Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

pomoc php unos samo brojeva u polje

[es] :: PHP :: pomoc php unos samo brojeva u polje

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 19644 | Odgovora: 57 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

sandib
Sandi Budić
Graficki dizajner
Novi Sad

Član broj: 331121
Poruke: 22
*.static.sbb.rs.



Profil

icon pomoc php unos samo brojeva u polje12.10.2016. u 11:27 - pre 14 meseci
Code:
imam gomilu polja gde se unose samo brojvi pocevsi sa maticnim brojem i pibom plus neke ogromne tabele gde su unose samo projevi.
da li mogu da definisem sve inpute sa id="unos_brojeva" sto bi izgledalo npr ovako...

input forma:
Code:

<tr>
    <td>Matični broj:</td>
    <td><input type="text" name="maticni_broj" id="unos_bojeva"/></td>
</tr>


php

Code:

<?php

if (isset($_POST["submit"])) {
$value2 = $_POST["unos_brojeva"];
if(empty($value2)) {
    $msg = '<span class="error"> Please enter a value</span>';
} else if(!is_numeric($value2)) {
    $msg = '<span class="error"> Data entered was not numeric</span>';
} else {
    /* Success */
}
}

?>


probao sam gomilu nekih kombinacija i nista se ne desava.. samo punim bazu..

probao sam $value2 da bude $number onda da "unos_brojeva" bude i "maticni_broj" itd...
 
Odgovor na temu

plus_minus

Član broj: 289459
Poruke: 2044



Profil

icon Re: pomoc php unos samo brojeva u polje12.10.2016. u 13:24 - pre 14 meseci
Za početak ..

Code (html):


<input type="number" min="0" max="999999" step="1">

 


min, max ... step, to je sve proizvoljno..

staviš i value="61019650025" ... proizvoljno..

A posle u php odradiš type_cast u int

Code (php):


$input_type_number_id = ((int) $input_type_number_id);

 


.. npr.

Ili jednostavno spakuješ unos kao string.. baš kao što proveravaš.

možda je bolje da sa ctype_digit umesto is_numeric odradiš proveru, pre nego što uneseš u bazu.

Code (php):


if (!ctype_digit($var_name)) echo 'error';
else { /* ... process further ... */ }

 


Sve u svemu, šta te još zeza (šta sve još može da te zeza..) prilikom unosa u bazu, za to je potrebno možda još informacija, možda još source code primera/detalja ..

Elem, ne zaboravi da ne možeš da imaš više id atributa sa istim nazivom - po stranici.
Bez obzira jel' taj id u sklopu forme ili ne. id naziv MORA da bude unikatan.

Dakle, ne može svaki input type="number" (ili text) da ima id="unos_brojeva" ..
mora da bude id="unos_brojeva_1", id="unos_brojeva_2", id="unos_brojeva_3" ... itd.

[Ovu poruku je menjao plus_minus dana 12.10.2016. u 14:41 GMT+1]
about:networking
 
Odgovor na temu

sandib
Sandi Budić
Graficki dizajner
Novi Sad

Član broj: 331121
Poruke: 22
*.static.sbb.rs.



Profil

icon Re: pomoc php unos samo brojeva u polje12.10.2016. u 13:37 - pre 14 meseci
sad cu da probam.. hvala puno :)
 
Odgovor na temu

sandib
Sandi Budić
Graficki dizajner
Novi Sad

Član broj: 331121
Poruke: 22
*.static.sbb.rs.



Profil

icon Re: pomoc php unos samo brojeva u polje12.10.2016. u 13:49 - pre 14 meseci
ovo je samo isecak neki od formi

Code:
<form action="number_validation.php" action="connect.php" method="post"/>
<table width="521" border="0" align="center">
  <tbody>
        <tr>
          <td width="257">Naziv objekta:</td>
          <td width="254"> <input type="text" name="naziv_objekta" /></td>
        </tr>
        <tr>
          <td>Matični broj:</td>
          <td><input type="text" name="maticni_broj" id="unos_bojeva"/></td>
        </tr>
        <tr>
          <td>PIB</td>
          <td><input type="text" name="pib" /></td>
        </tr>
  </tbody>
</table>
 <tr>
      <th align="center" valign="middle"><input align="middle" name="save" type="submit" formaction="/connect.php" formmethod="POST" value="sacuvaj"  /></th>
    </tr>
</form>


sad pokusavam ono
ako su polja prazna da pise da upise brojeve
ako upise slova da upise brojeve
i naravno da ne upisuje u bazu ako ne prodje tu validaciu.
novi sam sa php-om pa je opsta borba.. 2 dana se patim s tim ni nikako da uspem :D
 
Odgovor na temu

plus_minus

Član broj: 289459
Poruke: 2044



Profil

icon Re: pomoc php unos samo brojeva u polje12.10.2016. u 14:19 - pre 14 meseci
Imaš 2 action atributa u form tagu.
Odluči se koji ćeš. Ili number_validation.php ili connect.php

Zatim ... form tag je odmah nakon toga zatvoren.. self-closed..

