Citat:
Ivan Dimkovic: Pa to bi bila dobra ideja, treba i poslati link na vest da je u Srbiji izdato milion kreditnih kartica "Visa" za 3 godine, sto je drugi po redu rekord u svetu.
Meni se čini da je ta vest prikriva pravu istinu.
Naime, velika većina tih tih kartica su "electron" kartice. Dobro, to samo po sebi i nije loše. No, radi se mahom o karticama koje banke po automatizmu izdaju korisnicima, i koje potom mogu da služe mesto ranijih identifikacionih kartica uz čekove. Od tih milion kartica, dakle, mislim da se svakodnevno ne koristi ni jedna četvrtina.
Meni ne treba bolji dokaz od POS slipa koji dobijem nakon plaćanja Visom u Maksiju: na njemu lepo piše redni broj transakcije ("br. prometa") i na kraju radnog vremena taj broj bude npr. 70-80. To znači da je od, recimo, dve-tri hiljade kupaca toga dana samo njih 70-ak platilo karticom. U kafićima i restoranima često otkrijem da sam prvi koji je tog dana platio karticom.
Drugim rečima, velika velina zaposlenih u ovoj zemlji nema apsolutno nikakvu karticu, a od onih koji je imaju -- velika većina je uopšte ne koristi.