Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Ugradnja Fid sklopke

[es] :: Elektrotehnika :: Ugradnja Fid sklopke

Strane: 1 2

[ Pregleda: 24085 | Odgovora: 27 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

tdjokic
Tomislav Djokic
u penziji
Beograd

Član broj: 6736
Poruke: 8305
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: www.distrowatch.com


+210 Profil

icon Re: Ugradnja Fid sklopke03.12.2011. u 23:48 - pre 151 meseci
Citat:
daduka2: je to ZUDS ili FID sklopka?


Zaštitni uređaj diferencijalne struje (ZUDS ili FID sklopka) je isključivo zaštitni uređaj. To nije uređaj koji štiti od preopterećenja.
Ti pricas kao da citas knjigu. Ja se sa FID sklopkama bavim od 1980 godine i vrlo dobro poznajem to podrucje. Naravno, posto nisam elektrostruke ne poznajem propise i imam ogranicenja u znanju ali za odredjene konkretne situacije sam siguran 100%. Ponavljam i kazem ti - probaj - povezi neki slab potrosac izmedju faze i nekog dela kuce - radijator, metalna ograda, mokar beton, dakle za nesto sto je i za coveka opasno ako dodirne fazu i taj deo koji je u sustini zemlja, i FID ce izbaciti.

FID je stariji naziv, ne znam ni ja na kome jeziku, to je taj uredjaj koji ti nazivas ZUDS a od skoro je sve vise u upotrebi i naziv na engleskom Residual Current Device gde nedostaje jos jedna rec a ona je razlicita u razlicitim zemljama. Sve smo to vec vise puta prezvakavali i ne vredi vise pricati. Ti nabrajas ovde kao da mi nismo sve to prosli, da ne znamo oznake i specifikacije a ja ti vec u nekoliko postova pricam sve to i ti opet "citas knjigu". Zao mi je, ne mogu da se slozim sa tvojom tvrdnjom ali ne mogu vise ni da se ubedjujem sa nekim koji vidi samo svoje stavove.

Ja se vise ne osecam odgovornim za tvdnje izrecene u ovoj temi. Mislim da sam dovoljno napisao i za sve eventualne posledice ne mogu snositi moralnu odgovornost.

Usput, jos i ova tabela: Sensitivity

RCD sensitivity is expressed as the rated residual operating current, noted IΔn. Preferred values have been defined by the IEC, thus making it possible to divide RCDs into three groups according to their IΔn value.

* High sensitivity (HS): 6 – 10 – 30 mA (for direct-contact / life injury protection)
* Medium sensitivity (MS): 100 – 300 – 500 – 1000 mA (for fire protection)
* Low sensitivity (LS): 3 – 10 – 30 A (typically for protection of machine)

Sto ce reci, osetljivost tih uredjaja se krece u rasponu od 6 miliampera pa sve do 30 AMPERA, sto se u nasim diskusijama relativno retko srece. Takodje sam nekada citao u nemackim casopisima da neke drzave priznaju FID kao zastitu od pozara i evo ovde se to takodje navodi za RCD sa srednjom osetljivoscu, one za kuce, od 100 do 1000 mA, lepo pise "za zastitu od pozara".

Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!
 
Odgovor na temu

veselinovic
Jovan Veselinovic
Ist. Sarajevo

Moderator
Član broj: 7761
Poruke: 3881
adsl-63-61.teol.net.



