Alter Ego:
Dijagrami komponenti se koriste ako se deli sistem na komponente (delove) i da bi se prikazala njihova povezanost preko interfejsa ili nacin podele u strukture nizeg nivoa.
Dijagram rasporedivanja prikazuje fizicku organizaciju sistema i otkriva koji se delovi programa izvrsavaju na pojedinim delovima racunarskog sistema. Dobri su da prikazu gde se sta nalazi.
izvor: UML ukratko - prevod 3. izdanja
Preko ova dva dijagrama ne moze da se projektuje mreza (imao sam priliku da vidim plan mreze podeljene na dve mreze, samo ne mogu da se setim jesu li te dve mreze povezane putem Interneta ili kao WAN, i gle! plan veze nema sa UML-om), sto znaci raspored radnih stanica, svicera, rutera, prava pristupa niti da se predstavi hadrverska zahtevnost radnih stanica i servera. Pored softvera, k'o sto rekoh, IS cine i mreza, hardver i baza.
Ja u objasnjenju dijagrama komponenti i rasporedjivanja vidim da je u pitanju projektovanje softvera. Drugi navedeni prikazuje kako je rasporedjen softver na hardver, da se tako izrazim, a prvi samo delove softvera pa kupac moze da uzima softver u delovima prema potrebi.
Ono sto mene zanima jeste da li postoji neka firma koja koristi sve UML dijagrame. Ako sam dobro prebrojao ima ih 14.
tosa, zar je moguce da UML za 2 godine nije dovoljno napredovao da se ne moze koristiti za nesto ozbiljnije/modernije?
Žena u krevetu i vino na stolu nikako ne smeju da čekaju. Jer, vino se greje a žena hladi.
-vinolog