Eto, možda nešto novo i naučim posle XX instalacija XP64 i Vista 64...
16-bitne aplikacije su realnost, a ne nefleksibilnost. Mnogi nisu ni svesni koliko aplikacija pokreću u 16-bitnom modu. To će se promeniti u nekoj budućnosti, ali zasad ne.
Ja sam imao prilike da vidim kako sasvim uobičajene stvari prave problema pod 64-bitnim sistemom.
To UOPŠTE ne znači da je on loš, niti to ima veze sa nama (ako misliš na Srbija (tm) i takve stvari), već je to tako u čitavom svetu. I dalje su prilično retke aplikacije koje imaju svoje namenske (x64) verzije, te ne vidim ni jedan jedini razlog zašto bi neko insistirao na nečemu što ne donosi ni 1% benefita (ako za benefit ne računaš mogućnost adresiranja više memorije, u količini koju skoro nećemo videti kao standard).
Ja na svojoj kućnoj mašini imam 4GB RAM-a i nisam primetio da mi Vista64 radi nešto naročito bolje, nego što radi 32-bitna, osim što sam, eto - srećan jer imam 4GB. A što se funkcionalnosti tiče, OK, za kancelarijske poslove koji ne iziskuju NIKAKVE eksperimente sa starijim softverom - OK, zašto da ne?
Ali, uzmeš recimo neku staru enciklopediju, rečnik ili interaktivni atlas i ustanoviš da ne želi da sarađuje. Ili još gore, neki developer softver, koji ne želi ni toliko. O nekim starijim igrama da i ne govorimo.
Ubrzanje kod 64-bitnih sistema prosto ne postoji, pa iz toga proizilazi pitanje - ZAŠTO, osim što je "moderno"?
Kome treba i kome radi, podržavam. Ali ako nema naročite potrebe (u šta svrstavam JEDINO i SAMO razvoj softvera za 64-bitno okruženje), onda ne vidim kakva bi to "nasušna potreba" trebala da bude.
Kao neko ko se samo time bavi, konstataciju izvodim poučen nekakvim iskustvom u vidu više konfiguracija, na kojima sam postavljao 64-bitni OS. Ukratko, daleko sam od oduševljenja, ali ipak ostavljam mogućnost da NEKOM to treba.
@Nikola R
I jedno direktno pitanje - šta si dobio osim "svih 4GB RAM-a"?
Zanimaju me konkretni benefiti naspram onoga što si izgubio?
Pozdrav
P.S. Zaboravih još jednu "sitnicu". Gomila drajvera koji su "kao" prilagođeni za 64-bitno okruženje, neće ni da čuju za rad sa aplikacijama, sa kojima inače radi sasvim OK (neki Leadtek tuneri i neki BT uređaji. Neke zvučne kartice, ali i RAID kontroleri umeju da prave razne probleme). Mada je ubedljivo najsmešnija situacija gde neki proizvođači razviju drajver, a softver za podršku tog istog HW-a ostane 32-bitni. Oni će se, da, jednog dana iskristalisati, ali do tada "ne umri magarče..."(?)