Šta znam... ja sam do sada video samo 5 kit objektiva (18-55) u paru sa EOS-om 400D i zapamtio sam da je samo jedan davao solidne fotke. Tri od pet su bili na oko loši (razlika je lako primetna između prvog i ova tri), a jedan je čak kupljen za potrebe arhiviranja dokumenata (koji ne smeju da se skeniraju), a pokazao se katastrofalnim - ja nikada nisam video toliko hromatskih aberacija i toliko izraženo vinjetiranje u uglovima. Čak i da se te "sitnice" zanemare, fokusiranje mu jednostavno nije precizno i često je mutnije nego što se očekuje. Isto telo je probano sa drugim objektivom i ustanovljeno je da nije do njega. Na kraju je cela kombinacija otišla na servis, gde je ustanovljeno da je sve tehnički ispravno... već poznata priča sa kontrolom kvaliteta. Primetio sam (po priči iz više raznih izvora, što usmeno, što putem medija) da objektivi u celini pate od te bolesti (kupiš najskuplji L i ne mora da znači da je dobar kao i komšijin).
Moguće je da sam ja baksuz, pa sam naleteo na sve takve primerke (osim onog jednog), ali meni bolja statistika ne treba.
I da, ogradio sam se da je u pitanju baš taj objektiv (18-55mm).
Raspon i 50mm nije potrebno mešati - koliko su meni govorili svi koji se profesionalno ili manje profesionalno bave fotografijom, normalac je must-have iz više razloga. Niko ne pominje njih kao rešenje za "raspon". Isto važi i za 10-20. Ne kažem ja da objektiv mora da ima... ne znam... 10-500mm pa da bude upotrebljiv. Samo kažem da prosečan početnik prosto očekuje da može da dobaci donekle, a da se ne primiče "meti" preterano.
Gledište koje zastupam u ovoj dilemi, mislim da je racionalno iz ugla jednog početnika. I sam sam vrlo skoro bio u sličnoj dilemi - zna se kako sam prelomio, a na kraju sam ipak uzeo i dSLR, ali ne 400D. On mi se u toj varijanti (kit), ponavljam, ne sviđa. Ako moram lopatom da kopam dobar primerak, onda hvala lepo - ne.
Za Nikone ne znam, nisam se preterano družio sa njima, ali je (barem meni) objektiv od nekih 18-200 (pa i 18-125) sasvim OK. Što da ne? Međutim, 17-55 je prosto malo da bi bio jedini objektiv (meni je i moj 17-85 malo), a ako nije jedini, onda više uopšte ne pričamo o 500-600€, nego o daleko većoj sumi. Ako pokretač teme ne beži od toga da se na kit objektivu ne može stati, onda cela moja priča (definitivno) pada u vodu i onda EOS 400D sam sebe preporučuje. Ja bih se (eventualno) strpio, nakupio još koju paru, i kupio dolazeći 450D, ako ništa drugo, ono zbog tih par poboljšanja, koja će samo fotkanje učiniti lagodnijim i udobnijim, kako vam draže.
Nadam se da i ovaj put nisam ostao neshvaćen šta želim reći.
Pozdrav
[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 01.04.2008. u 00:56 GMT+1]