+335 Profil

icon Re: Ugradnja Fid sklopke04.12.2011. u 08:58 - pre 151 meseci
Mnogo zabune u temi.
Pisao sam vec vise puta, ali nije lose ponoviti.
Osnovna mjera zastite od napona dodira je izolovanje ( pricamo o naponima vecim od 50V),
Osnovna zato sto stalno radi.
Dodatna mjera ( zato sto radi samo ponekad, a najcesce nikad kod dobrih uredjaja) je prekidanje struje pri pojavi kvara.
Ako se pretpostavi da je realan proboj izolacije tako da napon dodje na metalno kuciste ( recimo probije grijac u pegli) dovoljno je da se uzemlji ( u TT ili rijetkom TNS sistemu ili nuluje u TNC sistemu). E sad, otpor uzemljenja mora biti takav da struja koja protekne pri kvaru bude dovoljno velika da odreaguje osigurac za manje od 0.4 sekunde. Najcesce je to petostruka vrijednost nazivne struje osiguraca ( pricam o kucnim instalacijama).
Ajmo u ciframa, lakse je pratiti.
Neka je glavni osigurac 25 A.
Petorstruka vrijednsot je cca 125 A.
Nazivni napon 220V.
Omov zakon kaze da otpor treba da bude manji od oko 0.5 Oma.
Problem je sto je tipicno otpor uzemljenja slobodnih objekata ( usamljena kuca nepovezana uzemljenjem za druge objekte) reda 3-10 Oma- naravno u susnom periodu kakav je bio do nedavno to se i uveca.
Ali neka je uzemljenje kuce kvalitetno i neka ima 5 Oma.
Opet omov zakon, struja kvara pri naponu od 220V na 5 Oma iznosi 44A.
Ispadne da nije sigurno da ce u zahtijevanom vremnu iskociti osigurac od 10A, a ne veci.
E tu stupa FID ( meni to zvuci nekako njenmacki) ili ZUDS ( srpski naziv) ili zastitna sklopka diferencijalne struje.
Posto je uobicajno da je dif. struja 30 mA, opet omovim zakonom se dodje da je potreban uzemljivac sa otporom od cca 7kOma da bi FID vidio kvar.
Nebitno je ( sto se tice FID-a) jel tih 7 kOma ( ili manje) napravi oklpo masine sa uzemljenjem ili covjek ili zivotinja.
Kad struja koja ode kroz fazu bude veca od struje kroz nulu za vise od 30 mA pomenuta sklopka ce prekinuti strujni krug.

Dakle, izolovanje OBAVEZNO, uzemljivac OBAVEZAN, FID u TT sistemima skoro OBAVEZNA.
Ne znaci da FID nece proraditi i bez uzemljivaca, ali problem je sto ce bez uzemljivaca FID odreagovati tek posto te struja drmne, a sa uzemljivacem ce odreagovati pri pojavi kvara- dakle nije neophodno da te drmn struja.
A 30 mA zna biti vrlo vrlo opasno, i ako prodje nepovoljnom putanjom kroz tijelo prouzrokovace ozbiljne povrede.
 
Odgovor na temu

djura63

Član broj: 267593
Poruke: 726
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+69 Profil

icon Re: Ugradnja Fid sklopke04.12.2011. u 09:56 - pre 151 meseci
Citat:
FID ( meni to zvuci nekako njemacki) ili ZUDS ( srpski naziv) ili zastitna sklopka diferencijalne struje

Zaštitne naponske sklopke(ZN-sklopke) nem. Fehlerspannungs-Schutzschalter (FU-sklopke).
Zaštitne strujne sklopke koje se, po ugledu na ZN-sklopke takođe, skraćeno zovu ZS-sklopke. Prema nem. Fehlerstrom-Schutzschalter (FI-sklopke)
 
Odgovor na temu

tdjokic
Tomislav Djokic
u penziji
Beograd

Član broj: 6736
Poruke: 8305
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: www.distrowatch.com


+210 Profil

icon Re: Ugradnja Fid sklopke04.12.2011. u 14:32 - pre 151 meseci
"Ne znaci da FID nece proraditi i bez uzemljivaca, ali problem je sto ce bez uzemljivaca FID odreagovati tek posto te struja drmne, a sa uzemljivacem ce odreagovati pri pojavi kvara- dakle nije neophodno da te drmn struja.
A 30 mA zna biti vrlo vrlo opasno, i ako prodje nepovoljnom putanjom kroz tijelo prouzrokovace ozbiljne povrede."

1. Zato su ljudi izmislili FID sa osetljivoscu od 5 i 6 mA ali mi smo jedva poceli da ugradjujemo FID uopste, najpre one od 500 mA a tek u skorije vreme i manje i minimum sto se ovde kod nas moze dobiti je 30 mA.

2. Svaka cast uzemljenju, ali ja pricam o slucajevima koji su uzeti iz zivota i u kojima se dogadjalo da korisnici preseku izolaciju i direktno dodirnu zicu pod naponom, bez ikakve veze sa kucistem uredjaja i bez ikakvih sansi da uzemljenje tu uopste ucestvuje.

