Citat:
mucky:
Iskreno, smatram da ces na PMF vise nauciti o programiranju, a na FTN vise o hardveru.
Koliko sam upoznat na FTN se ne rade nikakvi veci zadaci iz programiranja u formi npr.
seminarskog rada ili nesto slicno (mada ne studiram tamo tako da ne smem reci da sam
100% siguran).
Odsek Racunarstvo i Automatika je podeljen na tri smera: "Racunarske nauke i informatika", "Racunarska tehnika", "Automatika".
Ono sto vecina ljudi misli o FTN-u se moze pripisati smeru "Racunarska tehnika" - tamo ima elektronike, ali to je ono sto su ti ljudi i izabrali. Na mom smeru (Racuanrske nauke i informatika) NEMA suvisne elektronike!
Sto se tice radova, cela cetvrta i peta godina su pretrpane projektima. Mogu da se pohvalim grafickim editorom UML dijagrama (sa mogucnostima kao u PowerDesigner-u), zatim sledi knjigovodstveni softver i na kraju finansijski softver. Ovi projekti podrazumevaju kompletno projektovanje i implementaciju.
Negde na forumu sam procitao kako danas 'klinci iz komsiluka odradjuju posao za tablu cokolade'. To mi se jako dopalo jer je to vrlo realna slika danasnjih resenja. Takav rad se, inace, naziva hakerski jer je rezultat trenutne ideje. Ali to nam ne treba. Dajte da radimo kako valja, da pokusamo da na ove prostore povratimo epitet "slovenskog koda", citiram, "brz, precizan, sofisticiran i tacan. Najvredniji resurs za razvoj informacionih tehnologija".
Nije poenta nauciti npr. Visual Basic (u kome ni garbage collector ne radi!!!) i posle dva napisana programa (gde je prvi 'Hello World!'), prodavati treci! Takvu povrsnost ostavimo tamo nekom Microsoft-u, koji vec dovoljno gusi resurse pa ne moramo i mi sami.
Dajte da se ponosimo svojim resenjima i ne svaljujemo krivicu na operativne sisteme, alate, kolege i dr.