras da razmislis sta ti ustvari radis, da li proizvodis software, ili nudis uslugu kucanja na tastaturi. Oko ovoga je situacija prilicno nejasna, meni je nekako logicnija prva opcija, ali svakodnevno sretnem po nekog neistomisljenika po tom pitanju. Ako podjemo da sam ja u pravu, i da je to proizvodnja, onda, kad dodje inspekcija, i trazi ti da im pokazes stanje proizvedene robe u magacinu... :-) .
Ja imam i tu svoj pristup. Software koji prodajem, snimim uvek na neki "nosac podataka" (CD, disketa...), a proces programiranja tretiram kao doradu tj. oplemenjivanje praznog medijuma (disketa, CD) :-) . U tom slucaju, kad neko dodje i trazi da mu pokazem proizvode, mogu mu pokazati narezane diskove, ako traze da vide repromaterijal, pokazem im prazne diskove, i tu se nasa prica zavrsava.
To mozda i nije jedini nacin, ali je svakako 100% usaglasen sa zakonom.

E, sad, to sve vazi za domace poslovanje... ako bih trebao da takav proizvod negde izvezem, onda bih morao da odnesem taj CD na carinu, i platim sve pratece troskove, koji u nekim slucajevima mogu biti pausalni (npr. spediterske usluge su ~ 50-ak EUR-a bez obzira da li izvozim jedan CD ili sleper CD-ova). Ako ti imas drugaciji pristup pa npr. svoje programe elektronski distribuiras, tu ces naici na problem sa placanjem carine - nije mi bas jasno gde ce biti locirana carina za elektronski distribuiran software - kod provajdera preko kog saljes? na mestima gde telekomunikacioni kablovi izlaze iz zemlje :-) a sta cemo ako je link bezzicni :-) ili satelitski :-)

Bili kako bilo, imaces velikih problema da to legalno izvozis...

E, sad, mozda si na pocetku izabrao drugaciji pristup: da ne nudis proizvodnju programa, vec uslugu kucanja po tastaturi... tu ne znam kako stvari stoje, usluge svakako ne idu na carinu... a cini mi se da se ne placa ni porez na promet na stvari koje se izvoze... ne znam da li nasu drzavu uopste zanimaju nekakve usluge koje su ucinjene van SCG prema stanovnicima drugih drzava, ili je to nesto o cemu treba da razmisljaju te drzave...

Kod nas postoji vise vrsta poreza, evo nekih:
- porez na promet ~20%
- porez na dobit firme ~20%
- porez na dobit pojedinca ~20%
- porez na platu firme ~20%
- porez na platu pojedinca ~20%
- porez na finansijske transakcije ~0.3%

Evo da probam da objasnim:
Pretpostavimo da si naplatio 3.000 EUR-a.
Ako se placa porez na promet, on je 500, pa ti ostaje 2.500
Ako nemas nekih dodatnih troskova pa ti je sve to dobit, placas 500, ostaje ti 2000
Ako primis platu 600 (bruto), firma placa porez 100 i ti jos 100, pa ti dobijas 400, a firmi ostaje 1400
Ako sad hoces da uzmes i tu dobit firme, placas porez na dobit pojedinca 280, + porez na finansijske transakcije koji se redovno placa, a do sada ga nisam obracunavao ~20
znaci suma koja ce ti biti isplacena je 1100, sto sa onih 400 cini tacno polovinu pocetne sume. Sad to moze da odstupa, jer je sve racunato odokativno, u svakom slucaju, od prvobitne sume tvoje je 1.000-2.000 a drzavi ide 1.000-2.000
Porez na platu moras da placas 100-200 EUR-a mesecno bez obzira da li si istu primio ili ne. Ostalo ne placas ako ne radis. Trebace ti jos 50-ak EUR-a mesecno za knjigovodstvo, i to je valjda to.

Kao sto vidis, kod nas zakoni nisu bas podesni za razvoj privatnog preduzetnistva, pa tu mozda postoji bolja solucija. Verovatno ti je poznato da stranci mogu imati firme kod nas i nasi ljudi mogu imati firme u inostranstvu. Tu postoji par drzava koje uopste nemaju poreze (ili su isti veoma mali), pa su takve drzave pravi raj za otvaranje firmi kakva tebi treba. Raspitaj se malo, mislim da su u pitanju neka ostrva ili tako nesto...
Nadam se da sam bio od pomoci, ako sam negde nesto pogresio, ne zamerite, nisam strucnjak za ovu oblast, trebalo bi da je bar 90% tacno...
Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.
 
