Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Koliko je MySQL baza free ?

[es] :: MySQL :: Koliko je MySQL baza free ?

Strane: 1 2 3 4 5 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 123343 | Odgovora: 112 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

cesare
Misko Petrovic

Član broj: 55805
Poruke: 196
82.117.197.*



Profil

icon Koliko je MySQL baza free ?06.09.2012. u 08:22 - pre 1663 dana i 22h
Pozdrav svima !!!

Pravim aplikaciju u C# koja treba da koristi podatke iz neke baze. Pošto tu aplikaciju radim za firmu, znači koristiće je u poslovne svrhe, interesuje me kako stoje stvari sa instalacijom MySQL Community Servera u tu svrhu. Na sajtu piše da je besplatan, ali nisam uspeo da pronađem informacije o tome da li to znači da mogu da je instaliram u toj firmi i da moja aplikacija radi sa tom bazom. Postoje li neka ograničenja u njegovom korišćenju u poslovne svrhe ili ne ?

Unapred hvala ...
 
Odgovor na temu

nkrgovic
Nikola Krgović
Beograd

Član broj: 3534
Poruke: 1870

ICQ: 49345867
Sajt: model-m.blogspot.com


Profil

icon Re: Koliko je MySQL baza free ?06.09.2012. u 10:22 - pre 1663 dana i 20h
Ne. Mozes slobodno da je koristis u sve svrhe koje god pozelis, poslovne, privatne ili neke trece. Da, to ukljucuje i primene za novac, poslovne primene i sve slicno.
Please do not feed the Trolls!

Profesionalni sport je oksimoron. Profesionalni sportista je, najcesce, samo moron.
 
Odgovor na temu

tarla
Marinko Tarlać

Član broj: 15527
Poruke: 1648



Profil

icon Re: Koliko je MySQL baza free ?06.09.2012. u 10:25 - pre 1663 dana i 20h
Mislim da jedino ne smiješ uzeti source kod ili dio koda, zalijepiti ga u svoju aplikaciju i sve to prodavati kao "All in One" rješenje tako da se ne zna da koristiš MySQL.


Tu ti treba komercijalna licenca kao što plaćaju ove veće glavešine...
Kako se koristi Google
Ne pružam podršku preko privatnih poruka !!!

 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Član broj: 999
Poruke: 3765

Sajt: blog.goranrakic.com


Profil

icon Re: Koliko je MySQL baza free ?06.09.2012. u 10:47 - pre 1663 dana i 20h
Glavno pitanje ovde je kako se povezuješ na MySQL iz C#?
http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice, prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

mulaz
Ljubljana

Član broj: 47602
Poruke: 2239
212.235.185.*

Jabber: mulaz@elitesecurity.org
Sajt: www.mulaz.org


Profil

icon Re: Koliko je MySQL baza free ?06.09.2012. u 10:48 - pre 1663 dana i 20h
Citat:
tarla: Mislim da jedino ne smiješ uzeti source kod ili dio koda, zalijepiti ga u svoju aplikaciju i sve to prodavati kao "All in One" rješenje tako da se ne zna da koristiš MySQL.


Tu ti treba komercijalna licenca kao što plaćaju ove veće glavešine...


Mozes i to za dzabe, ali mora i tvoj kod da bude pod GPL licencom (sto i nije neki problem ako pravis custom resenje za jednu firmu, posto si onda samo njima duzan da das kod).
Bolje ispasti glup nego iz aviona
http://www.mulaz.org/
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 14082
95.180.61.*

Sajt: mysql.rs


Profil

icon Re: Koliko je MySQL baza free ?06.09.2012. u 12:23 - pre 1663 dana i 18h
MySQL ima dual licence, ti biras oces jednu ili drugu varijantu

1. GPL
2. Proprietary software

1. - ovo je isto za sve GPL sisteme
GPL varijanta je skroz dzabe ali imas limite (mozes npr interno da je koristis kako god hoces sa cim god hoces, ali ako npr prodajes app koji koristi mysql, taj app takodje mora bude GPL, dakle ako ti neko kaze - daj source, mora das source)

2. - ovo platis i pri placanju sta se dogovoris i kakav ugovor potpises to ti je, ima tu brdo kombinacija (embedded, oem, vaki, naki...)



 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Član broj: 999
Poruke: 3765

Sajt: blog.goranrakic.com


Profil

icon Re: Koliko je MySQL baza free ?06.09.2012. u 13:04 - pre 1663 dana i 18h
Citat:
dakle ako ti neko kaze - daj source, mora das source


Bogdane, ovo je neozbiljno.