... method="post" /> ... i to je verovatno glavni razlog zašto nema vrednosti u bazi ..

Sudeći po svemu: stopiraj taj rad koji radiš, stopiraj rad sa PHP-om i bazama, ovladaj HTML-om prvo.



about:networking
 
Odgovor na temu

sandib
Sandi Budić
Graficki dizajner
Novi Sad

Član broj: 331121
Poruke: 22
*.static.sbb.rs.



Profil

icon Re: pomoc php unos samo brojeva u polje12.10.2016. u 14:27 - pre 14 meseci
za 2 action atributa sam predpostavio da ne moze pa sam ostavio connect jer on sluzi za povezivanje sa bazom i unos.
unos u bazu radi bez problema. samo sto hocu malo da definisem polja. kopirao sam ova tri jer su ona glavna.
moram da ih napravim tako da naziv objekta mora biti unesen, a maticni i pib da budu brojevi i ako nisu ili ako je polje prazno da ne moze da se unese.
 
Odgovor na temu

MilosDj
Milos Djuric
Belgrade

Član broj: 14174
Poruke: 307
*.computerland.rs.



Profil

icon Re: pomoc php unos samo brojeva u polje08.11.2016. u 14:38 - pre 13 meseci
Citat:
sandib:
<td><input type="text" name="maticni_broj" id="unos_bojeva"/></td>
$value2 = $_POST["unos_brojeva"];


Ne moze to sto hoces.
Prvo html id mora biti jedinstven u html strani. Drugo html id nema veze sa php-om i $_POST.
Ako hoces da stilizujes sve inpute sa unos_brojeva, koristis class='unos_brojeva'. I to to je sto se tice html id i class.

Ako zelis da grupises inpute u $_POST moras da koristis name atribut!

<input type="text" name="unos_brojeva[maticni]" class="unos_bojeva"/>
<input type="text" name="unos_brojeva[broj1]" class="unos_bojeva"/>
<input type="text" name="unos_brojeva[broj2]" class="unos_bojeva"/>

Onda ide php:

$unos_brojeva = !empty($_POST['unos_brojeva']) ? $_POST['unos_brojeva'] : array();
$unos_brojeva['maticni'],...
I'm not in this world to live up to your expectations and you're not in this world to live up to mine.
 
Odgovor na temu

sandib
Sandi Budić
Graficki dizajner
Novi Sad

Član broj: 331121
Poruke: 22
*.dynamic.sbb.rs.



Profil

icon Re: pomoc php unos samo brojeva u polje08.11.2016. u 16:55 - pre 13 meseci
resio sam to sto mi je trebalo na ovaj nacin

Code:
    if(empty($_POST['maticni_broj'])) {
            $errorMessage .= "Polje ne može biti prazno";
                } else {
                $maticni_broj = ($_POST["maticni_broj"]);
                if (!preg_match("[0-9]",$maticni_broj)) {
                    $errorMessage = "Dozvoljeni su samo brojevi";
                }
 
Odgovor na temu

Tpojka
Ratio, Logic

Član broj: 60114
Poruke: 152

ICQ: 491318095


Profil

icon Re: pomoc php unos samo brojeva u polje08.11.2016. u 20:37 - pre 13 meseci
Nevjerovatno je na kakav kod su predodredjeni maticni brojevi i PIB-ovi.
Pojesce vam neko podatke iz baze.
Koristite neki FW sa vec dosta ugradjene sigurnosne logike i proucite vise o sigurnosti.
-A Tpojke su Đuro - šta?
-Osnovne jedinice diverzantskih grupa!
 
Odgovor na temu

sandib
Sandi Budić
Graficki dizajner
Novi Sad

Član broj: 331121
Poruke: 22
*.dynamic.sbb.rs.