Odgovor na temu

synergetic

Član broj: 4313
Poruke: 39
*.neobee.net



Profil

icon Re: Otvaranje male firme koja se bavi softwerom18.02.2004. u 00:26 - pre 245 meseci
400e/mes je jako malo i za varijante agencija/SR (s obzirom na % koji bi otisao drzavi).

Nije mi nimalo jasno prvo zasto uopste hoces da registrujes firmu kada poslujes maksimalno "cisto" (s obzirom na troskove).

Jedino sto mi pada na pamet kao ekonomicno resenje je da mislis da medju velikim domacim firmama (male ionako rade vecinom na crno) imas trziste za svoj software i veze da oni bas kupe od tebe.

Kako kaze moj racunovodja "drzavi ne daj nista posto ti se i ovako nikada nece oduziti." ;)
 
Odgovor na temu

Gilence
Igor CALIC
Novi sad/ Novi Sad
Novi Sad

Član broj: 21826
Poruke: 12
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Re: Otvaranje male firme koja se bavi softwerom03.03.2004. u 14:18 - pre 245 meseci
Caos,
Moj predlog ti je da otvoris ipak firmu, jer cemu bi ti neko uzimao % u trgovini kada nemora. Sto se tice, poreskih opterecenja, pa dok tebi dodje vreme da platis porez na dobit naucices i kako da ga eskiviras, ili bar da smanjis osnovicu za placanje istog. Sto se tice tvog "izvoznog"/prodajnog opterecenja, za tebe ono u tom obliku trgovine ne postoji, elem, porez na usluge(ako to tvoje potpada pod uslugu) neces platiti ti nego krajnji kupac, posto je tebi koliko sam video 101% krajnji potrosac, pa i prvi u lancu kupac u inostranstvu to je tamo reseno VAT-om, i pomenuo si to, ako je to tvoje gotov proizvod opet nemas poreza na promet, jerbo je dalja prodaja, a opet ista prica od malo pre. Moj predlog ti je da otvoris preduzece a zbog doznaka na tvoj racun i vremenske distance u raspolaganju sopstvenim kapitalom i kasnijoj upotrebi istog. Kako je regulisano kod nas to ako se elektronskim putem distribuira gotov proizvod, raspitacu se, ukoliko danas, kakav oblik invoice, i da li ga u opste, dajes, kako knjiziti to, kako carinske troskove regulisati(ako postoje u ovom obliku trgovine sa ino).... Sto se tice "osnivackog kapitala" potrebnog za registraciju preduzeca, to ti vise nije problem, jer poslovne banke, da bi privukle klijenta rade to umesto tebe, tj. deponuju sredstva potrebna na tvoj racun.
Arivederla
 
Odgovor na temu

Miloje Sekulic
osnivač
Homepage
Beograd

Član broj: 2622
Poruke: 1040
*.air.tehnicom.net

Sajt: www.homepage.rs


+2 Profil

icon Re: Otvaranje male firme koja se bavi softwerom03.03.2004. u 16:18 - pre 245 meseci
Citat:
Gilence:
Caos,
Moj predlog ti je da otvoris ipak firmu, ... Moj predlog ti je da otvoris preduzece


Ortacko drustvo, ista prava a ne moras da polozis osnivacki kapital.
Nezgodno je samo sto ako zeznes stvar odgovaras poveriocima svom svojom imovinom.

Pozdrav
Miloje
 
Odgovor na temu

Gilence
Igor CALIC
Novi sad/ Novi Sad
Novi Sad

Član broj: 21826
Poruke: 12
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Re: Otvaranje male firme koja se bavi softwerom03.03.2004. u 16:47 - pre 245 meseci
Citat:
Miloje Sekulic:
Ortacko drustvo, ista prava a ne moras da polozis osnivacki kapital.
Nezgodno je samo sto ako zeznes stvar odgovaras poveriocima svom svojom imovinom.

Pozdrav
Miloje


Mislim da nema potrebe jer se sa nikim ne udruzuje a da to fiktivno radi ??????? I mislim da su takvi oblici neka prosla vremena. Opet se vracam na pomenuti depozit, pa cemu je to problem kada ce to da odradi banka umesto njega? I, cemu odgovornost svojom imovinom, kazem, neka, prosla vremena.
Ciao
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Član broj: 13030
Poruke: 10893



+1349 Profil

icon Re: Otvaranje male firme koja se bavi softwerom03.03.2004. u 23:19 - pre 245 meseci
Banka da da depozit umesto njega?
E, ajd da dozivim i to cudo da vidim...
Mislim krajnje je... nemoguce... nelogicno... kontradiktorno...
Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.
 
