Nisu ni dekleracije svih napajanja iste. OCZ recimo, uvek navodi onu snagu koju je napajanje sposobno da permanentno isporučuje, a ne peak snagu, koju navodi većina drugih (kako neki vole da kažu, "kung fu") proizvođača. Primera radi, OCZ 500w u peaku može da istera i čitavih 600, tako da nema načina da dođe do opterećenja.
Nalalost, Kevin je u pravu kada je sadašnji Chieftec u pitanju. Deljenje licenca svima koji to traže je vrlo loše, mada se da primetiti da čestita "Made by Chieftec" napajanja i dalje postoje (ja sam skoro kupio dva takva od 360w). Pitanje je jedino da li je to neka stara količina, koja se i danas provlači po tržištu ili još uvek postoje zalihe.
Šta sam ustvari hteo da kažem? - Moje Chieftec napajanje se u nekim, malo ekstremnijim uslovima, ponaša još malo pa ko mali UPS - 'ladno preskače kratke nagle padove napona ili potpune prestanke, kod kojih se čak i TV gasi! To je barem jedan razlog zašto vredi kupovati "firmiranu" robu.
Snaga je, ipak, daleko nebitniji razlog. A sveukupna snaga i nije baš tako egzaktna definicija kapaciteta jednog napajanja. To je ono što je Kevin pominjao. Chieftec 360w na +12 isporučuje jačinu od 18A, a maksimalno opterećenje bi trebalo da se kreće do 218w. Na +3,3 i +5V (28 i 35A) opterećenje je max 230w. Sveukupno maksimalno predviđeno opterećenje iznosi 360w, ali se to ne odnosi na pojedinačne grane. Znači, ne može se opteretiti napajanje sa gomilom diskova (koji vuku 12 i 5V), jer će to prevazići predviđeni limit po naponskoj grani (u ovom slučaju 18A/218w). Zato je BITNIJE pogledati tabelu specifikacija, istaknutu na samom napajanju, koja sasvim lepo prikazuje dozvoljena opterećenja i time se treba rukovoditi pri odabiru napajanja.
Problem je sasvim drukčije prirode - kako ćete znati da li je tabela na BUNG-JU-MING napajanju verodostojna? Lako - kupite bolje napajanje.
Pozdrav