Citat:
Tvoja poredjenja su Dimkovicu neverovatno bezobrazna, porediti legalizaciju
softvera sa obijanjem!
I jedno (piraterija) i drugo (obijanej) su prekrsaji - jedan od njih je privredni - u cemu je problem?
Citat:
Molim te o kojim ti zakonima prichash o zakonima kad prvo izbombardujesh zemlju pobijesh njenih 2500 gradjana i onda im prodajesh legalan softver! Je l su oni po zakonu bombardovali?
O zakonima Republike Srbije.
Pricali smo vec na temi o RTS-u, bombardovanje i sve oko toga treba da bude resavano na medjunarodnim sudovima. Kakve veze ima bombardovanje sa pravnom obavezom koriscenja legalnog softvera (bilo da je on proizveden u USA, Rusiji, Kini ili, gle, u Srbiji) u firmama? Apsolutno nikakve.
Da li ti je NATO ostetio privatnu svojinu? Ako jeste - imas kome da se obratis i da ih tuzis... ne mozes ti njima sam da "naplacujes" odstetu kroz piratizaciju softvera neke 150-te firme. Zamisli tebi u firmi neki lik digne kola, zato sto mu je neki Srbin olupao garazu pre 5 godina... cisto onako, odlucio covek da naplati.
Citat:
Po kom su zakonu oni to uradili ? Sad su oni legalisti a mi srbi stoka !!!
Ni po jednom zakonu, to je bila agresija po zakonima UN a strana koja je gadjala civilne ciljeve je bila agresorkska a ne legalisticka strana - ali kakve veze to ima sa ovom pricom? Alo.. softver, zakon SCG, ovo ono? :)
Citat:
Kazesh crackovani softver postoji za pojedince e takvih je u Srbiji pojedinachno nekoliko miliona osim ako nisi slep i gluv!
Legalizacija u Srbiji kaci pravna lica - namely, gomilu igraonica i kladionica (koje i te kako prave profit) i pravnih subjekata... pojedince niko nije ni pominjao.
Ne placanjem softvera ti pod jedan
ne placas porez drzavi - a patriotizam se po meni meri time koliko si poreza platio drzavi a ne koliko si se inatio sa USA.
Citat:
Iskljuchivo pricham o home varijanti znachi firme u 90 % imaju legalan OS ali ne sav software, pa u milionski vrednim reklamnim agencijama sam nalazio Photoshop Premire i ostale stvari bez licence, te fore mogu da kupuju klinci koji ne mogu napolje pa ne mogu da se uvere!
Ja pricam o "business" varijanti - pa se mozda zato ne razumemo? :) Sto se tice home varijante, niko i nije bas branio da se koristi pirat... stavise, svuda se koriste (USA, EU... cak i lakse mozes da dodjes do softvera downloadom).
Sasvim slucajno isto zivim u EU i isto sam u "kompjuterskom poslu" - pa se po firmama nisam nesto susretao sa nelicenciranim softverom u velikoj meri... kao sto ti je markom rekao - servise placas i servise prodajes. Mozes da prihvatis rizik da koristis piratovani softver, ali se debelo ne isplati ako planiras da ostanes na trzistu duze.
Eto, cinjenica da ti znas da neka firma koju si posetio ima nelicencirani softver je dovoljan rizik - vidis, da ti otvoris konkurentnu firmu, ti sasvim lepo mozes da ih druknes BSA-i i da im malo unazadis biznis za par miliona eura.. Ta cinjenica bi meni, kao gazdi neke firme (da neko ko dodje provali da nije legalan sw) znacila da odmah obezbedim zastitu.
Takve greske se placaju samo jednom.