Citat:
Java Beograd
A. Džaba meni najbolji na svetu java programer, ako sutra kupac zatraži projekat u Fox-u a ovaj to ne ume i neće da nauči, zato što mu je to "cimanje". Do mojega.
Ne bih da zvucim kao pointed-hair boss, ali cenim da u dobrom delu slucajeva jeste jeftinije otpustiti Java programera i zaposliti dobrog Fox programera - i na kraju dobiti bolje odradjen posao (mislim, ne moras da ga otpustis, vec samo da zaposlis drugog a Java programera alociras za neki Java projekat) ;-)
Naravno da to nije jedino resenje, ali rizici koje imas u preskolovanju Java -> Fox su veliki:
1. Ako je covek jako dobar Java programer, dace otkaz i naci ce bolji posao, umesto da se zlopati sa Fox-om ako to za njega nije value-add
2. Da li ces od dobrog Java programera dobiti dobrog Fox programera za neko racionalno vreme? Nisam 100% siguran.
3. Ako na trzistu postoji dobar Fox programer, da li je akvizicija istog skuplja od preskolavanja Java programera i potencijalne obaveze deal-ovanja sa predhodna 2 problema?
Ne znam kako je u Srbiji, ali recimo ovde gde zivim je trenutno trziste programerske radne snage toliko konkurentno da jedna game firma stavlja ogromne plakate da trazi developere na... zeleznickoj stanici!!! U takvom trzistu je "churn" programera jako veliki jer imaju ogroman leverage u odnosu na poslodavca, i nisam bas siguran da ces od dobrog Java programera lako uspeti da dobijes Fox programera bez da ti on ode iz firme i zaposli se negde drugde..
--
Nego, back on topic - mislim da ovde vecina ljudi gleda previse lokalno, tacno je ako zivis i radis u Beogradu i recimo imas aplikanta u cijem CV-u pise da je covek zavrsio "ETF Beograd" da mozes da pretpostavis da je vredan i da je voljan da radi stvari koje mu nisu nuzno po volji, jer ti je poznata doticna akademska institucija i njeni dometi.
Ali hajde sad probajte da razmisljate globalno - sta za nekog poslodavca u, recimo, Londonu znaci da je neko zavrsio "Univerzitet Nis" (nista lose prema Nisu, vec samo pokusavam da docaram problem geografije) - apsolutno nista, tj. isto sto i "Univerzitet Bangalor" ili "Univerzitet Kalkuta"...
Nivo poverenja prema stranim institucijama, izuzev onih najcujnijih - nije bas veliki, i - iskreno, u gledanju CV-a bih se uvek fokusirao na uradjene projekte, i naravno test - nego neke akademske kvalifikacije iz regiona sa kojima nemam nikakva iskustva.