Mislim da za oba vazi (ali za Delphi nisam siguran). Kada jednom instaliras runtime to ti je za sve programe koji su radjeni u toj verziji programskog jezika. Da, imas VBrun300 (za verziju 3), VBrun400, ...
Za VB.NET nemas runtime vec .NET framework. On je daleko veci (11 MB) ali ne bez potrebe. Takodje, kada se jednom instalira to je to (do nove verzije). Windows 2003 sadrzi u sebi ovaj Framework a da li neki SP za Win XP instalira, ne znam. U svakom slucaju .NET je podrzan od MS-a i tezice se da ga svaki Win ima.
Sad, i Delphi moze da koristi .NET od poslednje verzije (Delphi-ja).
Inace, ja bih ti preporucio VB zbog sintakse koja izgleda prilicno logicno (pogotovo za pocetnika) iako neki kazu da je Basic sintaksa ruzna (ne znam zasto). Da li ces VB6 ili VB.NET zavisi od tebe (preporucujem .NET ako si ozbiljno resio da programiras a 6-icu za sitnije stvari - lakse se uci). Sintaksa je slicna ali su razlike velike.
Mnogo toga sam sabio u nekoliko recenica, nadam se da ces razumeti :).
Edit: Poslednja poruka je poslata dok sam pisao svoju.
.NET Framework je skup klasa koje olaksavaju rad. To je vrsta API-a samo sto je za razliku od Win32 API-ja organizovan u clase a ne funkcije (koje su se jos i tesko koristile). Ovo nije bas precizan odgovor ali je najrazumljiviji pocetniku.
[
Ovu poruku je menjao Shadowed dana 18.07.2004. u 01:35 GMT]