Svoj kod moraš da licenciraš pod GPL kompatibilnom licencom samo pod uslovom ako distribuiraš binarnu verziju svog programa i u toj binarnoj verziji programa kod iz MySQL-a pod GPL licencom ili nekog konektora koji je pod GPL linkuješ sa svojim kodom.

Ako ne distribuiraš binarnu verziju svog programa već sve radi po SaaS modelu, ne moraš da licenciraš svoj kod pod GPL (samim tim ni da ga bilo kome daješ). Takvo ograničenje uvodi tek AGPL, a MySQL nije pod tom licencom.

Ako koristiš MySQL server kao samostalan softver i pristupaš mu kroz CLI interfejs, ili imaš odgovarajuću licencu za konektor koji uključuješ u svoj kod, sve je čisto i ne moraš nikome da daješ kod u bilo kom slučaju. Instalacioni paket je takođe pod GPL, pa njega u ovom slučaju ne smeš da menjaš. Najbolje da ukažeš korisniku da sam preuzme MySQL Community Server instalaciju kako bi bio siguran da ne kršiš pravo na ime i žig.

Zato je ključno pitanje, kako se povezuješ na MySQL iz C#. Bez te informacije, ne može se dati odgovor.
http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice, prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

cesare
Misko Petrovic

Član broj: 55805
Poruke: 196
82.117.197.*



Profil

icon Re: Koliko je MySQL baza free ?06.09.2012. u 13:49 - pre 1663 dana i 17h
Program se pravi u C# .NET. Na MySQL bazu bi se povezivao putem MySQL konektora za .NET, koji je koliko sam video takođe besplatan za download i korišćenje. Firma bi sama skinula besplatnu verziju MySQL-a i tog konektora. Ja to ne naplaćujem. Naplaćujem samo svoj C# program i strukturu same baze (tabele i polja u tabelama).

Pozdrav...
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 14082
95.180.61.*

Sajt: mysql.rs


Profil

icon Re: Koliko je MySQL baza free ?06.09.2012. u 13:57 - pre 1663 dana i 17h
Citat:
Goran Rakić: Bogdane, ovo je neozbiljno.

Svoj kod moraš da licenciraš pod GPL kompatibilnom licencom samo pod uslovom ako distribuiraš binarnu verziju svog programa i u toj binarnoj verziji programa kod iz MySQL-a pod GPL licencom ili nekog konektora koji je pod GPL linkuješ sa svojim kodom.


ne mozes da se zakacis na mysql koristeci bsd konektor tako da
- ili ce platis licencu
- ili ce budes GPL

nema trece


Citat:
Goran Rakić
Ako ne distribuiraš binarnu verziju svog programa već sve radi po SaaS modelu, ne moraš da licenciraš svoj kod pod GPL (samim tim ni da ga bilo kome daješ). Takvo ograničenje uvodi tek AGPL, a MySQL nije pod tom licencom.


SaaS znaci da NE PRODAJES SVOJU APLIKACIJU vec prodajes USLUGU KORISTENJA SVOJE APLIKACIJE. Sto se MySQL-a tice, radi to kako oces, ne mora das source nikome.

E sad, obzirom da lagano (na zalost, crko dabogda ko je to pokrenuo) sve vise i vise aplikacija prelazi na SaaS model (iliti popularno "u cloud" crko dabogda ko proturi taj termin) pitanje sta ce biti sa mysql GPL licencom i dal ce mozda doticna otici korak dalje (AGPL ili nesto trece - kao potpuni vlasnik koda oracle moze da promeni licencu u bilo kom trenutku), mada ja licno mislim da se to nikad nece desiti i da ce oracle nastaviti da pravi diferencijaciju sa value added servisima i feature-ima

Citat:
Goran Rakić
Ako koristiš MySQL server kao samostalan softver i pristupaš mu kroz CLI interfejs, ili imaš odgovarajuću licencu za konektor koji uključuješ u svoj kod, sve je čisto i ne moraš nikome da daješ kod u bilo kom slučaju. Instalacioni paket je takođe pod GPL, pa njega u ovom slučaju ne smeš da menjaš. Najbolje da ukažeš korisniku da sam preuzme MySQL Community Server instalaciju kako bi bio siguran da ne kršiš pravo na ime i žig.

Zato je ključno pitanje, kako se povezuješ na MySQL iz C#. Bez te informacije, ne može se dati odgovor.


