Vjerovatno mu treba preview prozor za razne namjene.
Na net-u sam vidio nekoliko komponenti koje služe za to. Meni se nijedna nije svidjela pa sam napravio svoju. Komponenta, koju sam nazvao TPreview (maštovito), ima sve metode kao i TPrinter komponenta i još dodatne osobine kao što su veličine margine, i metodu Preview koja prikazuje preview prozor (kao u Word-u). Nije je bilo lako napraviti ali sada je printanje dječija igra. Bez obzira na vrstu i rezoluciju štampača preko te komponente crtam koristeći dimenzije u 1/100 mm i onda pozivom metode EndDoc printam a pozivom metode Preview prikazujem sadržaj.
18.11.2004. u 20:44
Nemanja Avramović PHP developer, Webinsane Mladenovac, Srbija
Još samo nešto. Komponentu TPrinterEx ne keriraš nego kao i kod TPrinter komponente koristiš već kreiran PrinterEx (to je u stvari funkcija koja vraća TPrinterEx). Kao dodatak uz ovu komponentu imaš i komponentu TTextBox (nju trebaš kreirati) koja olakšava ispisivanje podataka u tabeli. Imaš propertije kojima podešavaš text, pozadinu, linije, prelamanje, skraćivanje teksta, poravnanje, položaj teksta...
Ako mozete da mi pojasnite kako da iskoristim dfm i dcu fajlove sto ste ih poslali posto nisam jos nista slicno radio u vezi toga. Ne znam kako da od tih fajlova napravim *.pas file koji bi trebao ukljuciti u uses
Fajlovi treba da se nalaze u lib direktoriju ili direktoriju gdje se nalazi aplikacija. Bolje je staviti ih u lib direktorij jer će se moći koristiti u svim aplikacijama. U uses listu treba dodati PrintersEx i radit će. Ne treba ti .pas file.