Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

DOS emulacija na Linuxu?

[es] :: Linux :: DOS emulacija na Linuxu?

[ Pregleda: 1560 | Odgovora: 10 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Mario137

Član broj: 23993
*.cmu.carnet.hr

icon DOS emulacija na Linuxu?24.06.2004. u 10:57

Lijep pozdrav...
Zanimalo bi me da li je moguce (i kako) pokretati DOS pod linuxom, na nacin da sve bude funkcionalno, tj. da nije rijec o nekom eksperimentu? To bi mom prijatelju bilo potrebno, buduci da su mu svi programi napisanu u C-u a okruzje im je DOS. Problem je sto tu kao podloga svemu tome stoji windows koji kvari sve :) Sad bi on zelio umjesto windowsa imati linux, a da DOS i njegove aplikacije rade kao i prije. Naime taj windows potreban je za komunikaciju sa serverom, jer valjda DOS nema mrezne mogucnosti. Linux ima odlicne mrezne performanse i stabilnost, samo se pojavljuje taj problem s DOS-om.
Ako neko ima neke sugestije ili natuknice..
Hvala!
24.06.2004. u 10:57 

salec

Član broj: 6527
*.rcub.bg.ac.yu

Jabber: salec@elitesecurity.org

icon Re: DOS emulacija na Linuxu?24.06.2004. u 11:03
DOSEmu:
http://www.dosemu.org/

24.06.2004. u 11:03 

filo
Beograd

Član broj: 8038
195.252.117.*

icon Re: DOS emulacija na Linuxu?24.06.2004. u 13:29
a kako cete iz emuliranog dosa pod linuxom komunicirati sa serverom?
emulira se dos koji ima SAMO ipx/spx protokol i to SAMO u slucaju da imas ipx/spx podrsku u kernelu
a inace - dosemu je ustvari freedos pa ako se vec drndate sa dosom fino skinite i instalirajte samo freedos i vozite te programe, ali je prica za ipx/spx ista
drugim recima - pre nego sto krenete u takve emulacione poduhvate malo se raspitajte i procitajte dokumentaciju
e da
ajde nam objasni sta si hteo reci ovim
Citat:
Problem je sto tu kao podloga svemu tome stoji windows koji kvari sve :)

bem li ga - ako su programi pisani za dos, a windows ispod haube ima dos, ne vidim kako ce to bolje da radi u necemu drugom emuliranom.
i jos jedno - jel taj dos program ima uopste ikakvu podrsku za neki vid mreznog komuniciranja?
e da... a zasto linux? zasto ne probate netbsd jer on ima jos bolje " odlicne mrezne performanse i stabilnost"
24.06.2004. u 13:29 

VRider
Marković Damir
(BGD/SD Karaburma)/Pirot

Član broj: 1510
212.200.53.*

Jabber: damirm | gmail | com

icon Re: DOS emulacija na Linuxu?24.06.2004. u 18:35
Wine emulator moze da pokrece i dos programe. Mislim da je bolje resenje.
24.06.2004. u 18:35 

random
Vladimir Vrzić
Senior Software Engineer, Vast.com
Stari Cerak

Tehnički konsultant
Član broj: 85
*.f.bg.ac.yu

Sajt: www.last.fm/user/vrza

icon Re: DOS emulacija na Linuxu?24.06.2004. u 18:46
Možda se varam, ali meni se čini da je u pitanju DOS aplikacija koja se izvršava na Windows mašini i pristupa fajlovima koji se nalaze na drugoj mašini (npr. aplikacija za knjigovodstvo koja piše u bazu koja je zapravo fajl, ali je taj fajl na fajl serveru). Bez obzira što je DOS aplikacija u pitanju, Windows je taj obezbeđuje da ona pristupa podacima na udaljenoj mašini (koje aplikacija tretira kao da su na lokalnoj particiji, u stvari je u pitanju mapirani mrežni drajv).

Ovo bi se moglo lako postići pod Linux-om korišćenjem DOSEMU ili Wine paketa i Sambe. Pod uslovom da sam dobro shvatio kakav je setup u pitanju, naravno.
int rand(void);

Those who do not understand Unix are condemned to reinvent it, poorly.