Profil

icon Re: pomoc php unos samo brojeva u polje08.11.2016. u 20:45 - pre 13 meseci
to je neka forma za unos koju koristi samo jedna osoba, niko nema pristup tome. npr ja to sad imam i niko drugi ne zna da to postoji, mislim ta forma.
to je samo da ta "jedna osoba" slucajno ne ukuca slovo umesto broja.
a ti podaci koje je ta osoba unela idu u bazu pa na neke druge stvari
 
Odgovor na temu

mjanjic
Mladen Janjić
Čačak

Član broj: 187539
Poruke: 222
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: pomoc php unos samo brojeva u polje21.02.2017. u 19:38 - pre 9 meseci
Jeste da je malo "kasno", ali za slučaj da neko bude čitao temu u potrazi za odgovorom.

Cilj nam je da što više stvari vezanih za validaciju prebacimo na stranu korisnika, osim kada se zahtevaju osetljive informacije (šifre i sl.).

U konkretnom slučaju treba koristiti JavaScript i "pattern" atribut, što je za JMBG i PIB trivijalno (JMBG uvek ima 13 cifara od kojih je poslednja kontrolna, PIB za pravna lica ima 9 cifara od kojih je poslednja kontrolna, dok PIB za fizička lica ima 13 cifara i jednak je njihovom JMBG).
Za oba broja postoje formule za izračunavanje kontrolne cifre, pa se može i za to uraditi validacija na strani klijenta.
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.
 
Odgovor na temu

VladaSu

Član broj: 31634
Poruke: 947
*.tippnet.co.rs.



Profil

icon Re: pomoc php unos samo brojeva u polje21.02.2017. u 22:10 - pre 9 meseci
Druze... imas vrlo pogresan cilj. Validacije NE SME da se prebacuje na stranu korisnika vec OBAVEZNO MORA da validacija postoji na PHP strani. Ne sme da se prebacuje vec moze paralelno da postoji.
JS uvek moze da se isjljuci ili prepravi i da u JMBG posalje slova i pri upisu u bazu da to bude 0.
Ciljevi su ovako postavljeni:
1. Potpuna validacija podataka na PHP-strani - bitno za sigurnu proveru podataka
2. Potpuna ili delimicna ili bez validacije na korisnikovoj strani - bitno za korisnikov lepsi dozivljaj

[Ovu poruku je menjao VladaSu dana 14.06.2003. u 11:22 GMT+1]
 
Odgovor na temu

mjanjic
Mladen Janjić
Čačak

Član broj: 187539
Poruke: 222
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: pomoc php unos samo brojeva u polje22.02.2017. u 05:50 - pre 9 meseci
Izvinjavam se na nepreciznosti, imao sam u vidu problem sa početka teme gde strana nije javno dostupna svima, već samo jednoj osobi, pa sam zato i dao link na kome nisam ni gledao šta je sve odrađeno u php-u.
U opštem slučaju svakako mora postojati na strani servera (logovanje, registracija, pretraživanje, itd.) što se i podrazumeva, ali pri razvoju frontend-a se posmatra kao da je većina stvari vezanih za validaciju na strani korisnika i često se tako implementira u prvim verzijama, a tek kad na red dođe bezbednost/sigurnost podataka...
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.
 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 5105

Sajt: pedja.supurovic.net


Profil

icon Re: pomoc php unos samo brojeva u polje22.02.2017. u 08:32 - pre 9 meseci
Baš obrnuto. Kada razvijaš aplikaciju serverski deo razvijaš tako da bude robustan. Validaciju uvek radiš na sloju koji je najbiliži tome što se štiti.

Na primer, ako se radi u upisu u bazu, obavezno baza radi validaciju. Baza mora da obezbedi da ko god da pošalje podatke na upis, validirane ili ne, proveri i dozvoli upis samo podataka koji su ispravni.

Klijentsku validaciju šminkaš tek na kraju. Validacija na klijentu je samo kozmetičke prirode jer to poboljšava "user experience" ali je sa stanovišta sigurnosti, nepotrebna.

 
Odgovor na temu

VladaSu

Član broj: 31634
Poruke: 947
*.tippnet.co.rs.



Profil

icon Re: pomoc php unos samo brojeva u polje22.02.2017. u 08:58 - pre 9 meseci
U PHP-MySQL praksi ne verujem da ces videti da baza radi validaciju npr JMBG broja.
Za to postoje dobri razlozi zasto to niko ne radi.
Skolska baza i baza podataka u praksi se razlikuju.


