VRider, nadam se da si veoma mlad, u kom slučaju ti se može oprostiti jer ne znaš šta pričaš.
Ko govori o ubistvu svog deteta, ma koji razlog za to bio, ne sme da ima decu! Ubiti svog potomka je za Darvinovu nagradu više nego ubiti sebe iz gluposti.
Ili si možda ustvari hteo da kažeš: "Vi (drugi) koji imate HIV pozitivnu decu, ubijte ih za opšte dobro, da ne bih ja morao (na robiju)", pa se ugrizao za jezik jer želiš da se prikažeš u boljem svetlu, kao neko ko bi "se žrtvovao"? Jer, ako bi samo ti to učinio (ako bi uopšte, a tvrdim da ne bi, sem ako nisi teški duševni bolesnik ili operisan od osećanja), to ne bi ni za dlaku izmenilo statistiku. Dobro je da čujem ovakve stvari, da znam kakvih sve ljudi ima, da bih bolje pazio na svoju decu!
I šta ako sutradan pošto ti primeniš svoju "ljutu travu na ljutu ranu" bude objavljeno otkriće leka koji HIV stavlja u rang bolesti tipa upale pluća ili kuge (sigurno smrtonosno, ali samo ako se ne leči)? Za najviše dve godine od otkrića bi takav lek mogao da se kupi i ovde. "Nije gotovo dok debela ne otpeva", seti se toga kad si spreman da predaš partiju.
Što se tiče same teme, mislim ovako:
Deca moraju da budu obaveštena da neki njihov drug ili drugarica imaju HIV i naučena da znaju šta mogu slobodno, a šta nipošto da rade. Na primer, nema koškanja i tuče sa njim (zar niste bar jednom u školi dali ili primili udarac šakom u zube?), ako mu pođe krv na nos, ne dirati ništa krvavo golim rukama. Naravno da "krvno bratimljenje", popularno u dečijoj literaturi prošlih vekova (Tom Sojer, na primer), ne dolazi u obzir.
I samo dete koje je zaraženo mora da zna svoje obaveze i ne sme da zloupotrebi svoju izuzetost ni na koji način (na primer da kinji druge znajući da mu ne smeju ništa), inače bi to morao da bude opravdan razlog da ga udalje iz škole, ako ga ni njegovi roditelji ne urazume, bez obzira na sve. Ako mi ostali pristajemo da delimo taj mali rizik, ne moramo da pristanemo po svaku cenu, "iz razloga humanosti", na povećanje tog rizika.
A ako bih procenio da moje dete koje ide sa HIV pozitivnim detetom u razred ne razume ta uputstva ili se to dete ponaša problematično i rizično, ne bih oklevao da promenim razred ili školu.
BTW, sve važi i ako zamenimo "HIV" sa "Hepatitis B ili C".