Odgovor na temu

Gilence
Igor CALIC
Novi sad/ Novi Sad
Novi Sad

Član broj: 21826
Poruke: 12
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Re: Otvaranje male firme koja se bavi softwerom04.03.2004. u 08:45 - pre 245 meseci
Pa, mislim, to nije, sada neka ........, moji prijatelji su to vec koristili, tako, nema sumnje i ne vidim sta je tu cudno. Jeste da su nam banke u uzasnom stanju, to ste u pravu, ali sa tim sitnijim iznosima savrseno barataju(pa sa necim i moraju da barataju posto nista drugo i nisu u stanju, a po pitanju poslovanja sa privredom)
I.C.
 
Odgovor na temu

mileusna
Miloš Mileusnić
Kragujevac

Član broj: 305
Poruke: 50
*.informatika.com

ICQ: 12677717
Sajt: www.naslovi.net


Profil

icon Re: Otvaranje male firme koja se bavi softwerom04.03.2004. u 10:13 - pre 245 meseci
Ja sam u nekoj sličnoj dilemi trenutno, ali ipak mislim da će firma malo da sačeka neke bolje uslove kod nas.

Obrati pažnju da li kao agencija možeš da radiš sa inostranstvom. Prijatelj koji je pre nekih godinu dana osnovao doo tvrdi da je odustao od agencije zbog toga što ne bi bio u mogućnosti da posluje sa inostranstvom. Čisto kao informacija, treba je proveriti...
 
Odgovor na temu

bokini

Član broj: 7372
Poruke: 101
*.beotel.net



Profil

icon Re: Otvaranje male firme koja se bavi softwerom04.03.2004. u 18:28 - pre 245 meseci
pozdrav svima, hvala na odgovorima

ovako, slazem se da je internet poslovanje veoma zaguljeno sada:

oko carine na moj proizvod: ovo ne znam kako moze da se uredi i kako i zasto bi tu neke dodatne troskove placao drzavi. Program odlazi na server koji je u inostranstvu , ljudi ga testiraju (skinu ga sa sajta) i kada zele da kupe oni kupe i plate ShareIt-u.

EU je uvela VAT koji placaju stanovnici EU na proizvode van EU i to je to. Neznam sada kako srbija moze da ovo ogranici - da nam naplacuje neke troskove kada prebacim program sa mog racunara na server koji je u usa. Da ne smisle neki urdjaj tipa fiskalne kase :) Cini mi se da je sada vreme da se zauzmu pozicije i da se malo ocvrsne jer ce kasnije sigurno biti dosta toga ograniceno, mada mozda i ne :)

Oko firme, primanja su se malo smanjila :( - na oko 250 evra mesecno ali ipak pristize pomalo (moram inace stalno da odgovaram korisnicima na pitanja i da doradjujem program) Kada bih otvorio firmu sada i imao 1-2 zaposlena (ja i moj drug) propao bi posle 3 meseca, a nije mi to cilj a sad i nebi da prekidam posao zato sto nemam firmu, kada sakupim neki novac i kada popravim asortiman otvorio bih firmu naravno. Sad tu ne znam kako neke stvari da mi se racunaju u troskove kao npr. kada preko Visa kartice platim hosting.

Ali tu opet i kada imam firmu nastaju neke nedoumice jer jednostavno ova oblast nije doradjena dobro u nasim zakonima. Cini mi se da ih je internet bas zatekao.

Inace ostavio sam novac da mi lezi u banci dok se ne sakupi nesto vece. Zanima me da li ce neko da me cima zbog toga i da provarava posto nemam firmu. Ok kada bih presao onih 10 000 evra godisnje (sto nece skoro) (~80 000 dinara) za porez (ono sto se navodi kao limit za gradjane) platio bih to.

U svakom slucaju drug i ja planiramo da napravimo neki veci projekat i da ako krene otvorimo firmu definitivno.

