Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Postdiplomske u inostranstvu i odlaganje vojske

[es] :: Vodič za emigraciju :: Postdiplomske u inostranstvu i odlaganje vojske

[ Pregleda: 1627 | Odgovora: 6 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

ITguru

Član broj: 49451
..super.turbo.adsl.beotel.net.

icon Postdiplomske u inostranstvu i odlaganje vojske09.09.2007. u 14:45

Cuo sam da postoji zakonska odredba da ako odes na postdiplomske studije u inostranstvo, vojni rok ti se moze odloziti do 31. godine. Bio sam na sajtu vlade ali ne znam pod kojim zakonom to da trazim a i pretrazivac im ne radi. Zanima me da li je neko ovde upoznat sa tim ili je to sto sam ja cuo lupetanje?
"there are many people in the world who without knowing, unconsciously practice sorcery"
Samael Aun Weor
09.09.2007. u 14:45 

markoristic
Marko Ristić
München

Član broj: 101766
*.adsl.alicedsl.de.

icon Re: Postdiplomske u inostranstvu i odlaganje vojske10.09.2007. u 10:09
http://www.dijaspora-vojna-obaveza.info/

Ovde ces naci sve relevantne informacije.

Pozdrav iz Minhena.
10.09.2007. u 10:09 

vukad
Sverige

Član broj: 44086
212.117.81.*

icon Re: Postdiplomske u inostranstvu i odlaganje vojske10.09.2007. u 15:36
Moze, i ne veruj ako u vojnom odseku pokusaju da te ubede u suprotno. Ti lepo upisi postdiplomske, i kad stignes tamo obavesti ambasadu ili direktno vojni odsek da si na studijama u inostranstvu. Odobrice ti jer nemaju izbora, znaju da niko nije blesav da se vraca zbog vojske, a znaju da i ako podnesu prijavu tuzilastvo nece reagovati. Sistem funkcionise po principu "navataj koga mozes".
10.09.2007. u 15:36 

ITguru

*.com.

icon Re: Postdiplomske u inostranstvu i odlaganje vojske10.09.2007. u 18:44
Sa dijaspora-vojna-obaveza.info:

2. Šta treba da znam o odobrenju privremenog boravka?

Privremeni boravak vas oslobađa vojne obaveze na određen vremenski period, ali ne trajno.

a. Imam manje od 27 godina

Odgovor: Potrebno je da u ambasadi ili DKP-u podnesete molbu za odobrenje privremenog boravka u inostranstvu na osnovu studija, usavršavanja, zaposlenja, ili iz drugog razloga koji morate da navedete i potkprepite u molbi. Ova molba se iz ambasade šalje Ministarstvu Odbrane (ranije Generalštabu) koji odlučuje o odobrenju privremenog boravka, koji je obično na godinu ili dve dana. Dobijanje rešenja može potrajati i nekoliko meseci, ali važno je podneti zahtev, i tako ne dati nikome mogućnost da vas optuži da ste izbegavali vojnu obavezu. Poželjno je, uz molbu, priložiti dokumente koji dokazuju vašu tvrdnju da studirate/radite/legalno boravite u inostranstvu, kao što su kopija vize iz pasoša, potvrda o studiranju/radu, itd
-------------------------
S jedne strane ok ali s druge strane sto kazes "navataj koga mozes" pa cu ja lepo da zapalim napolje bez najave, posaljem njima dokument koji dokazuje da studiram kad mi stigne poziv i cao. Nesto ih ne gotivim previse da bi se s njima pred put pozdravljao. :)
"there are many people in the world who without knowing, unconsciously practice sorcery"
Samael Aun Weor
10.09.2007. u 18:44 

markoristic
Marko Ristić
München

Član broj: 101766
*.adsl.alicedsl.de.

icon Re: Postdiplomske u inostranstvu i odlaganje vojske11.09.2007. u 14:15
Citat:
ITguru: S jedne strane ok ali s druge strane sto kazes "navataj koga mozes" pa cu ja lepo da zapalim napolje bez najave, posaljem njima dokument koji dokazuje da studiram kad mi stigne poziv i cao. Nesto ih ne gotivim previse da bi se s njima pred put pozdravljao. :)

Izgleda da nisi najbolje razumeo. Potrebno je, da kada stignes u inostranstvo i dobijes dokument od fakulteta da si se upisao, odes u ambasadu ili konzulat Srbije i tamo podneses zahtev za privremeni boravak u inostranstvu.
11.09.2007. u 14:15 

ITguru

*.com.

icon Re: Postdiplomske u inostranstvu i odlaganje vojske11.09.2007. u 16:44
Uuu da nisam... mada sad jesam i sve je ok :))
Samael Aun Weor
11.09.2007. u 16:44 

gajo2
Laško

Član broj: 62614
213.137.123.*

icon Re: Postdiplomske u inostranstvu i odlaganje vojske11.09.2007. u 21:36
Pise da procedura moze potrajati i vise meseci. Mislim da, kad si vec dobio poziv, nikakva uverenja i zalbe ti vise ne mogu pomoci, jedino jos mozes traziti da sluzis civilno
11.09.2007. u 21:36 

[es] :: Vodič za emigraciju :: Postdiplomske u inostranstvu i odlaganje vojske

[ Pregleda: 1627 | Odgovora: 6 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.