Ako nema FID-a, osigurac ne reaguje ispod 16 ampera, onaj ko je dodirnuo zicu gine - moj komsija, mlad covek, bio u braku svega 3 meseca, zatim ona dvojica sto su prenosili kosacicu a ona nije bila iscupana iz struje i slicno. Dzabe uzemljenje kad su ga oni svojom "vestinom" totalno zaobisli. Samo ova tri zivota pa su dovoljna da se FID obavezno ugradjuje.

3. Nase kuce su pune uredjaja koji imaju onu pojacanu izolaciju, ranije se zvalo "dva kvadrata", ne znam kako se sada zove. I tu je uzemljenje vec fabricki izbaceno - prikljucni kablovi imaju samo dve zice, nezavisno da li ga instalacija ima ili nema. Vidjao sam kablove usisivaca koji su bili posteno zarezani na vise mesta, to je ono kad domacica vuce kabl i ne oseca kad se isti zaglavi ispod ormana, zamrzivaca, nekog drugog predmeta i opet moze da se desi da se dodirne zica pod naponom. To jesu retke i ekstremne situacije, ali se desavaju. A prisecam se da je jedna nasa ugledna firma pre mnogo godina uz super - ultra - ekstra elektricne brijace davala kupcima prikljucni kabl sa tako tankom (JEDNOSTRUKOM, NEPOJACANOM) izolacijom da je bilo "opasno" cak i da se gleda a tek da se koristi po raznim tesnim kupatilima!
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!
 
Odgovor na temu

daduka2
nezaposlen
sarajevo

Član broj: 294535
Poruke: 8
31.176.248.*



Profil

icon Re: Ugradnja Fid sklopke05.12.2011. u 05:38 - pre 151 meseci
majstore nemoj se ljutiti.nije mi bila namjera da te uvrijedim.ono jeste jedan clanak,koji sam prenio ovdje,samo da iznesem svoje misljenje.i ja sam elektricar,doduse 10godina saamo.al uvijek postujem starije i majstore a i ljude.sory,
daduka2
 
Odgovor na temu

bojanst
Automatika, održavanje industrijskih
postrojenja
Banja Luka

Član broj: 151310
Poruke: 852
..ppoe.dyn.broadband.blic.net.



+37 Profil

icon Re: Ugradnja Fid sklopke07.12.2011. u 23:08 - pre 151 meseci
Citat:
ovo je sve dzaba bez uzemljenja .moras imati izvedeno uzemljenje da bi fid frauncionisao.p.s.posao zadobrog elektricara.bez uvrede.pozdrav


Bez uvrede, nisi u pravu nikako. Procitaj malo sta pisu @veselinovic i @tdjokic. Ja sam shvatio o cemu oni govore, nadam se da ces i ti.
Shvatio sam kako funckionise ova sklopka koju imam (to mi je za sad dovoljno), kad "ljudi" izmisle neku novu sklopku koja ce npr. znati da govori i koja ce moci da osjeti ljudsku bol i patnju kad pocne drmati struja,
onda cu da pokusam shvatiti kako ona funkcionise itd..

Sve u svemu nisam imao plan filozofirati. Nego, pade mi malo krivo ovo
Citat:
p.s.posao zadobrog elektricara.bez uvrede


Cini mi se kao neka provokacija ako se ne varam :)

P.s- Citav zivot se "vrtim oko struje", da ne nabrajam sad, ne mogu se pohvaliti nekim ogromnim znanjem a ni iskustvom, ali imam onoliko koliko mi je potrebno, ono sto ne znam nikad me nije bila sramota pitati.

Meša Selimović
"Bilo je to jednom, davno, u životu još lepom. Možda mi se činio težak tada, ali kad mislim o njemu sa ovoga mesta, želeo bih da se vrati."
 
Odgovor na temu

daduka2
nezaposlen
sarajevo

Član broj: 294535
Poruke: 8
92.36.223.*



Profil

icon Re: Ugradnja Fid sklopke08.12.2011. u 05:45 - pre 151 meseci
odjebaus
daduka2
 
Odgovor na temu

djura63

Član broj: 267593
Poruke: 726
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+69 Profil

icon Re: Ugradnja Fid sklopke08.12.2011. u 11:25 - pre 151 meseci
Vredjanje?
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektrotehnika :: Ugradnja Fid sklopke

Strane: 1 2

[ Pregleda: 24085 | Odgovora: 27 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.