Laptop:
TOSHIBA P200-1JR
Procesor:
Intel® Core™2 Duo T7500 CPU 2,2 GHz, L2 Cache: 4MB, 800 MHz FSB
Memorija:
2048 + 1024 MB DDR2, 667MHz, max 4 GB DDR2
Grafička karta:
ATI Mobility™ Radeon® HD2600 uz podršku HyperMemory™ tehnologije sa dodeljenih 512 MB DDR Video RAM memorije do 1279 MB uz HyperMemory™ tehnologiju
...itd
Vista radi besprekorno sa Aerom.
SVIĐA MI SE:
* Lepši interfejs
* Sigurnosna pravila (password potvrda) za upisivanje po sistemskim regijama OS-a, pa ni virusi ne mogu baš da dođu tamo gde žele.
* Search za programe preko tastature (doduše ovo postoji za Mac odavno)
NE SVIĐA MI SE:
* Gomila novih servisa
* Gomila novih procesa
* Pretererana intergracija M$ shita sa OS-om i želja da Vista ZNA šta meni treba. Jednom sam samo pipnuo greškom Outlook (ShellExecute za mail), i već sledeći put je ovaj preuzeo sva podešavanja iz Windows Maila, bio u procesima, nakon 30 minuta skidao svu poštu. Jedva sam ga se otresao.
RAZOČARAN SAM:
Nedostatkom nekog novog standarda za Desktop deo.
Quick launch je isti - primitivan (Postoji SideBar koji je opet deo preocesa, nekad i dva!)
Tray liči na buvlju pijacu
itd...
UŽASNUT SAM:
Toshiba softverom, koji se ugradio u gomilu procesa i servisa i sad ne smem ništa da pipam jer se plašim da će nešto otkazati sa radom i da kasnije neću umeti da vratim.
Sve u svemu, Vista mi liči kao međukorak ka nekoj sledećoj verziji, kao neka velika BETA za naredni OS, kao navikavanje softverskih kuća na sigurnosna pravila koja će biti sastavni deo cele priče u budučnosti.
Doduše, jeste osveženje za one koji imaju dobar hardver.
[Ovu poruku je menjao X Files dana 16.03.2008. u 21:27 GMT+1]
FREEWARE
Di rečnik,
v1.0.058 (srp-eng/eng-srp priručni rečnik)
http://www.antivari.com