ATTM ne postoji konektor koji nije "nas" a da radi. Tu postoji problem, da bi napisao svoj konektor moras da ga baziras na nasem kodu, kako si taj kod uzeo kao GPL tvoj kod je takodje GPL tako da je svaki izvedeni mysql konektor ili GPL ili mora platis licencu (ili direktno nama, ili posredno nama kroz provajdera komercijalnog konektora). Za VS/.NOT postoji nekoliko komercijalnih konektora za mysql koji rade lepo (imaju one ado zaje* etc etc, rade nativno u microsnot alatima..) ali kostaju, dobar procenat para koje ti platis kada kupis taj konektor oni placaju nama.... tako da je jedini teoretski nacin da koristis mysql i da se ogradis da nisi GPL je da se bodes na njega preko ODBC-a i da kazes klijentu nesto tipa "moja app trazi odbc a ti si instaliraj od odbc->mysql kako znas i umes", ali ko je koristio odbc zna kakvo je to mucenje...

Ako oces da valjas svoj app sa bazom, ima jednostavnijih (BSD) resenja (poput pgsql-a). Sto rece kolega mulaz, ti kao malo preduzece svejedno ne mozes da garantujes ozbiljnom klijentu da ces da postojis narednih 100 godina koliko on zeli da ima support za svoj app tako da to resavas tako sto klijentu direktno isporucis source. Obzirom da ga on koristi za sebe tu je prica zavrsena, a ti bi taj source morao da isporucis svejedno. Za SaaS nemas problem ... tako da jedini problem koji imas je ako valjas program za knjigovodstvo koji koristi mysql ... u tom slucaju mnogo je bolje resenje preci na neki rdbms sa BSD licencom nego igrati igranku oko MySQL-a bez obzira koliko je mysql bolji rdbms :D :D :D :D (evo sad ce flame :D misko budi spreman da brises :D :D :D) od svih BSD licenciranih rbms-a
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 14082
95.180.61.*

Sajt: mysql.rs


Profil

icon Re: Koliko je MySQL baza free ?06.09.2012. u 14:03 - pre 1663 dana i 17h
Citat:
cesare:
Program se pravi u C# .NET. Na MySQL bazu bi se povezivao putem MySQL konektora za .NET, koji je koliko sam video takođe besplatan za download i korišćenje. Firma bi sama skinula besplatnu verziju MySQL-a i tog konektora. Ja to ne naplaćujem. Naplaćujem samo svoj C# program i strukturu same baze (tabele i polja u tabelama).

Pozdrav...


nebitno je ko ce downloadovati taj konektor. On je gpl, koristi se u tvojoj aplikaciji, tvoja aplikacija ne moze da radi bez njega, on se linkuje sa njom, tj u .not varijanti ucitava se u isti virtual machine, te time tvoj kod mora da bude ili GPL ili si prekrsio licencu.

Iscitaj malo GPL. Pisci GPL-a su imali za cilj da na sve moguce nacine sprece da ti mozes da koristis bilo sta GPL a da tvoj sors nije otvoren. Sta je cim, ako ti krenes da valjas tvoj app niko tebe nece cimati, ali si u breach-u. Onda recimo srpskom/hrvatskom/bosanskom/makedonskom ili gde vec valjas svoj app, oracle office-u zafale pare, ili nekom njihovom cinovniku zatreba da se pokaze kako je on vredan i radan, on te nalovi i puti tonu advokata na tebe, on dobio tap tap po ramenu a ti ostanes bez koze sa ledja.. mozda se ne desi nikad, mozda posle 2 nedelje od prve prodate kopije .. os rizikujes? Da ne spominjem da prva kopija koja padne u ruke nekome ko je GPL zealot (a ima ih svuda u ogromnim kolicinama) taj ce te prijaviti oraklu isti dan, tako da onaj cinovnik ne treba da te "Trazi", samo treba da mu zatreba da ga neko potapse...
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 14082
95.180.61.*

Sajt: mysql.rs


Profil

icon Re: Koliko je MySQL baza free ?06.09.2012. u 14:11 - pre 1663 dana i 17h
Citat:
Koliko je MySQL baza free ?


Isto onoliko koliko je free i tvoj program!


bitni linkovi
http://www.mysql.com/about/legal/licensing/foss-exception/
http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html


 
Odgovor na temu

dejanet
Beograd

Član broj: 19240
Poruke: 712
*.dynamic.sbb.rs.



