Citat:
degojs:
Eh a da nije prednost npr. Linuxa, da na njemu ne možeš raditi Win32 programiranje..
U situaciji kada Windows drži 90% desktopa i najveći deo servera i mreža.. ne biti kompatibilan sa Windowsom ne može biti prednost nego samo mana, šta god ti pričao.
Ajde bez zamene teza, nije vise zabavno. Ne postoji nacin da bilo ko podrzi razvoj za zatvorenu platformu i ti to znas. Razvoj za MS platformu je moguc prakticno samo MS-ovim alatima, i to nema nikakve veze sa Linux-om vec sa MS-om. Upravo to i jeste mana zatvorene platforme, cinjenica da te proizvodjac uslovljava sta ces sa njom da radis, i ogranicava ti dalji razvoj. To je jedan od (ne i jedini) razloga zasto puno ozbiljnih kuca za razvoj koristi Java-u - time izbegava zakljucavanje sebe u zatvoreni standard.
Dakle, mana windowsa je to sto da bi razvijao za njega moras da bar nesto platis MS-u, za razliku od otvorenih platformi, gde za razvoj ne moras nikome nista da platis i gde mozes da razvijas kako god ti smatras da treba. Generalno, razvoj za bilo koju *nix platformu je moguce raditi na bilo kojoj platformi potpuno besplatno. To je, bar po meni, prednost. Nemogucnost razvoja Win32 aplikacija na Linuxu je prirodna posledica toga sto je Win32 zatvoreno okruzenje. Delimicno je moguce zaobici to koriscenjem cross-platform resenja, kao sto je Java, ali se u praksi to ipak svodi na to da onaj ko zeli da razvija slozene aplikacije za Windows mora da plati MS-u, ako nista onda bar za OS, i mora da koristi MS-ove, propriatery tehnologije, generisuci dosta neprenosivog koga.
Citat:
Hteo si da kažeš: kome treba računar da na njemu može da radi SVE od MySQL-a i AutoCAD-a do Bioshocka praktično i nema drugi izbor nego Windows :)
Moze i tako. Kome god treba da na jednom racunaru radi sve mora da koristi windows, jer je jedina platforma koja to nudi. Sad bi te potsetio kako smo u skoli zvali svesku u kojoj pises sve, ali mislim da ti tu rec vec znas.... :).
Onim ostalima je dovoljno da racunar radi samo ono sto njima treba, i biraju ga na osnovu toga. Sednes, napises sta zelis da mozes da radis, i vidis kako to mozes da postignes. Da, naravno, ako ti treba neka Win32 aplikacija, koristis Win32 platformu. Nista ja nemam protiv tog razmisljanja, to sam i rekao :
Citat:
I da, naravno, ako ti treba neki softver koji radi samo na Windowsu, koristices windows. Ako je softver dostupan na vise platformi, kao npr. Photoshop, razmislices da li zelis Windows ili Mac OS. (Ili sta je vec u ponudi za konkretan softver).
Znaci, slozio sam se, ne svadjaj se sa samim sobom :).
Citat:
Pa može li primer -- koji to shell omogućuje objektni pristup paraktično celom sistemu, kao PowerShell na Win?
Objekno orijentisani shell za *nix okruzenja ne postoji, tu se ja skroz slazem. Shell iz koga imas pristup celom sistemu je bilo koji shell :). Ja kao interactive shell koristim bash, i iz njega imam pristup celom sistemu. Jedino sto nemam je mogucnost da u tom shellu pisem skripte koje su objektno orijentisane. Meni to ne smeta, posto su moje skripte ionako kratke, za pola stvari mi i ne treba skripta, vec sve radim iz jednog reda.... Ako ti mislis da ti je neophodno da imas OO shell, i iz nekog razloga tvoje skripte za svaki dan moraju biti pisane u istom jeziku u kome ti je shell, onda OK... tebi stvarno treba Vista.
Ono sto sam ja pokusao reci je da je JAKO mali broj korisnika kojima je bitno da mogu da koriste OO metodologiju razvoja u shell skriptama koje prave :), te da je vecini resenje u kome se za razvoj slozenijih skripti koristi neki pravi jezik kao ruby sasvim zadovoljavajuce resenje. Ako ti mislis da ti je OO razvoj neophodan u svakodnevnom pravljenju shell skripti fino, ko sam ja da se bunim.
Please do not feed the Trolls!
Profesionalni sport je oksimoron. Profesionalni sportista je, najcesce, samo moron.