kada se radi sa bazama po licno iskustvu jednaki su oba cak je vb jednostavniji, i mno vise primenjen od strane samog mikrosofta (vb, vb script, vb for applications..).
Kao sto neko gore rece i ASP, dok kad treba da se radi malo ozbiljnije tu treba da dusu ispustis sa vb-om, ja sam trebao da odradim neki posao gde je bilo datoteka, registrija, i dosta stvari vezanih za win api, i kada sam video da u startu nema podrske za sve to, digao sam ruke.
U delfiju imas vec razvijene klase za 99% win apija, i dosta toga je vec odradjeno od strane samog borlanda tako da nemoras da razbijas glavu gde naci neku klasu, dali je praviti sam itd... ms generalno ima lose razvojne alate i podrsku. ovo ti kazem sto iz licnog iskustva sto od ljudi koji su radili u drugim jezicima.
sto se tice runtime, u delfiju ti on u 90% ne treba, zato sto delfi sve ugradi sto mu je potrebno u izvrsni fajl, jedini problem nstaje ako koristis paradox tabele ili BDC, za pristup bazam podataka. Ovo sa BDC je sve redji slucaj jer je lakse napraviti bazu u accessu i koristiti je u delfiju, jer imas manje fajlova, podrsku na skoro svakom racunaru...
vb je sporiji je se interpretira (u vreme dansnjih GHz je skoro nebitno), ali su mu manji exe fajlovi + runtime.
inace vb6 i vb.net su dva sveta, da te ne zavara on vb u nazivu oba, vb.net mnogo vise lici na delphi, isti slucaj je i sa ostalim .net jezicima jer ih je pravio lik sto je pravio delphi.
Moj savet je delphi (zato sto ga volim i subjektivan sam) ili neki net jezik. (ovo ti je bolje) jer je to mikrosoftovo maslo, a sta on naumi to i istera
proc::Athlon 64 AM2 3800+ // mb:: Asus M2N32+ SLI // ram:: 2 GB // graph:: Asus 8800GT512 // disp:: Samsung 971P
hdd1:: WD2500AKS // hdd2:: WD800JB // dvd:: NEC ND3550-A // pow:: Thermaltake TR2 550W // key:: Logitech // mouse:: Logitech