Sto greshim? Ploche sa nVidijinim chipsetom imaju svoje SATA drivere, ali neke bolje i novije imaju i ACHI opciju u BIOSu. Da se razumemo. M2N spada u primitivnije maticne ploce sa nVidija nForce 430 chipsetom i ne cudi me da nema ACHI opciju i BIOSu. Mozda je to resheno nekom novom verzijom BIOSa ali to me savrseno ne zanima jer u zadnje vreme imam minimalnogtj. skoro nikakvog kontakta sa tom plocom i vrlo mi j drago zbog toga jer nesto ne mirisem ploce sa nVidija chipsetom bilo da su za Intel ili za AMD. Sto ja sve ovo treba da znam kad ce ta ploca ionako vrlo brzo postati obsolete.Tacno je to da nVidijini driveri imaju neku vrstu svog AHCIja, al' tvrdnja da je ACHI iz OSa bolji nego, ACHI koji kontrolise BIOS je besmisleno, kao i da je overklokovanje iz OSa dobra ideja sto uopste nije u praksi. Jedno znam za sigurno. Sto nema u BIOSu, sto se tice storage kontrolera, pitanje je kako sljaka u samom OSu cak iako za to postoje second party driveri kao sto je slucaj sa nVidijinim. Cak sam praktikova da izbegnem nVidijine storage drivere gde god je to bilo moguce jel su znali da brljave. Sto se mene tice nVidija moze slobodno da izda svoje RAID drivere koji ce sljakati i bez da se ukljuci RAID u BIOS-u

I sad jedno pitanje za tebe. Sto su ploce sa otvorenim BIOSom (high end ploce za prave entuzijaste) dosta skuplje nego bazicne ploce kao tvoja? Neke bazicne Intelove ploce npr. podrzavaju AHCI samo kada se instalira Vista i nema trika da AHCI radi pod XP-om.
Open-mindedness is considered a virtue, and true open-mindedness is, but don’t be so open minded that your brains fall out...
...It's not enough to simply not be so open minded that your brains fall out. It is equally important to have adequate bullshit deflectors in place so that the unscrupulous don't just fill your wide open mind with lies and nonsense.