evo srki me proziva mada sam mislio da preskocim ovo smaranje ali posto ga jako cenim red bi bio da se odazovem :)
sto se tice religije, ako malo pocnes da svrljas po raznim religijskim "udzbenicima", videces da ima prepisivacine koliko volis... naravno, ne sumnjam da su do nekih "saznanja" dolazili i odvojeno bez gledanja u tudju svesku ali mnoge besmislene koincidencije su i vise nego ocigledne...
hint : zasto mi idemo pokojnicima na grob posle 40 dana? zasto dusa po tibetancima luta tj. zivi jos 40 dana posle smrti?
ima puno primera, ne bih da skrecem sa teme...
za pcele si u pravu, iz oplodjenih jajnih celija nastaju zenke, iz neoplodjenih trutovi, ali nemoj da pravis analogiju sa sisarima... postoje i neki drugi sistemi, npr., kod hermafrodita (metilj recimo) nije potrebna druga jedinka za oplodnju a opet se radi o binarnom sistemu...
ljudi poseduju 23 para hromozoma od kojih su 22 identicni i jedan par polnih hromozoma za koje se smatra da su bili identicni ali da je Y hromozom gubio vremenom svoje delove i na kraju postao samo kontrolni mehanizam za ekspresiju gena na X hromozomu koji sadrzi sve potrebne informacije, pa zato zene (XX) mogu da zive bez njega a muskarci (XY) ne... spermic i jajna celija sadrze samo po 23 hromozoma pa je neophodno njihovo spajanje da bi se dobio funkcionalni zigot i dalje jedinka... plus sto se pri spajanju odigrava croosing-over, tj. razmena informacija izmedju tih gena sa majkine i oceve strane jer kad njega ne bi bilo onda bi sva deca istog pola bila indenticna u genetskom i fenotipskom smislu tj. izgledali bi kao klonovi :) ... gubitak i najmanjeg dela jednog hromozoma (iako postoji ceo jedan identican za zamenu) dovodi do fatalnih genetskih poremecaja! npr. mala delecija, cini mi se, 21.-og hromozoma (samo jednog iz para!!!) dovodi do Daunovog sindroma - teskog genetskog poremecaja koji se zavrsava smrcu osobe pre puberteta... kad nedostaje ceo hromozom, jedinka i ne ugleda svetlost dana... e, a zamislite sad onu pricu o onoj iranki koju je oplodila zaba! tom plodu fali citavih 23 ljudskih hromozoma! zato je i nemoguca oplodnja izmedju jedinki razlicitih vrsta a kamoli razvoj takvog ploda... nemojte samo da me pitate za konja i magarca :)
a sto se tice Marije? ko joj veruje nek joj veruje, i kreacionisti imaju svoje "dokaze"...
Veterinarski portal i forum
www.vetportal.info