Pogledah pre neki dan ovaj forum i videh ovaj post pa mi
pade na pamet da napisem mali brute forcer za pomenuti slucaj ...
Nakon dan dva kodiranja uspeo sam da postignem zavidan rezultat ... :) ali ne i da resim problem ...
u trenutnoj fazi software uspeva da obavi nekih 1370000 permutacija slova i uporedi dati niz sa
efektivno oko 119000 engleskih reci (neki word list koji sam skinuo sa interneta, stripovao ' karaktere
i eliminisao reci krace od 3 slova)
Ove rezultate sam postigao na X2 4200+ (default clock = 2200), memorija @442 2-3-3-6 ...
Program nije do kraja optimizovan (drzi oba jezgra na oko 97%) - nije najsrecnije implementiran
kod za permutovanje slova, deli se medju tredovima pa stvara male pauze u izvrsavanju tredova za
pretragu po recniku ...
Radjen je u BCB 6.0 pa ako je neko zainteresovan za kod neka baci pm ...
Ali avaj ...
Iako ima mesta za unapredjivanje koda, a to je resavanje ovog stallovanja tread-ova kao i dodavanje
koda koji generise permutacije ne po leksikografskom poretku nego po poretku verovatnoce koja bi
se dobijala nekom metrikom udaljenosti frekvencija u datom uzorku u odnosu na poznate - znaci prvo se probaju
najverovatnije permutacije pa onda ostale po opadajucim verovatnocama, kao i dodavanje nekog koda za
distribuirani brute force, mislim da ovaj pristup nema realnu osnovu za uspeh ...
Ako ne gresim, da bi se isprobale sve kombinacije rasporeda 26 slova na skupu od 20 simbola, cak i sa ovom
brzinom potrebno je negde oko 7 XXX XXX ili kolko vec milijardi godina ... :)))
Koga ne mrzi da racuna formula je sledeca (26!/6!)/(1370000*86400*365) ...
Kada ovih dana uhvatim vremena probacu da osmislim neki "pametniji" algoritam, baziran na rasporedu slova u recniku,
mapiranju potencijalnih pozicija reci iz recnika na ulaznom skupu simbola i pretragu u tom prostoru ...
Ako iznadjem nesto sto bi moglo da dovede do resenja u nekom realnom vremenu, napravicu i distribuiranu verziju pa svako
ko bude zainteresovan da se ova visegodisnja misterija resi, moze da donira procesorsko vreme ...
Mozda sretni "pronalazac resenja" dobije i pivo od StratOS ... :)
P.S. Ako nadjem neko pristojno resenje mozda napisem generalizovan razbijac za substitution encryption gde ce biti potrebno
definisati ulazni niz simbola, dati skup simbola jezika poruke, odgovarajuce verovatnoce i recnik a program ce da odradi ostalo ;)

Re: kako to dekriptovati ?