JVC ima ulaz kao za adapter, nema klasican za struju, pa moram da nabavim adapter da bih ga uopste pokrenuo i probao, vidi se na slici. Na gramofonu pise da radi na 11-13v, samo me zanima na koliko ampera mora da bude adapter da bi radio? Probao sam od 12v 400ma ali to mu je verovatno slabo posto se nije pokrenuo.
Ta vrsta gramofona najčešće ima mali motor (kao u kasetofonima) na jednosmernu struju sa magnetima u statoru i rotor sa namotajima kao i kolektor po kome klize četkice. Ako je dugo stajao, zna da dobije "mrtvu tačku" ili da jednostavno zapeče. Kratak spoj kod njih je prava retkost jer nema šta da ga izazove, odnosno, trebala bi dosta jaka struja da proteče kroz kalem pa da on prespoji a i tada ...prespojilo bi se par namotaja na jednom kalemu a ima ih više. Motor bi radio ali bi "truckao". Možda ti je ispravljač slab? Trebao si da zavrtiš tanjir gramofona rukom, da se motor malo razradi i onda uključiš ispravljač.
Hm, probacu malo da ga razradim kao sto kazes, ispravljac ima 13v 5a tako da nije uopste slab. Verovatno je malo zapekao od stajanja. Nego nije ispravljac kod mene nego kod drugara, a njega dok navatam...
Proradio je mada sam ga probao na adapteru od 15v tako da se brze okrece nego sto bi trebalo, al glavno je da radi pa cu nabaviti adekvatniji adapter. Prikljucio sam na aux in i naravno da se ne cuje, tako da moram u potragu za nekim pojacalom ili pretpojacalom, videcu. Razmisljam da ga za probu prikljucim na kompjutersko napajanje, trebalo bi da bude ok?
Radi na kompjuterskom napajanju samo sto ne moze da radi kada napajanje nije prikljuceno na komp, mora da bude prikljuceno i komp ukljucen da bi radilo.
Nesto mi nije jasno. Prikljucio sam gramofon na kompjutersko napajanje na 12v i radi odlicno, vrti se bas koliko treba. Onda sam nasao neki adapter od 12v 300mA i sa njim se vrti kao lud, kao da dobija mnogo vecu struju, a nije tako. U cemu je stvar, kako sad da znam koji adapter da nabavim, mislio sam da ce ovaj od 300mA biti malo?
Dobro, za adapter cu se snaci, ostaje mi "samo" jos pojacalo sa phono ulazom ili predpojacalo. Ako nista ne nadjem povoljno da pazarim razmisljam o samogradnji nekog predpojacala, pa bih molio ako je neko vec radio tako nesto da mi prosledi neki link ili semu za nesto jednostavno. Zvao sam Kelco, oni su imali kompletan kit za samogradnju ali ga vise nemaju i nece ga ni imati, tako nesto bi mi najvise odgovaralo ali nigde nisam uspeo da nadjem kod nas, samo preko, pa ako neko zna gde moze da se nabavi nesto slicno, bio bih zahvalan na informaciji.