Iskreno, objasnjavanje mi nikad nije bila jaca strana :)
Al evo, probat cu sad...
Ados, je skripta, web stranica... ustvari graficko okruzenje za download sa wget ili curl-om. I ona doticne programe koristi kao module. Ovdje ima detaljnije
http://wl500g.info/showthread.php?t=13227
Sto se tice problema sa curl-om i wget-om, nece da mi dl sa rapidshare-a, premium naravno. Posto tamo ima jedna redirekcija vise, oni skinu web stranicu koja treba da redirektuje. S wget-om nisam uspio nikako... al s curl-om, mogu da dl kad dodam "--location-trusted", s cime se salje user i pass i na toj stranici gdje ga prva redirektuje. Da napomenem, i da sam to uspio samo s verzijom 7.12.2, dok mi verzija 7.18.2 nece nikako da dl.
E sad, posto je ipak lakse koristiti graficko okruzenje, nego kuckati u konzoli (navikao na win)... moja ideja od prilike je da napravim malu skriptu koju bih u ados ucitao umjesto samo curl-a. E ta skripta bi trebala da izvrsi curl + "--location-trusted" i onda procita ostale paramtere i url u nastavku linije. Mada, sumnjam da to uopste moze tako da funkcionise... al zato i pitam. I da napomenem, probao sam i sa alias-om, definisao, al skripta ados trazi tacnu putanju do izvrsnog file-a.
Eto, nadam se da sam ovaj put bio bar malo jasniji... uz skromno poznavanje linuxa, i gotovo nikakvo poznavanje pravljenja skripti, tesko da bolje i mogu. I jos, poslao sam i mail autoru skripte ados, al za sad nema odgovora.