Profil

icon Re: Koliko je MySQL baza free ?06.09.2012. u 14:51 - pre 1663 dana i 16h
Citat:
nebitno je ko ce downloadovati taj konektor. On je gpl, koristi se u tvojoj aplikaciji, tvoja aplikacija ne moze da radi bez njega, on se linkuje sa njom, tj u .not varijanti ucitava se u isti virtual machine, te time tvoj kod mora da bude ili GPL ili si prekrsio licencu.

Da connector-i (ole db, jdbc, odbc ...) su problem. Prakticno jedini nacin da se ne plati, jeste da ce konektor napise od pocetka u sklopu aplikacije(sto je naravno skuplje nego da se plati).

U svakom slucaju mozes da chekiras PostgreSQL.
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 14082
95.180.61.*

Sajt: mysql.rs


Profil

icon Re: Koliko je MySQL baza free ?06.09.2012. u 15:24 - pre 1663 dana i 15h
pa da ali tu ima problem sto ne moze da napise konektor bez da koristi postojeci kod, jedino da se uvati za staklenu kuglu i da pogadja kako radi protokol uz malo snifovanja mreze .. i opet ne moze da dokaze da ga je pravio bez da koristi postojeci kod ...
 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Član broj: 999
Poruke: 3765

Sajt: blog.goranrakic.com


Profil

icon Re: Koliko je MySQL baza free ?06.09.2012. u 17:04 - pre 1663 dana i 14h
Hvala na dopunama.
http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice, prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

Tyler Durden
Tyler Durden
Beograd

Član broj: 4312
Poruke: 3379
*.adsl.verat.net.



Profil

icon Re: Koliko je MySQL baza free ?06.09.2012. u 17:48 - pre 1663 dana i 13h
jel moze malo detaljnije objasnjenje sta je konektor, i zasto je tako problematicno napisati svoj konektor?
Beneath civilization's fragile crust, cold chaos churns...
 
Odgovor na temu

farmaceut
Apoteka
Banja Luka

Član broj: 182739
Poruke: 55
79.143.161.*



Profil

icon Re: Koliko je MySQL baza free ?06.09.2012. u 18:35 - pre 1663 dana i 12h
Dakle, ako klijentu isporucim web-aplikaciju pisanu u nekom skriptnom jeziku (u mom slucaju CFML) i koju necu "kompajlirati", tako da klijent u dobija source kod, a klijent sam obezbjedi MySql/javu/jdbc, ne moram da brinem?

Drugo pitanje:
Ako klijenta nagovorim da se isprsi za tih 5K$/y i uzme licencu za MySQL zbog podrske i sl, a klijent inace ima master + 2slave + test server setup, kako ce se podrska odnositi prema klijentu ? Pretpostavljam da mi nece dati podrsku za replikaciju i sl., ali za sve sto se tice "single" setupa - necu imati nekih restrikcija i problema?

Poz.
 
Odgovor na temu

Tyler Durden
Tyler Durden
Beograd

Član broj: 4312
Poruke: 3379
*.adsl.verat.net.



Profil

icon Re: Koliko je MySQL baza free ?06.09.2012. u 19:24 - pre 1663 dana i 11h
dace ti podrsku za sve
Beneath civilization's fragile crust, cold chaos churns...
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 14082
95.180.61.*

Sajt: mysql.rs


Profil

icon Re: Koliko je MySQL baza free ?06.09.2012. u 21:21 - pre 1663 dana i 9h
Citat:
farmaceut:
Dakle, ako klijentu isporucim web-aplikaciju pisanu u nekom skriptnom jeziku (u mom slucaju CFML) i koju necu "kompajlirati", tako da klijent u dobija source kod, a klijent sam obezbjedi MySql/javu/jdbc, ne moram da brinem?


Ako ti klijentu isporucujes sors kod kompajliro ili ne potpuno je nebitno, ti nemas problem. Sad, klijent moze da ima problem, ako oni to sad koriste interno i valjaju kao SaaS nema problema ali ako oni sad hoce to da prodaju (a nece da daju sors) onda mogu da budu u krsenju licence

Citat:
farmaceut:
Ako klijenta nagovorim da se isprsi za tih 5K$/y i uzme licencu za MySQL zbog podrske i sl, a klijent inace ima master + 2slave + test server setup, kako ce se podrska odnositi prema klijentu ? Pretpostavljam da mi nece dati podrsku za replikaciju i sl., ali za sve sto se tice "single" setupa - necu imati nekih restrikcija i problema?