Upali lampicu — koristi Jabber!
24.06.2004. u 18:46 

filmil
Filip Miletić
Oce Technologies B.V., inženjer hardvera
Arcen, NL

Član broj: 243
*.ipt.aol.com

Jabber: filmil@jabber.org

icon Re: DOS emulacija na Linuxu?25.06.2004. u 06:59
Ako je program pod DOS-om, onda verovatno za mrežnu komunikaciju koristi neki paketni drajver. Sad, ne znam kako je rešena emulacija toga pod Dosemu-om; samo sam hteo da podsetim da vam windows verovatno neće trebati za DOS program.

f
25.06.2004. u 06:59 

Miroslav Strugarevic
Beograd

Član broj: 5038
*.dial.InfoSky.Net

Sajt: linkedin.com/in/mstrugare..

icon Re: DOS emulacija na Linuxu?25.06.2004. u 15:30
http://dosbox.sourceforge.net
25.06.2004. u 15:30 

Mario137

Član broj: 23993
*.cmu.carnet.hr

icon Re: DOS emulacija na Linuxu?30.06.2004. u 00:53
Citat:
random: Možda se varam, ali meni se čini da je u pitanju DOS aplikacija koja se izvršava na Windows mašini i pristupa fajlovima koji se nalaze na drugoj mašini (npr. aplikacija za knjigovodstvo koja piše u bazu koja je zapravo fajl, ali je taj fajl na fajl serveru). Bez obzira što je DOS aplikacija u pitanju, Windows je taj obezbeđuje da ona pristupa podacima na udaljenoj mašini (koje aplikacija tretira kao da su na lokalnoj particiji, u stvari je u pitanju mapirani mrežni drajv).

Ovo bi se moglo lako postići pod Linux-om korišćenjem DOSEMU ili Wine paketa i Sambe. Pod uslovom da sam dobro shvatio kakav je setup u pitanju, naravno.

Da, dobro si shvatio, tako sam i mislio. Ni ja ne znam bas detalje o tom problemu. Osnovna stvar je da se windows nerijetko smrzne, a potreban je za komunikaciju sa serverom. C programi koji su povezani s DOS-om rade besprijekorno.. I taj prijatelj se u buducnosti zeli rijesiti windowsa, ali ne zeli zasad sve razvijati nanovo, pa je razmisljao o emulaciji DOS-a u Linuxu ili pokretanju Linuxa iz DOS-a, svejedno.
Ja, buduci da se slabo razumijem u win i DOS ne znam da li to sve ima perspektivu da optimalno radi, pa sam mislio da ce netko tu znati.
30.06.2004. u 00:53 

vladab
Vladimir Bašanović
Beograd

Član broj: 9512
*.etf.bg.ac.yu

icon Re: DOS emulacija na Linuxu?30.06.2004. u 10:16
Verovatno glupo pitanje, ali zar ne mogu ti programi da se kompajliraju pod linuxom? Pretpostavljam da postoji source, cim se toliko naglasava da su to C programi.
Seven deadly sins
Seven ways to win
Seven holy paths to hell
And your trip begins

Seven downward slopes
Seven bloodied hopes
Seven are your burning fires,
Seven your desires...
30.06.2004. u 10:16 

Dejan Lozanovic
Dejan Lozanovic
Beograd

Član broj: 691
*.vdial.verat.net

Jabber: null@elitesecurity.org

icon Re: DOS emulacija na Linuxu?30.06.2004. u 15:14
Pa u 90% mogu da kazem da prosto prevodjenje ne bi uspelo jer se druge biblioteke koriste. Pod dosom koliko se secam ljudi su koristili <conio.h> za prikaz na ekranu a pod unixima za to sluzi <curses.h> itd...
"E tako se to radi , kratko ali j.e.b.i.t.a.c.n.o"
Degojs car - http://www.elitesecurity.org/t306994
30.06.2004. u 15:14 

filmil
Filip Miletić
Oce Technologies B.V., inženjer hardvera
Arcen, NL

Član broj: 243
*.et.tudelft.nl

Jabber: filmil@jabber.org

icon Re: DOS emulacija na Linuxu?30.06.2004. u 15:25
Citat:
 Pa u 90% mogu da kazem da prosto prevodjenje ne bi uspelo jer se druge biblioteke koriste. Pod dosom koliko se secam ljudi su koristili conio.h za prikaz na ekranu a pod unixima za to sluzi curses.h itd...
Konkretno za conio.h postoje kvalitetne emulacije; slično je i sa nekim drugim DOS bibliotekama. Moguće je da programi mogu i da se iskompajliraju ponovo.

U svakom slučaju, za pristojnu naknadu bih mogao da probam. ;)

f
30.06.2004. u 15:25 

[es] :: Linux :: DOS emulacija na Linuxu?

[ Pregleda: 1560 | Odgovora: 10 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.