Zanima me jos i ovo: Imam i opciju da otvorimo firmu u Velikoj Britaniji - tzv LTD. Sta mislite ovako realno gledano da li valja to i da li bih imao nekad neke komplikacije sa nasima-da me ne dave. Uvek mogu da otvorim prestavnistvo ovde.
Inace porez bi naravno tada placao njima i pranje novca NIKAKO ne planiram, kao sto nazalost mnogi nasi rade. Nesto sam takodje cuo da kada imas firmu u EU lakse bi i dobijao vizu za EU.

hvala na bilo kakvom savetu, ako neko zeli da detaljnije pricamo o ovome ja sam uvek raspolozen, a i ideje ne jenjavaju
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Član broj: 13030
Poruke: 10893



+1349 Profil

icon Re: Otvaranje male firme koja se bavi softwerom04.03.2004. u 20:56 - pre 245 meseci
Malo je naivno da covek ciji je mesecni priliv trocifren otvara firmu, a da pri tom pojma nema da ce ga samo prve tri stavke sa spiska troskova kostati 300 EUR/mesecno: doprinosi po zaposlenom ~150 EUR-a , knjigovodstvo ~50 EUR-a, i (obavezno) isticanje firme ~100 EUR (50-200 zavisno od zone), a za jos neke od troskova tu je link:
http://www2.ifc.org/seed/publi...anja_i_poslovanja_u_Srbiji.pdf

Sto se depozita koji se polaze u banku tice, to je pocetni kapital koji se koristi za pocetak poslovanja, a ako posao ne krene po planu, firma moze nekoliko meseci da trosi te pare pre nego sto zapocne likvidaciju. Znaci, nema govora da ti to neko da tek tako, to moras sam da obezbedis kao rizik zapocinjanja posla. banka naravno moze da to uplati umesto tebe, ali ti moras necim da garantujes da ce posao biti uspesan, znaci ako upises svoj stan kao hipoteku, ako se situacija na trzistu promeni ne samo da neces imati posao - neces imati ni stan! Krajnje rizicna varijanta, tako da bolje radi ovako dok ne skupis nekih $10.000, pa posle sa $5.000 otvori firmu, a ako puknes imas drugih 5.000 za novi pocetak.

Sto se VISA kartice tice ne samo da ti se nece priznavati kao trosak, vec to po zakonu i ne smes da radis. Naime, firma ne sme da poseduje nikakva devizna sredstva na racunima domacih i stranih banaka, a ako nekim slucajem dodje do istih ne sme da ih potrosi vec mora odmah da ih prebaci u dinare. Evo i primera: Ako firma iz crne gore kupuje npr. kompjutere od firme iz Srbije, i placa preko racuna (u EUR), pomenuta firma iz Srbije ne moze sa tim EUR-ima da plati potrazivanja inostranih dobavljaca komponenata, vec mora prvo da pretvori EUR u DIN, pa onda DIN u EUR i tako placa. Mene to mnogo nervira, ali vec sam se navikao. Kao sto vidis, za poslovanje postoje vrlo jasna pravila koja najcesce nisu najbrza i najjeftinija, ali jedno je sigurno - neces moci da radis kako hoces ili kako si navikao.
Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.
 
Odgovor na temu

srdjandakic

Član broj: 11297
Poruke: 430
195.250.117.*



+14 Profil

icon Re: Otvaranje male firme koja se bavi softwerom04.03.2004. u 22:21 - pre 245 meseci
Citat:
pctel:
varijanta, tako da bolje radi ovako dok ne skupis nekih $10.000, pa posle sa $5.000 otvori firmu, a ako puknes imas drugih 5.000 za novi pocetak.


Za $1500 godisnje imas firmu na Sejseliima, Virgin Island, ... :-)

http://www.proform.co.uk/seychelles.htm
 
Odgovor na temu

bokini

Član broj: 7372
Poruke: 101
*.beotel.net



Profil

icon Re: Otvaranje male firme koja se bavi softwerom04.03.2004. u 23:58 - pre 245 meseci
pozdrav opet,

Citat:
doprinosi po zaposlenom ~150 EUR-a , knjigovodstvo ~50 EUR-a, i (obavezno) isticanje firme ~100 EUR (50-200 zavisno od zone), a za jos neke od troskova tu je link:


Lele...

Da li si siguran u vezi Viza kartice, Viza je povezana sa deviznim racunom. Tako je kod fizickih lica, sad ne znam kod firmi kako je - mada mora da je tako. Cudi me da firma ne sme da poseduje devizni racun. Sta rade oni koji izvoze. Zasto firma ne moze da lepo sa dinarskog prebaci na devizni i da koristi sredstva preko Vize. Nadam se da cemo uvesti evro kao valutu skoro, tj. kad udjemo u eu :) Eto crnogorci su dosta pojednostavili proces jednim korakom.