E sad, vidi, imas VEEEEEEEEEELIKI problem ovde ... ko ti je rekao da je licenca 5k/y. 5k/y je enterprise subscription.

licenca i podrska NISU ISTO!! cak stavise NEMAJU VEZE JEDNO SA DRUGIM!!

1. podrska je podrska, to sto imas subscription ce ti dati
- podrsku
- added value dodatke (mem, meb, tread pool, ...)
- komercijalni binary (komercijalni binary nema mnogo veze sa licencama)

Ali ni po cemu ne dobijas nikakvo pravo da bilo sta prodajes, to dakle NIJE LICENCA!!!

2. licence postoje razne (nemoj da me drzis ovde za rec, za detalje kontaktiras sales mysql-a i oni ti sve kazu na tenane, ovo su generalno opsta mesta)
- OEM (oem licencu npr imaju npr Ericsson, Alcatel..) sa ovom licencom ti uz svoj program mozes da instaliras mysql server i da ga koristis. MySQL je intergralni deo tvog sistema koji ugradjujes i tvoj klijent uopste ne mora da zna da ima mysql instaliran. Tvoj klijent koji kupi nesto od tebe sa nama nema NISTA. Nema podrsku, garanciju, NISTA, ako nas okrene tvoj klijent mi cemo da mu kazemo da nemamo pojma o cemu prica - TI dajes podrsku tvom klijentu posto je on kupio tvoju aplikaciju, nije kupio mysql koji je samo delic tvoje aplikacije. OEM licenca je obicno skupa (40k pa na gore) ali mislim da nema nikakve limite no za to mora se kontaktirat sales
- EMBEDDED licencu (ove licence npr ima Adobe), sa ovom licencom ti ugradjujes mysql u sam binary svoje aplikacije. Ti kada startujes fotosop on startuje mysql server unutar sebe i prica sql sa njim ali ti to ne vidis, to je unutar samog photoshop.exe procesa. Takodje tvoj klijent kome si ti zavalio tvoj app ni ne zna da ima mysql tako da nema sta nas koji klinac da zove "zasto mu ne radi fotosop" :D. Ove licence se prodaju u raznim paketima, ima "djuture" ima "po prodatoj kopiji", kao i za sve ostale kontaktiras sales pa dobijes detalje
- Clasicna licenca - ovde sada ima raznih kombinacija, ti kupis za klijenta pa mu das mysql sa svojim sistemom, ti si klijent pa kupis etc etc ... tu ima milion kombinacija, nesto je legalno nesto nije, negde mora negde ne mora etc etc ... ovo je najcesca arena za licenciranje i tu se za svaki odredjeni scenario pravi zaseban dil - obavezno kontaktiranje sales-a. Ovde je korisnik mysql-a vrlo upoznat sa tim da koristi mysql i u 90% slucajeva se ovde napravi ugovor da se uz support subscription dobija licenca za koristenje ...

Sve u svemu - bez kontaktiranja sales-a nema "ciste situacije" kao sto postoji kod klasicnih "per seat" i "per cpu core" resenja za koristenje.


U 90% slucajeva tebi ne treba nista zato sto 90% slucajeva pokriva
1. ti pravis sistem za "jednog i samo jednog klijenta" (znaci ne pravis svoj sistem za problem X koji ces da valjas, vec custom resenje za busplus)
2. to resenje prelazi u vlasnistvo klijenta i on ga koristi za svoje potrebe (ne preprodaje ga)
3. ti to resenje isporucis tako sto pustis sistem u pogon (instaliras, istestiras...) i onda das klijentu sors (cak i ne moras, ali realno ako trazi... no za custom resenje se kod uvek isporucuje, gpl je ovde nebitan)

sve cisto sto se mysql-a tice. Ako ti treba podrska, ili klijentu kasnije kupis subscription, ne moras ako neces .. licence tu ne postoje ...

e sada, narednih 5% slucajeva OEM. Razlika je u sledecem

1. nije za jednog klijenta vec si napravio univerzalni sistem za naplatu karata i oces da ga valjnes i u novom sadu, nisu, kragujevcu, zrenjaninu (van juge neces sigurno posto van juge ne zive budale kojima mozes da uvaljas tako los sistem)
2. ovaj put ti ostajes vlasnik software-a a klijent ima samo binary, ti prodajes taj sistem na nekoliko mesta. Ovde postaje zackoljica. Ti mozes da prodajes taj tvoj sistem kome oces ALI, ako koristis GPL mysql tvoj sistem je automatski GPL (svi delovi koji koriste mysql) te sada ako ti klijent trazi sors moras da mu ga das (iako ti ne bi), ako neces da das sors mora imas licencu od mysql-a da prodas to. Generalno je to OEM licenca (ali moze da se pravi drugi dil sa mysql-om zavisno od detalja)

