Kao prvo nisi smio prinositi ruku otvorenim mikrovalovima...ali ako je bilo kratko nece biti posljedica, ali da si prinio jajca mogao bi se pozdraviti sa potomstvom. Sto se tice samog oblika i volumena MT komore nije to toliko kriticno jer se sama komora ne ponasa potpuno kao rezonatorno kolo, i ako malo ne stima nije strasno. Kad sam mislio na kavez mislio sam nesto u smislu faradejevog kaveza, znaci kavez od neke metalne mrezice, slicne onoj kakva se nalazi na vratima MT pecnice. Ovo sto je kolega predlozio sa 2 magnetrona sa poluvalnim napajanjem to ne bi bilo dobro jer bi bez obzira na to dolazilo do interferencije valova sto bi ometalo rad magnetrona. Mikrovalna tehnika je prica za sebe i veoma malo elektronicara moze reci da poznaje ovu oblast, postoje strucnjaci koji se bave iskljucivo mikrovalovima ali takvih je veoma malo. Ovo sto sam ti predlozio vejrujem da bi u praksi funkcioniralo...da li bi tu faktor iskoristenja bio 0,6 ili 0,8 mislim da za tebe i nije toliko bitno. Osim toga ja bih to sve kombinirao i sa klasicnim predgrijavanjem, na taj nacin sto bi to sve skupa malo dogrijao strujanjem toplog zraka na taj nacin bi makar staklenke bile predgrijane na nekoj temperaturi pa bi proces u stvari samo "dovrsio" sa mikrovalovima. Tu bi u zavrsnoj komori morao postaviti neki termovizijski element za kontrolu temperature, jer bi morao izmjeriti integralnu temperaturu staklenke a ne samo nekog njenog dijela. Ovo je svakako ozbiljan projekat kojeg tako i treba shvatiti, kod experimentiranja obratiti paznju da ne dodje do ozracivanja mada se mikrovalovi krecu pravolinijski pa ih mozes promatrati kao "reflektor" Naravno treba koristiti mikrovalne detektore koji bi signalizirali opasnost od zracenja ukoliko bi do njega doslo. Nadm se da sam bar malo pomogao, vjerujem da ce se i druge kolege ukljuciti sa svojim prijedlozima i svojim razmisljanjem.
Ako nemate sta raditi nemojte to raditi ovdje. Potrazite drugi forum.