Meduljak, tvoj poznanik lupa gluposti. Access kao is vaki drugi prizvod ima svoje lose i dobre strane. I kao i svaki drugi priozvod, namenjen je oderedjenom segmentu trzuista i odredjenoj grupi problema. koliko ces problema imati u praksi, zavisi od toga koliko poznajes snagu i slabosti prizvoda pa se shodno tome organizujes.
Bazu mozes unistiti i bez nestanka struje, ako postavis sistem an pogresan nacin, sto je veoma lako. Pre nekoliko meseci sam mislim o tome ovde govorio (Dobro: azdvajanje sistema na fajl sa podaciama i aplikaciju, svaki korisnik da ima svoju lokalnu kopiju itd.., Lose: kontra od ovoga - podaci i aplikacija u istom fajlu, fajl stoji na serveru i vise korisnika ga otvara od jednom)
Losa strana accessa je sto ga pravi Microsoft (isto kao i MS SQL) pa ima stavri koje su aljkavo odradjene ali tu nema pomoci. Access nema triggere i stored procedures. Za stored procedures nema veze, to je programski kod. Access podrzava mnogo manje korisnika nego MS SQL ili Oracle. Access nije pogodan back end za web aplikacije, ali moze da posluzi.
Sto se tice nestanka struje i gubitaka podataka, aplikacija pisana u Accessu ima daleko vise sanse da sacuva i taj poslednji podatak, nego recimo VB aplikacija na Access back endu. Zasto - zato sto Access gleda direktno u tabele i podaci se snimaju (Save) automatski i bez intervenciej korisnika. I kako pametno rece Simke, ima i back up svoju ulogu celom poslu.
Spavaj mirno. Access te nece izneveriti ako umes da ga koristis na pravi nacin. Price tog tipa poticu od ljudi koji nikad nisu koristili Access ali imaju potrebu da nesto kazu, pa makar i glupo. Veruj Simketu i meni jer mi zaradjujemo za zivot radeci i u Accesu izmedju ostalog.
:-)
:-)