Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

instaliranje paketa pod Linuxom

[es] :: Linux :: instaliranje paketa pod Linuxom

[ Pregleda: 1035 | Odgovora: 4 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Hum@X
Mate Kate
Dalmacija

Član broj: 21410
*.sjc.marketscore.com

Sajt: e pa jebiga nemogu sve od..

icon instaliranje paketa pod Linuxom 01.03.2004. u 18:51

Mene bi interesiralo kako taj sistem sa paketima funkcionira , koliko sam ja to svatio da mogu samo koristiti se paketima koji se nudu i za moju (buducu distribuciju) suse linux .
Ali sta ako se meni prohtje zelja za drugim programima koje nema za suse ?
Dosad sam mislio da je Linux=Linux i da svaki RPM se more staviti na bilo koji Unix bazirajuci sistem ali ocigledno da se varam !?

pozdrav.
open your mind
01.03.2004. u 18:51 

Dejan Lozanovic
Dejan Lozanovic
Beograd

Član broj: 691
*.vdial.verat.net

Jabber: null@elitesecurity.org

icon Re: instaliranje paketa pod Linuxom 01.03.2004. u 19:33
pa linux=linux i tu si u pravu medjutim problem je sto ljudi kada kazu linux misle na samo jezgro i na sve ostale pakete koji dolaze. Gledano po pitanju jezgra linux je linux. Ali ono sto obicno nije kompatibilno tj ako taj program zahteva i neku pratecu biblioteku da bi radio. Onda ako imas distribuciju koja ima stariju verziju te biblioteke onda nastaju problemi jer treba updateovati i tu biblioteku. Pa obicno program koristi vise razlicitih bilioteka, pa i neke od tih biblioteka koriste druge biblioteke i tako se siri krug. Mada sa druge strane RPM nije jedini sistem paketa mada je najrasprostranjeniji, pored njega imas i tgz koji je na slackveru i deb koji je na debianu. S obzirom na veliki broj razlicitih verzija biblioteka kada se sve to kombinuje suma sa RPM-ovima i nije bash najbolja stvar tako da je najcesce i najbolje skinuti source i iskompajlirati ga. Em ces dobiti najbolje rezultate, em si siguran da ce ti raditi dobro tj neces imati problema sa medjuzavisnostima.
"E tako se to radi , kratko ali j.e.b.i.t.a.c.n.o"
Degojs car - http://www.elitesecurity.org/t306994
01.03.2004. u 19:33 

Hum@X
Mate Kate
Dalmacija

Član broj: 21410
*.sjc.marketscore.com

Sajt: e pa jebiga nemogu sve od..

icon Re: instaliranje paketa pod Linuxom 01.03.2004. u 20:53
Samo sta je veliki problem za pocetnika koji prelazi na Linux kompilirati source code .
Sta se tice toga source code#a i tuj su potrebne biblioteke !?
Htjeo bi znati sta se razumje pod bibliotekama i kako znati koje mi trebaju da mogu kompilirati ?
open your mind
01.03.2004. u 20:53 

tdjokic
Tomislav Djokic
Beograd

Član broj: 6736
*.verat.net

Sajt: www.distrowatch.com

icon Re: instaliranje paketa pod Linuxom 01.03.2004. u 20:59
Lepo je sto te zanima, ali je najbolje da se u pocetku drzis onoga sto dobijes uz SUSE a tu ima bas dosta. Posle ces polako nauciti.
01.03.2004. u 20:59 

VRider
Marković Damir
(BGD/SD Karaburma)/Pirot

Član broj: 1510
195.252.107.*

Jabber: damirm | gmail | com

icon Re: instaliranje paketa pod Linuxom 01.03.2004. u 22:44
Kompajliranje nije ni najmanji problem. Uz source uvek imas README i INSTALL. Sve sto treba je da pratis instrukcije. Najcesce se svodi na "./configure && make && make install".
Potrbne biblioteke su takodje navedene u README, a na kraju krajeva, ./configure proverava da li je sve stu, pa ce da izbaci gresku ako ti jos nesto treba.
01.03.2004. u 22:44 

[es] :: Linux :: instaliranje paketa pod Linuxom

[ Pregleda: 1035 | Odgovora: 4 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.