Citat:

Za $1500 godisnje imas firmu na Sejseliima, Virgin Island, ... :-)


nema sanse, maximum i to kada bih se iznervirao bi otvorio u engleskoj posto poznajemo jednog naseg odande, koji je u stosu.

pozdrav
 
Odgovor na temu

Miloje Sekulic
osnivač
Homepage
Beograd

Član broj: 2622
Poruke: 1040
*.yubc.net

Sajt: www.homepage.rs


+2 Profil

icon Re: Otvaranje male firme koja se bavi softwerom05.03.2004. u 07:32 - pre 245 meseci
Citat:
Gilence:
I mislim da su takvi oblici neka prosla vremena.


O cemu ti pricas?
To je najnormalniji oblik pokretanja (legalizacije) poslovanja.

Miloje

 
Odgovor na temu

Gilence
Igor CALIC
Novi sad/ Novi Sad
Novi Sad

Član broj: 21826
Poruke: 12
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Re: Otvaranje male firme koja se bavi softwerom05.03.2004. u 09:25 - pre 245 meseci
Citat:
Miloje Sekulic:

O cemu ti pricas?
To je najnormalniji oblik pokretanja (legalizacije) poslovanja.

Miloje


Kanda se ne razumemo, ili pogresno tumacimo, ili je pausalno tumacenje posta i ovde normalna pojava? Pricam o obliku organizovanosti preduzeca kao "ortacko drustvo", gde je odgovornost, kako si i ti pomenuo, "svojom imovinom". Zar nije to malo TUPAVO ???
A ja ne razumem sta tebi znaci fraza "legalizacije" poslovanja???? Ne vidim da je u celoj prici negde neko pomenuo "ne legalno" poslovanje, niti sam ja aludirao, ni sugerisao isto, pa nevidim vredost pominjanja toga i mislim da raspravljamo o oblicima preduzeca, koja bi gospodinu sa pocetka teme najvise odgovarala. Tako da mislim da je sasvim jasno "o cemu ja pricam" ! I takodje ni u jednom momentu nisam sporio, kako ti kazes, "normalnost oblika pokretanja"??, mada razumem sta si pod tim mislio!
Caos i u zdravlje
 
Odgovor na temu

Gilence
Igor CALIC
Novi sad/ Novi Sad
Novi Sad

Član broj: 21826
Poruke: 12
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Re: Otvaranje male firme koja se bavi softwerom05.03.2004. u 09:39 - pre 245 meseci
Citat:
pctel:
Malo je naivno da covek ciji je mesecni priliv trocifren otvara firmu, a da pri tom pojma nema da ce ga samo prve tri stavke sa spiska troskova kostati 300 EUR/mesecno: doprinosi po zaposlenom ~150 EUR-a , knjigovodstvo ~50 EUR-a, i (obavezno) isticanje firme ~100 EUR (50-200 zavisno od zone), a za jos neke od troskova tu je link:.


Slazem se. Sa osvrtom da pomenuti troskovi "malo" variraju ali to je to.
Citat:
pctel:
Sto se VISA kartice tice ne samo da ti se nece priznavati kao trosak, vec to po zakonu i ne smes da radis. Naime, firma ne sme da poseduje nikakva devizna sredstva na racunima domacih i stranih banaka, a ako nekim slucajem dodje do istih ne sme da ih potrosi vec mora odmah da ih prebaci u dinare. Evo i primera: Ako firma iz crne gore kupuje npr. kompjutere od firme iz Srbije, i placa preko racuna (u EUR), pomenuta firma iz Srbije ne moze sa tim EUR-ima da plati potrazivanja inostranih dobavljaca komponenata, vec mora prvo da pretvori EUR u DIN, pa onda DIN u EUR i tako placa. Mene to mnogo nervira, ali vec sam se navikao. Kao sto vidis, za poslovanje postoje vrlo jasna pravila koja najcesce nisu najbrza i najjeftinija, ali jedno je sigurno - neces moci da radis kako hoces ili kako si navikao.


Tacno, delimicno. Naravno da trosenje sa visa kartice, ne moze da udje u trosak preduzeca, mislim...apsurd je zar ne.. Moze firma da poseduje devizna sredstva, ali sto se tice uredne i pokrivene instrukcije placnja ovo si pristojno objasnio, naravno uvek postoje "kombinatorike", ali ovo si bas fino objasnio :)
 
Odgovor na temu

[es] :: E-Poslovanje :: Otvaranje male firme koja se bavi softwerom

Strane: 1 2 3 4

[ Pregleda: 27991 | Odgovora: 60 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.