Pozdrav svima koji su pisali na ovoj temi i onima koji ce pisati.
Ja se sve vise plasim, posto sam hajde da kazem na pocetku ove price, da sam jedan od onih koji su ovde okarakterisani kao kvazi web developeri. A voleo bih da cujem Vase konacno misljenje.
Neko moje isustvo potice od pre 3 godine kada sam prvi put ugledao Dreamweaver i poceo da eksperimentisem u njemu. Pre toga sam se trudio da uradim sajtove u FrontPage-u ali cisto za sebe i da vidim sta je toliko misticno u carima InternetExplorera kada kliknes ovde on te odvede tamo ili kliknes tu i on te baci onde.
Razvojni put me je proveo kroz mnoge poslove i dogadjaje. Sada imam tim, grupu, klapu kako god zelite nazvati i pokusavam da napravim nesto od toga.
Da se razumemo. Moje znanje html, php, asp, xml je na nivou veoma upucenog poznavaoca, ali nista vise. Dreamweaver i Photoshop poznajem sasvim dovoljno kako bih ideju uspeo da sprovedem u delo, a onda poslao koderu i dizajneru na doradu orginalnog koncepta. Ja sam idea man. :)
I imao sam prilike da se susretnem sa svim kategorijama i da nisam mnogo obracao paznju na finansijsku osnovu do skoro (od kako imam kolege). Prvi sajt ikada napravljen je OBRISAO SAM, AKO VAS INTERESUJE, PM i odradjen je za dzabe (ok dobio sam 4m kabla PS/2 :) ). Dogovor je bio da sajt ne kosta nista, poklon, dok odrzavanje ce biti 10, 15, 20 eura mesecno, koliko budu mogli. Kada sam pozvao doticne imao sam sta i cuti. Posto ih je dvojica (mojih bivsih kolega) jedan koji je bio tog dana na poslu javio se i rekao ok super je sajt. Mnogo mu se dopada itd. Ja onda kazem poslao sam ti ugovor na mail pa ga procitaj i reci mi da li se slazes da dodjem u toku dana da ga podpisemo. Onda je sledilo "zasto ugovor? Kakav ugovor? sta ce ti to?"
-"pa, da imam zvanicno da Vam odrzavam sajt itd. a i hocu da ga uramim."
-"pa znas kako, mi cemo sami raditi odrzavanje. ne trebaju nam tvoje usluge."
Kasnije odem na njihov sajt. Zamenili su bili ceo sajt sa nekim gorotesknim FLASHOM koji se ucitavao 20minuta i dugmicima koji su bili po 20 minuta vise za svaki! :D Ok. Nije me to dirnulo, vec sto je sadrzaj i fotke bio totalni ripoff. Sve se to zavrsilo sto sam ja opet vratio svoj sajt nazad i rekao eto nema veze. Na kraju je ostalo da sam ja nesto smutio i posvadjao se sa nekim...
Nikada do sada nisam obecao niti pokusao da radim nesto sto je Van lige tima ili slicno i trudicu se to da ne radim. Ali barem mogu da kazem da od odredjenog dizajna mozemo bolje i efektivnije. Za to sam siguran.
Flash ne koristimo jer ga nemamo legalnog. :)
Ni sam ne znam zasto sam Vam pisao. Verovatno zato sto sam hteo da Vam kazem kako nisam tj. nismo kvazi web developeri. Otkud znam. Prosudite sami.
Od sada koristim ugovor i 30-40-30 uslov za zakljicvanje posla. Hvala svima na tekstovima! :)