[Ovu poruku je menjao VladaSu dana 14.06.2003. u 11:22 GMT+1]
 
Odgovor na temu

nkrgovic
Nikola Krgović
Beograd

Član broj: 3534
Poruke: 1921

ICQ: 49345867
Sajt: model-m.blogspot.com


Profil

icon Re: pomoc php unos samo brojeva u polje22.02.2017. u 09:09 - pre 9 meseci
Citat:
VladaSu: U PHP-MySQL praksi ne verujem da ces videti da baza radi validaciju npr JMBG broja.
Za to postoje dobri razlozi zasto to niko ne radi.
Skolska baza i baza podataka u praksi se razlikuju.

Je'l moze spisak tih dobrih razloga? Za JMBG razumem, ali ja uvek volim da vidim i klasicne constraints na tabelama koje se ticu finansija, a i grantove koji ne daju developeru da uopste uradi neke stvari iz aplikacije - tipa, na tabelama koje imaju finansije nemas fizicki ni DELETE, moze samo SELECT,INSERT,UPDATE. Hoces da ga nema - uveki kolonu JeStorno i koristi je za to. Finansije ne smeju da mogu da se brisu....

Tako da, ako moze objasnjenje zasto je lose imati constraints na kljucnim tabelama, VRLO sam rad da ga cujem.
Please do not feed the Trolls!

Profesionalni sport je oksimoron. Profesionalni sportista je, najcesce, samo moron.
 
Odgovor na temu

VladaSu

Član broj: 31634
Poruke: 947
*.tippnet.co.rs.



Profil

icon Re: pomoc php unos samo brojeva u polje22.02.2017. u 10:07 - pre 9 meseci
Govorio sam za JMBG i slicne validacije. Ne pricamo o istim validacijama.
Pricamo o validaciji maticnog broja firme ili gradjanina. Ne verujem da pises u MySQL validaciju da JMBG ima 13 brojeva i da su dva poslednja kontrolna i da na osnovu njih proveravas ispravnost kompletnog JMBG-a.
Konkretno sam rekao da nece videti u MySQL validaciju npr JMBG broja i rekao si da razumes zasto.
Ti pricas o validacijama gde dolazi do raspada podataka, npr izbrises neku fakturu ali ne izbrises stavke fakture. Podaci su se da kazem "raspali" i nisu fakncionalni.
Ako neko unese JMBG za 5 broja to je jednostavno neispravan JMBG ali je baza totalno fukncionalana.

Inace davno sam radio finansije.. stavljao sam da mogu da se brisu pod uslovom da su poslednje.

[Ovu poruku je menjao VladaSu dana 22.02.2017. u 11:27 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao VladaSu dana 14.06.2003. u 11:22 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Informer

Član broj: 115774
Poruke: 1648



Profil

icon Re: pomoc php unos samo brojeva u polje22.02.2017. u 11:00 - pre 9 meseci
Citat:
VladaSu:
U PHP-MySQL praksi ne verujem da ces videti da baza radi validaciju npr JMBG broja.
Za to postoje dobri razlozi zasto to niko ne radi.
Skolska baza i baza podataka u praksi se razlikuju.


Npr?

Kod mene baza radi kompletnu biznis logiku. Front end ni na jednom jedinom mestu ne radi direktno insert/update/delete (mada u principu delete ne radim nigde) vec iskljucivo poziva stored procedure koje, kada zavrse posao, vrate natrag odgovarajuci exit code i onda u zavisnosti od njega front end zna sta da radi.

=I
 
Odgovor na temu

VladaSu

Član broj: 31634
Poruke: 947
*.tippnet.co.rs.



Profil

icon Re: pomoc php unos samo brojeva u polje22.02.2017. u 11:47 - pre 9 meseci
A kakav sajt je u pitanju? Kolike su ti tabele? Koliko upita imas?
[Ovu poruku je menjao VladaSu dana 14.06.2003. u 11:22 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Informer

Član broj: 115774
Poruke: 1648



Profil

icon Re: pomoc php unos samo brojeva u polje22.02.2017. u 12:03 - pre 9 meseci
Sta je to bitno? Ja to radim uvek i svuda. Bez obzira da li ima 20 upita dnevno ili 20 upita u sekundi.
=I
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: pomoc php unos samo brojeva u polje

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 19644 | Odgovora: 57 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.