ostalih 5% je papazjanija gde ima svega i svacega

E sad, veliki "problem" je to sto mysql ab nikada nikoga nije tuzio, sun microsystems nikada nikoga nije tuzio i razne kombinacije za koje sam i ja licno mislio da su legalne i gomila koje su jasne da su nelegalne su "prolazile" iz tog razloga. Za mnoge se prihvatila cinjenica da su "legalne" iako to nisu. Pre godinu dana je oracle postao vlasnik mysql-a, oracle tuzi svakog koga misli da moze da tuzi za sve zasta misli da ima smisla da tuze (a i za neke stvari koje i nemaju bas smisla) tako da to sto je nekad "radilo" vise nije tako sigurna stvar posto za razliku od mysql ab i sun microsystems-a kojima je reputacija i dobro zezanje bilo bitnije od para .... mislim da je sve jasno ..

Evo ga sada jedno kratko uputstvo za mysql i licenciranje

1. ako koristis mysql samo lokalno za svoje potrebe - licenciranje te ne zanima (mozes da uzmes support da si ubrzas razvoj i ustedis vreme)
2. ako koristis mysql za svoj app koji je open source (nebitno koja licenca, bitno da je sors dostupan) i naplacujes stagod, licenciranje te ne zanima (mozes da uzmes support ako oces da si ubrzas, ustedis..)
3. u svim ostalim kombinacijama ti imas app koji nije open source i nije samo za tvoje potrebe -> kontaktiraj sales, sigurno mora nesto da tispla

i najbitnije pravilo - if in doubt - ask sales, not forums
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 14082
95.180.61.*

Sajt: mysql.rs


Profil

icon Re: Koliko je MySQL baza free ?06.09.2012. u 21:26 - pre 1663 dana i 9h
Citat:
Tyler Durden:
jel moze malo detaljnije objasnjenje sta je konektor, i zasto je tako problematicno napisati svoj konektor?


konektor je biblioteka kojom pricas sa mysql-om

connector/net je .net biblioteka koja ti daje mysql_* funkcije, za php imas 2-3 razlicita konektora, za javu imas connector/jdbc (jar fajl), za C imas C API ..

sta je fora ti da bi uradio nesto sa mysql-om iz svoje aplikacije mora odradis mysql_connect(), mysql_query()... te funkcije se nalaze u konektoru a taj konektor se ili linkuje u tvoju aplikaciju ili se dinamicki ucitava u tvoju aplikaciju te ako je taj konktor GPL to automatski znaci -> tvoja app je GPL jerbo je to limit GPL licence (ako linkujes gpl lib - ceo projekat je gpl)

da bi to izbegao, ti treba da napises svoj mysql_connect i svoj mysql_query u jeziku koji koristis ali tako da ne koristis sors koji je gpl nego da ga pises ispocetka. Zasto je to tesko, razmisli :)
 
Odgovor na temu

farmaceut
Apoteka
Banja Luka

Član broj: 182739
Poruke: 55
79.143.161.*



Profil

icon Re: Koliko je MySQL baza free ?09.09.2012. u 21:19 - pre 1660 dana i 10h
Evo vec 2 dana u slobodno vrijeme pomalo istrazujem po gnu.org i sl....

Posto nisam advokat ali neko moje tumacenje, ako uz aplikaciju navedem da se uz aplikaciju za data storage koristi bilo koji RDBMS kompatibilan sa SQL-92 standardom, te da klijent sam obezbjedjuje RDBMS i adekvatan "jar" za JDBC konektor za rdbms koji sam izabere, ja bi trebao bi biti "cist" pred bogom (i) oracle-om?

A klijent je sad taj koji, ako hoce da za storage koristi MySQL, treba da ga skine zajedno sa JDBC konektorom, instalira i koristi za svoje potrebe, ili ako hoce m$sql, pgsql nesto trece, te brine o svemu ovome..... grijesim li negdje? Da li je onda klijent u go***ma ako sad skine JDBC i MySQL, samo za svoje vlastite potrebe cuvanja podataka?

Mozda sam malo doasad, ali citajuci sve one pravne "cake", lako se izgubiti...

Pozdrav svima, posebno Bogdanu!
 
Odgovor na temu

[es] :: MySQL :: Koliko je MySQL baza free ?

Strane: 1 2 3 4 5 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 123343 | Odgovora: 112 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.