uf, evo iscitah sve sad.
Sto se tice poreza njega moraju da placaju svi koji rade, ne znam tacno kako to ide u Srbiji pa govorim samo principijelno. To sto je neko freelancer ne znaci da ne treba da placa porez vec da ima srece da se bavi aktivnoscu koju je lako raditi na crno, za razliku recimo od pekare u centru grada... Druga stvar koju neko treba da izracuna je koliko mu vredi raditi na crno.
U Italiji ja kad izvozim nesto u EU ili trece zemlje (Srbija, US) ne stavljam IVU (PDV) na fakturu po zakonima italijanske vlade to je doneto da bi se stimulisao izvoz. Jasno PDV placa krajnji korisnik ali to ujedno poskupljuje tvoj rad pa pogadja i onog ko fakturise. Ja npr u Italiji saljem fakturu i kazem
iznos 1000 EUR
+PDV(21%) 210 EUR
-------------------------
tot 1210 EUR
a za Nemacku
iznos 1000 EUR
PDV izuzet clan 8, 0 EUR
-------------------------
tot 1000 EUR
pa vi sad vidite da li mene kao izdavaoca fakture ne pogadja PDV jer ga JA NE PLACAM. Osim ako na moju fakturu narucioc ima pravo povrata poreza od 100% onda gas bas briga i njega.
Neko je pitao kako da pravi fakturu na Adsense. Mozes ti da napravis fakturu i na British Petroleum i da je odnese tvom knjigovodji. Drzavi je bitno da uzme svoj PDV i doprinose, mislim voleo bih da vidim tu drzavu koja se buni sto je neko izdao fakturu ! :-) Tim pre sto drzava ne moze da kontrolise fakture koje su otisle u inostranstvo. Kako npr da Italija utvrdi da sam ja kecmanu npr fakturisao 1000 evra ? Umesto toga meni ce obracunati porez na prihode i ciao.
Jedna stvar me je medjutim zanimala oduvek. A to je ko kontrolise knjigovodje ? I da li je knjigovodja duzan da obavesti poresku ili druge genitalije ako primeti enke neregularnosti ?
Gdzie nie było Braksiya powinien był ga wymyślać !